Kroki sąsiadów z góry i dudnienie w nowym mieszkaniu - os. Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
mieszkaniecO1

Re: Kroki sąsiadów z góry i dudnienie w nowym mieszkaniu - os. Avia 5

Postautor: mieszkaniecO1 » 08 lis 2017, 22:00

Ulka1012 pisze:U mnie sąsiedzi maja już podłogi a słychać każdy ich krok. To dudnienie staje się czasami nie do zniesienia, człowiek nie może spokojnie wypocząć w swoim domu. Nie chce się im narażać zwracając uwagę ale to jest bardzo męczące.

"domu" hehe a to dobre...

Selassie

Postautor: Selassie » 09 lis 2017, 0:38

Czy ludzie narzekający na dudnienie nie mieszkali wcześniej w bloku?

Dla mnie takie dźwięki są nirmalne. Nawet nie zwracam na to uwagi.

Sletoh

Postautor: Sletoh » 27 lis 2017, 9:45

Jestem mieszkańcem Avii 3 i mam taki problemy jak wy. Czy po wykończeniu wszystkich mieszkań (podłogi, meble, anemostaty itd) coś się poprawiło.
Na chwilę obecną nie wiem jak będę wytrzymywał w takim mieszkaniu, jak piętro wyżej od 7 do 21 biegają cały czas dzieci i słyszę tylko dudnienie.

lukaszstrak

Postautor: lukaszstrak » 27 lis 2017, 10:40

Akustykę stropów poprawia się za pomocą "podłogi pływającej". Niepoprawnie wykonana może powodować, że każdy krok sąsiada jest dobrze słyszalny. Oczywiście jest to wina dewelopera i oczywiście deweloper powinien poprawić swój błąd. Pogorszenie akustyki może wzmocnić brak podkładu pod panele i ich słaba jakość. Z tego co czytałem to złote środki na wyciszenie mieszkania są różnorakie - marketingowo, w praktyce nie działają. Skoro tyle osób narzeka na problemy z akustyką może należałoby zatrudnić eksperta, który byłby w stanie obiektywnie wg. norm określić problem lub jego brak. Czy nie powinna się tym problemem zająć wspólnota? Prawda jest taka, że temat trzeba podjąć teraz, gdy mieszkania są objęte gwarancją i każdemu się jeszcze "chce". Później problem się rozmyje.

Sletoh

Postautor: Sletoh » 27 lis 2017, 10:53

Zastanawiam się wynajęciem firmy, która z profesjonalnym sprzętem przeprowadzi pomiary izolacyjności akustycznej ścian i stropów na dźwięki powietrzne i uderzeniowe. Tematu nie odpuszczę, bo żyć się tak nie da jak nad głową czuję jakby ktoś uderzał w bębny.

zanba

Postautor: zanba » 27 lis 2017, 20:47

Jestem za zajęciem się tą sprawą i rzeczywiście warto to zrobić teraz, najlepiej żebyśmy wspólnie poczynili pewne kroki. może jacyś specjaliści wykonają pomiary?

BarBra

Postautor: BarBra » 27 lis 2017, 22:30

Ja też słyszę okropne dudnienie z góry oraz bardzo głośne rozmowy codziennie wieczorem. W bloku z wielkiej płyty z lat 70tych nie słyszałam nic. Faktycznie akustyka na Avii jest okropna. Jakby ktoś się zajął tym tematem, mogłabym się dołączyć. Pozdrawiam

lukaszstrak

Postautor: lukaszstrak » 28 lis 2017, 11:00

Pytanie czy problem występuje w konkretnej klatce (pion) czy dotyczy całego budynku Avia 5 (oraz Avia 3?). Czy mieszkanie, z którego wydobywa się hałas jest wyremontowane czy nie? Czy są podkłady pod panele? Ja mieszkam w klatce D. W moim przypadku, gdyby sąsiad zainwestował 20 zł w gumowe odbojniki sylikonowe do szuflad i filc do krzeseł to byłoby lepiej. Niemniej jednak rozmowy słychać. Co ciekawe problem występuje tylko dla sąsiada nade mną. Wydaje mi się, że przed pomiarami warto poprosić eksperta o wstępną opinię. Słyszałem, że pomiar kosztuje około 1400 zł (certyfikowany) oraz wymaga przeprowadzenia badań również u sąsiadów (muszą się zgodzić na pomiar). W parę osób całą akcję łatwiej jest przeprowadzić na wypadek pozwu zbiorowego.

gamera64

Postautor: gamera64 » 28 lis 2017, 11:56

Zmagam się z tym samym problem "dudnienia" jak dzieci biegają piętro wyżej. Czekam na kontakt z Budimexem, który ma przyjść i sprawdzić "usterkę".
Już kontaktowałem się z niektórymi firmami i nie trzeba przeprowadzać pierwszego badania u sąsiada. Wystarczy, że w mieszkaniu w którym mieszkamy nie jest zachowana jedna z norm izolacji akustycznej. Podobno najlepiej taki test przeprowadzić w nocy, gdy normy są jeszcze bardziej rygorystyczne. Jak będzie "dudnić" to przecież ktoś ma prawo o 22 chodzić w swoim mieszkaniu.

jednokolorowa

Postautor: jednokolorowa » 28 lis 2017, 13:37

Niestety akustyka jest tragiczna :( słychać nie tylko sąsiadów z góry, ale i sąsiadów z boku (klatka obok, dzieli nas ściana nośna), kiedyś włączyli muzykę i słyszałam każde słowo piosenki...

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”