Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
dudicom

Re: Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Postautor: dudicom » 08 lut 2017, 21:44

Cześć Wam,
Ja jestem jeszcze przed odbiorem na Avii5, ale chciałem zabrać głos a propos firm pomagających w odbiorach mieszkań. Od razu zaznaczę, że nie jestem przedstawicielem żadnej z nich o czym świadczą moje posty na tym forum (po raz pierwszy zabieram głos w sprawie takich firm i nigdy nie promowałem żadnej z nich i nie zamierzam tego robić). Otóż gdy wiedziałem że termin mieszkania zbliża się wielkimi krokami, wydrukowałem kilka ofert firm do odbiorów i skonsultowałem się z dwójka moich kumpli którzy skończyli budownictwo na PK, żeby podpowiedzieli z kogo usług mam skorzystać. No i o dziwo, obydwoje zwrócili mi uwagę na firmę która poleca kolega @marcin123 i wielu, wielu innych forumowiczów. No i pomyślałem, żeby podzielić się tymi wskazówkami które otrzymałem. Od razu zaznaczam, że nie chcę oczerniać tej firmy bo być może są rewelacyjni i fachowi ale zwrócono mi uwagę ze odbiorów nie powinien robić architekt a po prostu "budowlaniec" czyli inżynier który zęby zjadł na budowach, architekt to jednak inny zawód który raczej spędza czas za biurkiem kreślarskim (plus dla ww. firmy że przynajmniej uczciwie pisze że odbiorów dokonuje architekt). Drugą sprawą są zdjecia z odbiorów które te firma publikuje na swoich profilach społecznościowych itp. dokładnie chodzi o te fotki np. z detektorem wilgoci, mostków termicznych itp. Obydwoje moi znajomi inżynierowie zwrócili uwagę że takie detektorki można sobie samemu kupić za 4 stówki w OBI a ich wyniki nie są miarodajne. Dlaczego? Dlatego, że profesjonalne detektory kosztują tyle co niezły samochód, trzeba mieć uprawnienia żeby robić pomiary, normy mówią że pomiarów trzeba dokonywać w odpowiednich warunkach pogodowych (np. bezwietrznie), no i najważniejsze chyba, te detektory nie do końca mogą wskazywać prawidłowe dane z uwagi na fakt ze w ścianach są druty zalane betonem a te wpływają na odczyty (blok to nie jest dom jednorodzinny z cegły). A zdjęcia z ekranem kamerki termoizyjnej robią wrażenia na laikach ale pzrecież to normalne ze temperatura wokół okna musi być nieco niższa bo przecież tam jest słabsze ocieplenie wokół okna (grubość styropianu). No i na jeszcze jeden fakt zwrócono mi uwagę, ta firma jest jedna z najdroższych firm na rynku krakowskim oferującym tego typu usługi, natomiast PR mają świetny i docierają do szerokiego grona klientów. Reasumując, powtarzam, ze być może ta firma jest ok, ale chciałem zwrócić uwagę innym forumowiczom na ww. aspekty w doborze firmy odbierającej mieszkanie. Zwrócić uwagę, że prawdziwemu fachowcowi nie jest potrzebna kamerka do sprawdzenia czy jest wilgoć, bo choćby dew godzinę przed obiorem pzremalował ścianę to i tak wilgoć zawsze wychodzi i kazdy dobry fachowiec to zauważy - chyba nie ma sie co nabierać na te kamerki, detektory itp. Ja wybralem kogoś innego a czy będzie to dobry wybór - to się okaże w walentynki ;) Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych odbiorów!
Ostatnio zmieniony 08 lut 2017, 23:04 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na polecanie firm jest specjalny dział forum, w którym zasady publikowania zostały dokładne opisane.

aga

Postautor: aga » 08 lut 2017, 22:11

My mamy jutro odbiór i idziemy ze znajomym fachowcem który będzie nam remontowal mieszkanie. Powodzenia w odbiorach!

Nowy

Postautor: Nowy » 08 lut 2017, 22:35

Powodzenia w takim razie! Pójście z fachowcem, który ma się zajmować wykończeniem, to faktycznie dobra sprawa, bo w końcu wie on najlepiej, jakie z mieszkaniem mogą być problemy podczas prac wykończeniowych i później. Pewnie warto przyjrzeć się jeszcze przy tym oknom, ościeżnicom itp. na wypadek, jakby miały być jakieś rysy na nich.

nadka

Postautor: nadka » 08 lut 2017, 22:56

@marcin123, dobrze widzę, że masz dwa balkony albo przynajmniej dwa wyjścia na balkon? :) Mieszkanie wygląda naprawdę nieźle, mam nadzieję, że Budimex zdąży usunąć wady po 30 dniach, choć jakoś na 100% bym się nie nastawiał. Choć z tego co napisałeś, wynika, że nie są to jakieś kluczowe sprawy i raczej możliwe do szybkiej poprawy :)

marcin123

Postautor: marcin123 » 08 lut 2017, 23:55

Balkon jest jeden, wyjścia są dwa :) Z tego co zrozumiałem to mają 2 tygodnie na rozpatrzenie uwag (ale raczej wszystkie były zasadne) i miesiąc na ich usunięcie. Tylko nie wiem czy ten miesiąc to od momentu zgłoszenia uwag czy od momentu ich rozpatrzenia. Remont planuje i tak dopiero na wiosne więc jakoś bardzo mi się nie spieszy, ale dziękuję, lepiej wcześniej niż później :)
Powodzenia!

iolca

Postautor: iolca » 09 lut 2017, 14:07

supper pisze:Ta firma akurat drogo- za najmniejsze mieszkanie wołają minimum 350 zł i to promocja dla naszego osiedla ;)
Ogólnie znalazłem od 180 pln ale to jakaś firma studentów.
Wybrałem firmę, która odbierze 2 mieszkania - jedno po drugim za 200 zł każde mieszkanie.
Podzielę się wrażeniami we wtorek.

Co to za firma?

Wrona

Postautor: Wrona » 09 lut 2017, 16:36

Tani fachowiec z uprawnieniami budowlanymi jak by ktoś szukał pomocy przy odbiorze mieszkania. Polecam 509 661 989

supper

Postautor: supper » 09 lut 2017, 18:35

iolca pisze:
supper pisze:Ta firma akurat drogo- za najmniejsze mieszkanie wołają minimum 350 zł i to promocja dla naszego osiedla ;)
Ogólnie znalazłem od 180 pln ale to jakaś firma studentów.
Wybrałem firmę, która odbierze 2 mieszkania - jedno po drugim za 200 zł każde mieszkanie.
Podzielę się wrażeniami we wtorek.

Co to za firma?

kierownik-budowy.com.pl/odbiory_mieszkan

aga

Postautor: aga » 09 lut 2017, 23:47

Mieszkanie odebrane z drobnymi poprawkami (zanotowane w protokole do poprawy: rysy na szybie, wgnieciony lekko parapet przy balkonie, niedomalowana sciana elewacji, pekniety lekko aquapanel na balkonie). Ogólnie mieszkanie OK, największy problem to urządzenie aneksu :roll:

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 10 lut 2017, 0:15

aga pisze:Mieszkanie odebrane z drobnymi poprawkami (zanotowane w protokole do poprawy: rysy na szybie, wgnieciony lekko parapet przy balkonie, niedomalowana sciana elewacji, pekniety lekko aquapanel na balkonie). Ogólnie mieszkanie OK, największy problem to urządzenie aneksu :roll:

Z kim odbierałaś? Jaka firma?

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”