Ja jestem jeszcze przed odbiorem na Avii5, ale chciałem zabrać głos a propos firm pomagających w odbiorach mieszkań. Od razu zaznaczę, że nie jestem przedstawicielem żadnej z nich o czym świadczą moje posty na tym forum (po raz pierwszy zabieram głos w sprawie takich firm i nigdy nie promowałem żadnej z nich i nie zamierzam tego robić). Otóż gdy wiedziałem że termin mieszkania zbliża się wielkimi krokami, wydrukowałem kilka ofert firm do odbiorów i skonsultowałem się z dwójka moich kumpli którzy skończyli budownictwo na PK, żeby podpowiedzieli z kogo usług mam skorzystać. No i o dziwo, obydwoje zwrócili mi uwagę na firmę która poleca kolega @marcin123 i wielu, wielu innych forumowiczów. No i pomyślałem, żeby podzielić się tymi wskazówkami które otrzymałem. Od razu zaznaczam, że nie chcę oczerniać tej firmy bo być może są rewelacyjni i fachowi ale zwrócono mi uwagę ze odbiorów nie powinien robić architekt a po prostu "budowlaniec" czyli inżynier który zęby zjadł na budowach, architekt to jednak inny zawód który raczej spędza czas za biurkiem kreślarskim (plus dla ww. firmy że przynajmniej uczciwie pisze że odbiorów dokonuje architekt). Drugą sprawą są zdjecia z odbiorów które te firma publikuje na swoich profilach społecznościowych itp. dokładnie chodzi o te fotki np. z detektorem wilgoci, mostków termicznych itp. Obydwoje moi znajomi inżynierowie zwrócili uwagę że takie detektorki można sobie samemu kupić za 4 stówki w OBI a ich wyniki nie są miarodajne. Dlaczego? Dlatego, że profesjonalne detektory kosztują tyle co niezły samochód, trzeba mieć uprawnienia żeby robić pomiary, normy mówią że pomiarów trzeba dokonywać w odpowiednich warunkach pogodowych (np. bezwietrznie), no i najważniejsze chyba, te detektory nie do końca mogą wskazywać prawidłowe dane z uwagi na fakt ze w ścianach są druty zalane betonem a te wpływają na odczyty (blok to nie jest dom jednorodzinny z cegły). A zdjęcia z ekranem kamerki termoizyjnej robią wrażenia na laikach ale pzrecież to normalne ze temperatura wokół okna musi być nieco niższa bo przecież tam jest słabsze ocieplenie wokół okna (grubość styropianu). No i na jeszcze jeden fakt zwrócono mi uwagę, ta firma jest jedna z najdroższych firm na rynku krakowskim oferującym tego typu usługi, natomiast PR mają świetny i docierają do szerokiego grona klientów. Reasumując, powtarzam, ze być może ta firma jest ok, ale chciałem zwrócić uwagę innym forumowiczom na ww. aspekty w doborze firmy odbierającej mieszkanie. Zwrócić uwagę, że prawdziwemu fachowcowi nie jest potrzebna kamerka do sprawdzenia czy jest wilgoć, bo choćby dew godzinę przed obiorem pzremalował ścianę to i tak wilgoć zawsze wychodzi i kazdy dobry fachowiec to zauważy - chyba nie ma sie co nabierać na te kamerki, detektory itp. Ja wybralem kogoś innego a czy będzie to dobry wybór - to się okaże w walentynki