Jak to wpłynie na kredyt MDM ? Ktoś jest w podobnej sytuacji ?
Dzwoniłem do bdx i zapraszają mnie do podpisania aneksu w sprawie zmiany terminu oddania budynku (ostatnia transza). Czy jest to konieczne ? Jak to będzie wyglądało w przypadku nie otrzymania dofinansowania z MDM, będę mógł odwołać się do bdx o odszkodowanie (po podpisaniu aneksu) ? Jestem w tym temacie zupełnie zielony
Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach
-
Re: Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach
Wydaje mi się że powinieneś się skontaktowac z bankiem.
Ja również mam MdM. Z końcem sierpnia złożyłam wniosek w banku o wypłate ostatniej transzy dn. 6 września 2016 (tak umówiłam się z przedstawicielem, że na miesiąc przed wypłatą musze go złożyć w banku). Teraz przesłałam mailem do banku pismo otrzymane od budimexu z prośbą o przesuniecie wypłaty ostatniej transzy jednak na 10 października - mam nadzieje że na razie to wystarczy.
Ja również mam MdM. Z końcem sierpnia złożyłam wniosek w banku o wypłate ostatniej transzy dn. 6 września 2016 (tak umówiłam się z przedstawicielem, że na miesiąc przed wypłatą musze go złożyć w banku). Teraz przesłałam mailem do banku pismo otrzymane od budimexu z prośbą o przesuniecie wypłaty ostatniej transzy jednak na 10 października - mam nadzieje że na razie to wystarczy.
Wydaje mi się, że skoro MDM jest przyznany na rok 2016, to ważne żeby pieniądze wypłynęły w tymże roku, a kiedy to już chyba nie ma większego znaczenia.
Hej, opiszę jak to wygląda to z naszej, mojej i mojego męża, perspektywy. Byliśmy dziś w banku, złożyliśmy wniosek o wypłatę MdM w dniu 4 października co jest równoznaczne ze złożeniem wniosku o zmianę daty wypłaty. Taki wniosek, bank w naszym imieniu przekaże BGK, który ma 10 dni roboczych na jego rozpatrzenie. Z tego co zostało nam przekazane nie będzie to się wiązało z aneksowaniem ani umowy kredytowej ani umowy z Budimexem.
W mojej sytuacji (ostatnia transza z dopłatą MDM w PEKAO SA) jest tak:
1) po wekendzie idę do notariusza i tam podpisuję aneks do umowy deweloperskiej (plus aneks do umowy realizatorskiej na komórkę lokatorską ale to nie ma nic wspólnego z kredytem i MDM) - koszty za notariusza po stronie BDMXu.
2) na drugi dzień idę do PEKAO SA z podpisanym aneksem do umowy deweloperskiej i podpisuję aneks do umowy kredytowej (koszt 50 zł) i podpisuję również wniosek do BGK że w związku z przesunięciem terminu realizacji itd. oraz z podpisaniem aneksu ostatnia transza ma być wypłacona na 10 października br. - koszt aneksowania umowy kredytowej (50 zł) ma być do zwrotu przez BDMX na wskazany przeze mnie rachunek po przesłaniu dowodu że taki wydatek poniosłem.
3) No i być może wtedy, przy okazji wizyty w banku złoże za wczasu wniosek o wypłate ostatniej transzy z dopłatą MDM albo poczekam do ok 3 tygodni przed terminem zapłaty.
Powodzenia z formalnościami dla wszystkich...dobrze że otrzymałem info jeszcze przed urlopem, bo mogłoby być różnie i dopłata MdM poszłaby się......mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani odebrali te maile i nie są np. poza granicami kraju.
1) po wekendzie idę do notariusza i tam podpisuję aneks do umowy deweloperskiej (plus aneks do umowy realizatorskiej na komórkę lokatorską ale to nie ma nic wspólnego z kredytem i MDM) - koszty za notariusza po stronie BDMXu.
2) na drugi dzień idę do PEKAO SA z podpisanym aneksem do umowy deweloperskiej i podpisuję aneks do umowy kredytowej (koszt 50 zł) i podpisuję również wniosek do BGK że w związku z przesunięciem terminu realizacji itd. oraz z podpisaniem aneksu ostatnia transza ma być wypłacona na 10 października br. - koszt aneksowania umowy kredytowej (50 zł) ma być do zwrotu przez BDMX na wskazany przeze mnie rachunek po przesłaniu dowodu że taki wydatek poniosłem.
3) No i być może wtedy, przy okazji wizyty w banku złoże za wczasu wniosek o wypłate ostatniej transzy z dopłatą MDM albo poczekam do ok 3 tygodni przed terminem zapłaty.
Powodzenia z formalnościami dla wszystkich...dobrze że otrzymałem info jeszcze przed urlopem, bo mogłoby być różnie i dopłata MdM poszłaby się......mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani odebrali te maile i nie są np. poza granicami kraju.
-
To prawda, deweloper poinformował mieszkańcow w ostatniej chwili...
Witam przyszłych sąsiadów !
Opóznienie w budowie jak do tej pory ma tylko nasza enklawa - a od początku inwestycji wydaje mi się ze wszystkie bloki wokół budują się szybciej
!
Mam nadzieje , ze będzie wszystko ok przy odbiorze kluczy ...
Może ktoś z was ma szczegółowe inf. Co tak naprawdę wpłynęło na to przesunięcie terminu ?

Opóznienie w budowie jak do tej pory ma tylko nasza enklawa - a od początku inwestycji wydaje mi się ze wszystkie bloki wokół budują się szybciej

Może ktoś z was ma szczegółowe inf. Co tak naprawdę wpłynęło na to przesunięcie terminu ?
Giees pisze:Witam przyszłych sąsiadów !![]()
Opóznienie w budowie jak do tej pory ma tylko nasza enklawa - a od początku inwestycji wydaje mi się ze wszystkie bloki wokół budują się szybciej!
Pewnie starali się o proste sufity

-
Ja pozostawiam tak jak było dotychczas nic nie aneksuję w banku ,
mam kredyt MDM w Pko sa
w pko sa nie muszę aneksować ( jako jedyny bank daje taką możliwość )jeśli nie chcę inaczej ,czasy na rozpatrzenie są takie , że mogę stracić dopłatę
mi na miesiącu zwłoki nie zależy , a nie chce kopać się z dopłatą
wszystkie pieniądze i tak idą na rachunek powierniczy więc Budimex otrzyma je dopiero jak ukończy budowę
mam kredyt MDM w Pko sa
w pko sa nie muszę aneksować ( jako jedyny bank daje taką możliwość )jeśli nie chcę inaczej ,czasy na rozpatrzenie są takie , że mogę stracić dopłatę
mi na miesiącu zwłoki nie zależy , a nie chce kopać się z dopłatą
wszystkie pieniądze i tak idą na rachunek powierniczy więc Budimex otrzyma je dopiero jak ukończy budowę
Ostatnio zmieniony 23 sie 2016, 18:16 przez dejvid1980, łącznie zmieniany 1 raz.
To w końcu jak to jest z tym PEKAO SA, otrzymalem ostatnio telefon ze musze aneksowac umowe kredytowa (poniewaz dostali takie informacje z budimexu) oraz zapewniali mnie ze jest jeszcze duzo czasu na podpisanie tego aneksu i ze nie musze sie spieszyc ?
Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”