Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
aga

Re: Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Postautor: aga » 10 lut 2017, 9:57

Greg pisze:
aga pisze:Mieszkanie odebrane z drobnymi poprawkami (zanotowane w protokole do poprawy: rysy na szybie, wgnieciony lekko parapet przy balkonie, niedomalowana sciana elewacji, pekniety lekko aquapanel na balkonie). Ogólnie mieszkanie OK, największy problem to urządzenie aneksu :roll:

Z kim odbierałaś? Jaka firma?

W odbiorze pomógł nam znajomy, który zajmuje się remontami i będzie wykanczal nasze mieszkanie.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 12 lut 2017, 11:24

Cześć wszystkim odbierającym mieszkania :) widziałem na fb profil firmy zajmującej się odbiorem mieszkań. Udostępniają tam zdjęcia z odbiorów w waszym bloku. Czy ktoś kto korzystał z ich usług może skrobnąć kilka słów na temat jakości usługi i ceny? z góry dzięki :)

antek

Postautor: antek » 12 lut 2017, 12:10

Odbierałem z nimi kiedyś mieszkanie, i generalnie sporo biorą, a z perspektywy czasu ich pomoc nie była aż taka kluczowa, niby mają niezłe zabawki, ale ktoś tu pisał, że można sobie takie kupić też w Lidlu za kilkadziesiąt złotych ;) Przepływ powietrza w instalacji można niby sprawdzić specjalnym miernikiem, ale można też zapalniczką czy zapałkami :) Z perspektywy czasu, wolałbym jednak wybrać się z kimś, kto mieszkanie będzie wykańczał ostatecznie, bo lepiej wie, co może być problemem. A żeby obejrzeć czy nie ma rys na oknach, to nie trzeba specjalnej filozofii. Ale wiadomo, że każdy robi, jak może.

A jeśli chodzi o odbiory nowych mieszkań od dewelopera w Avii 5, to mnie ciekawi mnie, jak Budimex będzie sobie radził z naprawą usterek, bo z tym bywa różnie, działają opieszale i mało dokładnie. Np. pomimo tego, że mieli 30 dni na to, wymiany okna czy grzejnika, to sam sobie musiałem dopilnować, włącznie z tym, że nawet nie było oględzin ludzi z tych firm w czasie, który miał na to deweloper, więc musiałem jeszcze dodatkowo poświęcać sporo swojego czasu na umawianie się z nimi. Mam nadzieję, że w Avii pójdzie lepiej :) Dawajcie znać, jak to wygląda!

Za to ostatnio widziałem, że ktoś już zaczyna tam wykończenia, wczoraj jak przechodziłem, to ludzie przywozili płytki czy panele, kilka tygodni i pierwsi mieszkańcy się pojawią :)

Giees

Postautor: Giees » 13 lut 2017, 19:04

Jestem po odbiorze :-)

Klatka A

U mnie wszystko w porządku - wylewki odziwo proste , ściany rownież , okna bez skaz

To co jest zgłoszone :

Drzwi zewnętrzne niedomykają sie - trzeba mocno docisnąć - ktoś z gerdy ma tym sie zająć
Folia pozostawiona na balkonie pod wylewka - usunięcie do miesiąca czasu

Samo wykończenie i pierwsze wrażenie pozytywne :-) a i szampan tez od budimexu w prezencie

dudicom

Postautor: dudicom » 13 lut 2017, 19:51

Giees pisze:Jestem po odbiorze :-)

Klatka A

U mnie wszystko w porządku - wylewki odziwo proste , ściany rownież , okna bez skaz

To co jest zgłoszone :

Drzwi zewnętrzne niedomykają sie - trzeba mocno docisnąć - ktoś z gerdy ma tym sie zająć
Folia pozostawiona na balkonie pod wylewka - usunięcie do miesiąca czasu

Samo wykończenie i pierwsze wrażenie pozytywne :-) a i szampan tez od budimexu w prezencie

Gratulacje @Giees,
Mam dwa pytanka do Ciebie:
1) Odebrałeś to mieszkanie (klucze) i będziesz czekał na te poprawki czy może nie odebrałeś kluczy i dopiero po poprawkach je odbierzesz?
2) Jeśli odebrałeś mieszkanie - odbiór robiłeś sam czy miałeś kogoś do pomocy?

gucio

Postautor: gucio » 13 lut 2017, 21:00

Skoro szampana dostał od Budimexu to klucze musiał odebrać :-)

supper

Postautor: supper » 14 lut 2017, 14:46

parę fotek części wspólnych, klatka A:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

valmont

Postautor: valmont » 15 lut 2017, 10:02

odebralem mieszkanie - klatka B

nieprawidlowosci - kilka rysek na 2 -3 szybach - niby maja to naprawic ale nie wiedza jak wiec zrobie to sam, na Allegro można dostać za kilka złotych tlenek ceru sluzacy do usuwania rys z szyb

zaprosilem Pana na wycene kuchni ktory posiadal wiele ciekawych urzadzen, wielowymiarowa poziomica pokazala ze odchylenie na 266 cm wysokości wynosi okolo 1 cm w 2 miejsach ale to jest akceptowalne tylko należy to uwzględnić przy projektowaniu kuchni ze dołem bedzie szafka przy scianie a górą będzie szpara

supper

Postautor: supper » 15 lut 2017, 16:32

Ja nie odebrałem.
Wystająca rura odpływowa w łazience. Kilka dobrych rzeczy na balkonie.
Do poprawy jedna ściana w kuchni - odchylenie 5mm, norma to chyba 3mm.
Pęknięty jeden róg ściany w łazience
Obierał mi fachowiec.

Obrazek

Atael

Postautor: Atael » 15 lut 2017, 18:56

Również nie odebrałem mieszkania. Klatka A. Poszedłem z dyskutowaną na tym forum ekipą. W sumie biorą dość drogo, na pewno są tacy, którzy wezmą mniej... Niemniej sprawdzili wszystko dokładnie i cieszę się, że nie poszedłem na odbiór sam. Na początku przedstawiciel Budimexu próbował się zasłaniać normami, ale "moja" ekipa też je znała, więc już po chwili pani, która była odpowiedzialna za protokół spokojnie słuchała uwag i tylko pytała mnie czy wpisywać. Z usterek:
- niedomykające się drzwi wejściowe - do regulacji
- brak wypełnienia przy progu u drzwi wejściowych - zostawione szczeliny między framugą, a progiem
- okno w jednym pokoju trące o framugę - do regulacji
- rysy na każdej możliwej szybie + wada fabryczna na jednej - do wymiany
- brak kąta wewnętrznego między kuchnią, a salonem (odchył 1 cm) - do poprawy
- pęknięcia schodkowe na ścianie w kuchni - do poprawy
- bąble na suficie w sypialni - do poprawy
- odpadająca zaślepka przy grzejniku w sypialni

Część rzeczy to być może pierdoły, ale raz, że nie zamierzałem płacić ekipie żeby poprawiała po developerze, a dwa, chodzi o zasadę - skoro podejmują się zrobić, to niech robią dobrze.
Pani od protokołu (przedstawiciel developera) powiedziała, że 30 dni na naprawę usterek liczą od dnia, w którym dokonywaliśmy odbioru. Zobaczymy jak z tym będzie.

Życzę Wszystkim powodzenia przy odbiorach :)

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”