Ograniczenie dostępu do hali garażowej dla właścicieli miejsc postojowych i komórek - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
jasiek

Ograniczenie dostępu do hali garażowej dla właścicieli miejsc postojowych i komórek - Avia 5

Postautor: jasiek » 10 lis 2018, 18:37

Rafalkrk pisze:Czy denerwuje kogoś jeszcze oprócz mnie stawianie aut w garażu ludzi którzy nie maja wykupionych miejsc? Może by zlecić naszym wspaniałym ochroniarzą akcje typu sprawdzanie garażu w celu usunięcia niechcianych gości? Panowie by kości chociaż rozprostował a może by jakaś sprawiedliwość była na świecie bo czemu ja mam płacić ciężkie pieniądze za miejsce później za czynsz miesiąc w miesiąc a jeden z drugim sobie parkują przytuleni do słupów, ścian itp. Jakbym wiedział ze tak to będzie wyglądać to 50k bym zostawił w kieszeni a poprostu odsuwał sobie betonowy krawężnik i parkował bo przecież ochroniarz chetnie otworzy mi bramę wjazdowa?! Czekam na wasze komentarze pozdrawiam

Ograniczcie dostęp do hali garażowej tylko dla właścicieli miejsc i komórek lokatorskich. Zarządca wymieni zamek i zamontuje gałkę od strony hali żeby nie można było z niej wejść do klatki bez klucza, klucze wam (właścicielą) rozda. Nie trzeba do tego żadnych ustaw itd. Wystarczy, że zgłosicie do zarządcy taki postulat i powinien to zrobić. Wkoncu za utrzymanie hali płacą tylko właściciele miejsc i komórek.

malami

Re: Ograniczenie dostępu do hali garażowej dla właścicieli miejsc postojowych i komórek - Avia 5

Postautor: malami » 11 lis 2018, 0:19

Proponuje napisać do zarządcy ! jestem za bo też korzystam z garażu i srogo za niego płacę ;/

Rafalkrk

Re: Ograniczenie dostępu do hali garażowej dla właścicieli miejsc postojowych i komórek - Avia 5

Postautor: Rafalkrk » 11 lis 2018, 9:05

Zróbmy coś z tym!! Tylko znając podejście zarządcy to będzie to trwać rok.

mmm123

Postautor: mmm123 » 11 lis 2018, 10:55

malami pisze:Proponuje napisać do zarządcy ! jestem za bo też korzystam z garażu i srogo za niego płacę ;/

Praktycznie każdy blok to zmienia. Dowiedzcie się jak to się robi w sąsiednich blokach i zmiencie to. W Avii 3 zmniejszylismy koszt garażu do 50zl nie zmieniając kosztów dla właścicieli mieszkań. To jest kwestia ustalenia i optymalizacji kosztów. Słyszałem nawet, że niektóre bloki np Orlinskiego 3 i 5 zmienili to sobie bez uchwały, tylko zarzadca wprowadził niższa stawkę. Nigdzie w Krakowie nie ma takich cen. Dziwię się tylko, że u Was to tak długo trwa. Zreszta chyba zostaliście jeszcze jedynym blokiem z ochroną, to może wielu mieszkańcom nie przeszkadzają wysokie koszty.

przemu

Postautor: przemu » 13 lis 2018, 10:32

mmm123 pisze:
malami pisze:Proponuje napisać do zarządcy ! jestem za bo też korzystam z garażu i srogo za niego płacę ;/

Praktycznie każdy blok to zmienia. Dowiedzcie się jak to się robi w sąsiednich blokach i zmiencie to. W Avii 3 zmniejszylismy koszt garażu do 50zl nie zmieniając kosztów dla właścicieli mieszkań. To jest kwestia ustalenia i optymalizacji kosztów. Słyszałem nawet, że niektóre bloki np Orlinskiego 3 i 5 zmienili to sobie bez uchwały, tylko zarzadca wprowadził niższa stawkę. Nigdzie w Krakowie nie ma takich cen. Dziwię się tylko, że u Was to tak długo trwa. Zreszta chyba zostaliście jeszcze jedynym blokiem z ochroną, to może wielu mieszkańcom nie przeszkadzają wysokie koszty.

kto jest zarzadca avii 3? mozesz podac wiecej szeczegolow jak ograniczyliscie koszty?

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 13 lis 2018, 11:48

przemu pisze:
mmm123 pisze:

kto jest zarzadca avii 3? mozesz podac wiecej szeczegolow jak ograniczyliscie koszty?

Wszystko zostało zrobione za plecami mieszkańcow. Większość czeka na spotkanie z administracją w celu wyjaśnienia sytuacji, dlaczego obniżono koszty, a jeżeli nikt na tym nie jest stratny, to gdzie wyparowały wczesniejsze wpłaty.
Najprawdopodobniej okaże się tak jak w innych blokach, że na chwilę obecną nikt nie jest stratny, a w podsumowaniu roku, będą niedopłaty.

mmm123

Postautor: mmm123 » 13 lis 2018, 14:54

mistrzuWiciu pisze:
przemu pisze:
mmm123 pisze:Praktycznie każdy blok to zmienia. Dowiedzcie się jak to się robi w sąsiednich blokach i zmiencie to. W Avii 3 zmniejszylismy koszt garażu do 50zl nie zmieniając kosztów dla właścicieli mieszkań. To jest kwestia ustalenia i optymalizacji kosztów. Słyszałem nawet, że niektóre bloki np Orlinskiego 3 i 5 zmienili to sobie bez uchwały, tylko zarzadca wprowadził niższa stawkę. Nigdzie w Krakowie nie ma takich cen. Dziwię się tylko, że u Was to tak długo trwa. Zreszta chyba zostaliście jeszcze jedynym blokiem z ochroną, to może wielu mieszkańcom nie przeszkadzają wysokie koszty.

Wszystko zostało zrobione za plecami mieszkańcow. Większość czeka na spotkanie z administracją w celu wyjaśnienia sytuacji, dlaczego obniżono koszty, a jeżeli nikt na tym nie jest stratny, to gdzie wyparowały wczesniejsze wpłaty.
Najprawdopodobniej okaże się tak jak w innych blokach, że na chwilę obecną nikt nie jest stratny, a w podsumowaniu roku, będą niedopłaty.

To nieprawda. Nic nie zostało zrobione za plecami mieszkańców. Nie wiesz o czym piszesz. Właściciele garaży opłacają w całości koszt utrzymania garażu, a do tego dofinansowuja utrzymanie bloku. W bloku są mieszkania, garaże, lokale usługowe. To jest kwestia ustalenia ile kto się dorzuca, tak żeby to było sensowne rozliczenie. My na tle Krakowa i tak nie płacimy mało, bo w niektórych blokach płacą 30-40 zł

mmm123

Postautor: mmm123 » 13 lis 2018, 15:00

mistrzuWiciu pisze:
przemu pisze:
mmm123 pisze:Praktycznie każdy blok to zmienia. Dowiedzcie się jak to się robi w sąsiednich blokach i zmiencie to. W Avii 3 zmniejszylismy koszt garażu do 50zl nie zmieniając kosztów dla właścicieli mieszkań. To jest kwestia ustalenia i optymalizacji kosztów. Słyszałem nawet, że niektóre bloki np Orlinskiego 3 i 5 zmienili to sobie bez uchwały, tylko zarzadca wprowadził niższa stawkę. Nigdzie w Krakowie nie ma takich cen. Dziwię się tylko, że u Was to tak długo trwa. Zreszta chyba zostaliście jeszcze jedynym blokiem z ochroną, to może wielu mieszkańcom nie przeszkadzają wysokie koszty.

I jeszcze jedno. Każdy chce płacić normalną cenę za mieszkanie czy za miejsce parkingowe. Być może masz miejsce postojowe zewnętrzne. Nie wiem czy wiesz, ale stawka za utrzymanie tego miejsca może wynieść np 100zł, bo to jest w kwestii ustalenie ile się masz odrzucać do części wspólnych albo do działki infrastrukturalnej - to już zależy gdzie masz to miejsce.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 13 lis 2018, 19:16

mmm123 pisze:
mistrzuWiciu pisze:
przemu pisze:kto jest zarzadca avii 3? mozesz podac wiecej szeczegolow jak ograniczyliscie koszty?

I jeszcze jedno. Każdy chce płacić normalną cenę za mieszkanie czy za miejsce parkingowe. Być może masz miejsce postojowe zewnętrzne. Nie wiem czy wiesz, ale stawka za utrzymanie tego miejsca może wynieść np 100zł, bo to jest w kwestii ustalenie ile się masz odrzucać do części wspólnych albo do działki infrastrukturalnej - to już zależy gdzie masz to miejsce.

Pozostali mieszkańcy Avii 3 byli poinformowani o obniżeniu opłat?? Napisz proszę, jak to dało się obniżyć do 50zł.
Przykładowo jeżeli utrzymanie zieleni bloku kosztuje 10tyś zł i płaciły za to mieszkania 8tyś i 2tyś garaż to skąd wezmą się teraz 2tyś?? Przeżucone zostanie to na wszystkie mieszkania, czy jest jakiś inny sposób??

Monter

Postautor: Monter » 13 lis 2018, 19:45

mistrzuWiciu pisze:
mmm123 pisze:
mistrzuWiciu pisze:Wszystko zostało zrobione za plecami mieszkańcow. Większość czeka na spotkanie z administracją w celu wyjaśnienia sytuacji, dlaczego obniżono koszty, a jeżeli nikt na tym nie jest stratny, to gdzie wyparowały wczesniejsze wpłaty.

Pozostali mieszkańcy Avii 3 byli poinformowani o obniżeniu opłat?? Napisz proszę, jak to dało się obniżyć do 50zł.
Przykładowo jeżeli utrzymanie zieleni bloku kosztuje 10tyś zł i płaciły za to mieszkania 8tyś i 2tyś garaż to skąd wezmą się teraz 2tyś?? Przeżucone zostanie to na wszystkie mieszkania, czy jest jakiś inny sposób??

Uchwała nr 2/2018 została przegłosowana.
Masz miejsce postojowe zewnętrzne? Jeśli tak, to ile za nie płacisz miesięcznie?

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”