Zwróćcie jeszcze uwagę na sufity na balkonach czy nie ma odsoleń. U mnie się zdarzyły, mają to przemalować.
Co do ścian, sufitów - w porządku. Jakieś drobne wybrzuszenia to tu to tam, ale można to już samemu przytrzeć.
Odbiory nowych mieszkań do dewelopera Budimex w inwestycji Avia 2 Kraków
Re: Odbiory nowych mieszkań do dewelopera Budimex w inwestycji Avia 2 Kraków
my dzisiaj kluczy nie wzięliśmy. Ściany w łazience mocno krzywe. Pęknięta ościeżnica w drzwiach balkonowych. W jednym pokoju wokoł okna mocno zawilgocona ściana. Ekipa budimexu miła dopóki nie zgłasza się żadnych zastrzeżeń
Nas zaczęli straszyć 90 dniami czekania na poprawki 

-
Odpowiadając na pytania kri5krk: W dokumentacji, którą otrzymałem w czasie odbioru znajduje się instrukcja korzystania z mieszkania (pokaźny skoroszyt), naniesiono tam m.in. inwentaryzację powykonawczą, naniesiono miejsca prowadzenia instalacji c.o. oraz wody w posadzce (przydatne w przypadku planowych przyszłych przeróbek instalacji). Jest też projekt instalacji elektrycznej ale uważam, że mało wnosi ponieważ nie naniesiono żadnych wymiarów więc należy go traktować bardziej jako schemat gdzie jakie gniazdko się znajduje.
Na naszym mieszkaniu w czasie odbioru ogrzewanie było włączone (ciepłe grzejniki), więc można sprawdzić czy wszystko działa poprawnie.
Jeżeli chodzi o sufity to w naszym przypadku wszystko było ok. Mieszkanie odbieraliśmy z Panem z firmy, która będzie wykańczać nasze mieszkanie i jak Pan stwierdził nie znalazł niczego z czym sam nie mógłby sobie poradzić (sprawdzał płaszczyzny). Sam również nie wyłapałem niczego niepokojącego.
Na naszym mieszkaniu w czasie odbioru ogrzewanie było włączone (ciepłe grzejniki), więc można sprawdzić czy wszystko działa poprawnie.
Jeżeli chodzi o sufity to w naszym przypadku wszystko było ok. Mieszkanie odbieraliśmy z Panem z firmy, która będzie wykańczać nasze mieszkanie i jak Pan stwierdził nie znalazł niczego z czym sam nie mógłby sobie poradzić (sprawdzał płaszczyzny). Sam również nie wyłapałem niczego niepokojącego.

Odebrałem dzisiaj
i jestem zadowolony
jakość lepiej niż mogłem się spodziewać. Co prawda mieszkanie przeglądałem z wynajętą ekipą ale zdecydowałem się przymknąć oko na część wskazanych usterek (typu brak pionu w łazience gdzie i tak przyjdą płytki czy nierówność wylewki). Budimex na miejscu wezwał elektryka, który poprawił uziemienie gniazdka i wymienił zarysowaną klamkę okna. Z usterek które zgłosiłem zostało zarysowanie jednej szyby i regulacja okna (nie trzymał zawias w czasie uchyłu). Budimex skontaktuje się ze mną i umówi na usunięcie.
Ogólnie jestem zadowolony, wylewka w mieszkaniu czysta, ściany dobrze przygotowane, grzejniki sprawne, okna nienajgorsze, wentylacja sprawna, drzwi wejściowe bardzo ładne.
Od jutra zaczynam remont i kucie
powodzenia wszystkim!

Ogólnie jestem zadowolony, wylewka w mieszkaniu czysta, ściany dobrze przygotowane, grzejniki sprawne, okna nienajgorsze, wentylacja sprawna, drzwi wejściowe bardzo ładne.

Od jutra zaczynam remont i kucie

-
Witam,
Bylismy dzis na palnowym odbiorze mieszkania. Bylismy z inspektorem budowalnym, tak wiec dogłębnie sprawdził nam mieszkanie.
W kuchni dwa rogi nie mialy kąta prostego( roznica 2-3 cm),
Okna i szyby na balkonie byly brudne co utrudnilo sprawdzenie czy nie ma zadnych rys,
Jeden parapet porysowany, miedzy parapetem a sciana byly szpary, tak samo przy drzwiach wejsciowych( wchodzilo swiatlo). Pani poinformowala nas ze jak odbieramy mieszkanie to takie jakie jest, a jesli chceby by nam je poprawili to nie daje nam kluczy. Jakim cudem wy odebraliscie klucze, a macie poprawki?
Bylismy dzis na palnowym odbiorze mieszkania. Bylismy z inspektorem budowalnym, tak wiec dogłębnie sprawdził nam mieszkanie.
Okna i szyby na balkonie byly brudne co utrudnilo sprawdzenie czy nie ma zadnych rys,
Jeden parapet porysowany, miedzy parapetem a sciana byly szpary, tak samo przy drzwiach wejsciowych( wchodzilo swiatlo). Pani poinformowala nas ze jak odbieramy mieszkanie to takie jakie jest, a jesli chceby by nam je poprawili to nie daje nam kluczy. Jakim cudem wy odebraliscie klucze, a macie poprawki?
Jakie stawki bierze inspektor bud.?
Ja planuje odbiór z moja architekt,ktora czasem odbiera mieszkania i z ekipa bud.i.sie zastanawiam czy brać jeszcze inspektora.
Ja planuje odbiór z moja architekt,ktora czasem odbiera mieszkania i z ekipa bud.i.sie zastanawiam czy brać jeszcze inspektora.
-
Lepsza będzie ekipa budowlana która wykańcza to mieszkanie, prawdopodobnie będą wiedzieli więcej niż ten inspektor od strony praktycznej. Jest to też dużo lepsze rozwiązanie niż branie firmy która mieszkania odbiera (tam chyba tylko jeden elektryk z jakimiś sapowskimi uprawnieniami jest), za polowe tego co się im płaci każdy majster sam zrobi co trzeba, wiekszość usterek które wykazują nie wpływa na jakość termin i cenę wykonania robót u normalnej ekipy której jednym celem nie jest nacięcie klienta.
Ps mam uprawniania budowlane bez ograniczeń, na innych inwestycjach odbiór to 300 zł
Ps mam uprawniania budowlane bez ograniczeń, na innych inwestycjach odbiór to 300 zł
-
Wczoraj odebrałem mieszkanie
wszystko w normie.

-
Pokahontas pisze:Witam,
Pan z Budimexu wytłumaczył mi, że klucze wydawane są tylko w przypadkach kiedy nie ma usterek lub usterki nie wpływają na roboty wykończeniowe w mieszkaniu (jest ich mało i dotyczą pojedynczych elementów jak np. zarysowana szyba), natomiast w przypadku większej ilości usterek lub usterek trudnych typu kąty, piony - termin zakończenia prac może zostać wydłużony ponad 30 dni. Dlatego moim zdaniem nie opłaca się czekac na roboty, które mogę sam wykonać.
Warto też zwrócić uwagę czy mamy odpowiedni sprzęt do wykonywania pomiarów. Kąty należy sprawdząc ściętym kątownikiem. Różnica 2-3 cm może wynikać z braku ścięcia na kątowniku.
Widze,że nie ma reguły co do pięter i terminów 
Ciekawe czy 27 poznam jakichś sąsiadów

Ciekawe czy 27 poznam jakichś sąsiadów

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”