Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
alternatywy4

Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Postautor: alternatywy4 » 09 gru 2016, 13:12

Witam

Dziś dostałem zestawienie opłat (stałe + prognozowane) za miesiąc grudzień.

Obrazek

Co Państwo na to, wydaje mi się że kwoty są lekko zawyżone. Może się mylę ale opłata eksploatacyjna w nowym budownictwie kształtuje się na poziomie 2.80 - 3.1 zł za m2 (tu 3.27 zł), woda ciepłata 26.27 za m3 (tu ok. 28 zł), C.O. 1 GJ ok. 50,90 (tu ~51,-).

Jeśli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu;) Oczywiście nie jesteśmy w stanie tego obniżyć znacznie,chodzi bardziej o konstruktywną rozmowę na ten temat. Są też wartości prognozowane, które w najbliższych miesiącach ulegną zmianą w wyniku zużycia wody/C.O. w danym lokalu.

KOSMO

Re: Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Postautor: KOSMO » 09 gru 2016, 17:36

W nowym budownictwie mam 1,95 opłaty eksploatacyjnej za m2
opłaty mogą być wyższe, prognoza 12GJ na 62m2 to może nie wystarczyć na całą zimę

will201

Postautor: will201 » 09 gru 2016, 18:26

Witam.
Rozumiem , że to już są opłaty od zarządcy bloku /Avia 2 nie Budimex`u ?
Składowe mogą być większe ze względu na dwie windy w klatkach A i C, bramy garażowej ( tutaj koszt rozkłada się na wszystkich mieszkańców czy tylko tych którzy mają wykupione miejsca ?) + koszt obsługi podnośnika. Macie Państwo konkretne rozliczenia co się mieści w opłatach eksploatacyjnych ?

KOSMO pisze:W nowym budownictwie mam 1,95 opłaty eksploatacyjnej za m2

Cena 1,95zł skąd taka niska ?

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 09 gru 2016, 20:13

Tak to są wyliczenia zarządcy.
Parking podziemny podlega pod właścicieli tej części wspólnej.Jeżeli ktoś nie ma tam miejsca to za to nie płaci.
Dwie windy to standard w nowym budownictwie.Zgodzę się z przedmówcą, że kwota ok. 2 zł jest bardzo realna.
"Sprawiedliwa" kwota czynszu (wliczając wodę,C.O i śmieci oraz różnorodność zużycia zależne od użytkownika) powinna się wahać między 6-7 zł z m2. To średnia wynikająca ze statystyki takiego zarządcy jak Dom-Krak.
Reasumując 7zł x 50 m = 350 zł a tu mamy ponad 8.4 zł na m2.

Zebranie wspólnoty planowane jest na luty 2017. Można coś zmienić,aczkolwiek Nasz zarządca wydaje się być kompetentny i też w pewne rzeczy się wdraża.

D89

Postautor: D89 » 09 gru 2016, 21:08

Warto by było zobaczyć rozbicie opłaty eksploatacyjnej na poszczególne pozycje: sprzątanie, ochrona, winda/podnośnik, wentylacja mechaniczna, oświetlenie i ogrzewanie części wspólnych, wynagrodzenie zarządcy. Bez tego trudno powiedzieć czy jest to dużo czy mało, w naszym bloku jest kilka bajerów które muszą generować pewne koszty.

Przemo2pl

Postautor: Przemo2pl » 09 gru 2016, 22:04

Moja mama mieszka na osiedlu obok, za czynsz płaci około 500 zł - mieszkanie 62 m2. Upewnię się co do kwoty i dam nać.

KOSMO

Postautor: KOSMO » 09 gru 2016, 22:07

zmienialiśmy zarządcę 2 razy w ciągu 8 lat (pierwszy był oczywiście od dewelopera) dlatego 1,95
oczywiście ochrony nie ma
po okresie gwarancji pojawi się dodatkowa pozycja: "zaliczka na pokrycie kosztów remontów" u nas 0,30zł za m2

adi

Postautor: adi » 10 gru 2016, 0:59

Ochrona na pewno robi u Was swoje, w Orlińskiego 4 była to mniej więcej 1/3 opłaty eksploatacyjnej, choć w Avii 2 to się chyba rozkłada na większą liczbę mieszkań (w O4 ok. 140 lokali) - choć to i tak liczone od metra kwadratowego. Pytanie, czy macie jednego czy dwóch ochroniarzy :?: Co więcej, podobno ten koszt ma jeszcze znacznie wzrosnąć po tym, jak od przyszłego roku ma wejść minimalna stawka godzinowa, ma ona objąć także ochroniarzy i ponoć można się spodziewać nawet dwukrotnego podniesienia kosztu ochrony...

Dwie windy to oczywiście też większy koszt, ale przy budynku tej wysokości raczej nie ma innej możliwości. Inna sprawa, że przez to także rozkłada się na większą liczbę mieszkań.

Ciekawi mnie, jak wygląda tu sprawa tego dużego placu zabaw pod Avią 2 - łoży chyba na to całe osiedle Avia, więc docelowo pewnie się to jakoś sensownie rozłoży na wielu płacących, kiedy już wszystkie bloki zostaną oddane, ale to pewnie też będzie jakiś dodatkowy koszt. Polecam przejrzeć uważnie szczegółowe wyliczenia ile za co. W sumie, to podzielcie się na forum, jeśli ktoś dostanie już ;)

Bogdan

Postautor: Bogdan » 10 gru 2016, 13:56

Witam sąsiadów, najbardziej rozbawiła mnie pozycja "ścieki do podgrzania". to na poważnie , czy jaja sobie robią?
co to za zarządca? , jak będzie pewna informacja odnośnie do zebrania wspólnoty to proszę dać znać na forum ; co prawda nie wiem kiedy BDX przeniesie własność mieszkania ( muszą się dobrze przygotować do jego przekazania ) ; ale rad bym posłuchać o rzeczach ważnych dla wspólnoty.

KOSMO

Postautor: KOSMO » 10 gru 2016, 15:04

Bogdan pisze: to na poważnie

a jakże powaga pełna,
no bo zużywasz 5m3 zimnej wody większość idzie kanalizacji
i 5m3 zimnej wody po podgrzaniu też w kanał trafia
razem 10m3 tyle że masz to rozbite na dwie pozycje bo masz dwa liczniki, nazwa jak nazwa
jest też zimna woda bez ścieków, ale to w domku jak masz ogródek, szklarnie, tunel foliowy, wtedy dochodzi miesięczna opłata za dodatkowy licznik a woda taniej wychodzi za 1m3

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”