Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
alternatywy4

Re: Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Postautor: alternatywy4 » 10 gru 2016, 18:19

Bogdan pisze:Witam sąsiadów, najbardziej rozbawiła mnie pozycja "ścieki do podgrzania". to na poważnie , czy jaja sobie robią?
co to za zarządca? , jak będzie pewna informacja odnośnie do zebrania wspólnoty to proszę dać znać na forum ; co prawda nie wiem kiedy BDX przeniesie własność mieszkania ( muszą się dobrze przygotować do jego przekazania ) ; ale rad bym posłuchać o rzeczach ważnych dla wspólnoty.

Mnie też to rozbawiło. Ale jak zsumujemy koszt dla ciepłej wody z 3 pozycji to wychodzi średnia ~28 zł /m3. I tutaj chciałem zwrócić uwagę,że częstą praktyką jest nabijanie kwotami o kilka groszy większymi w celu uzyskania konkretnego zysku, co w skali 180 lokali daje jakąś tam kwotę dla zarządcy.

O terminie będzie informował zarządca.

adi pisze:Ochrona na pewno robi u Was swoje, w Orlińskiego 4 była to mniej więcej 1/3 opłaty eksploatacyjnej, choć w Avii 2 to się chyba rozkłada na większą liczbę mieszkań (w O4 ok. 140 lokali) - choć to i tak liczone od metra kwadratowego. Pytanie, czy macie jednego czy dwóch ochroniarzy :?: Co więcej, podobno ten koszt ma jeszcze znacznie wzrosnąć po tym, jak od przyszłego roku ma wejść minimalna stawka godzinowa, ma ona objąć także ochroniarzy i ponoć można się spodziewać nawet dwukrotnego podniesienia kosztu ochrony...

Dwie windy to oczywiście też większy koszt, ale przy budynku tej wysokości raczej nie ma innej możliwości. Inna sprawa, że przez to także rozkłada się na większą liczbę mieszkań.

Ciekawi mnie, jak wygląda tu sprawa tego dużego placu zabaw pod Avią 2 - łoży chyba na to całe osiedle Avia, więc docelowo pewnie się to jakoś sensownie rozłoży na wielu płacących, kiedy już wszystkie bloki zostaną oddane, ale to pewnie też będzie jakiś dodatkowy koszt. Polecam przejrzeć uważnie szczegółowe wyliczenia ile za co. W sumie, to podzielcie się na forum, jeśli ktoś dostanie już ;)

Mamy nawet 3 ochroniarzy i na pewno da się to zrobić taniej.

eve

Postautor: eve » 11 gru 2016, 22:12

Ludzie, czy Wy umiecie liczyć?
Koszt ciepłej wody to 25,15 zł / m3 (10,15+15,00)

Tzw. opłata stała pochodzi wprost z opłaty stałej z MPECu (osobna miesięczna faktura). Wielu zarządców łączy ją razem z opłatą stałą za ogrzewanie, więc sporo osób nawet nie wie, że takie coś istnieje. Tutaj ktoś rozsądnie policzył 15 zł za mieszkanie (za sztukę, nie wg metrażu). Dzielenie jej przez prognozowaną(!) liczbę metrów sześciennych i dodawanie do ceny ciepłej wody jest absurdalne. Co można, a nawet należy zrobić, to przyjrzeć się mocy zamówionej w MPECu, czy nie jest np. zawyżona, ale to można ocenić dopiero za rok-dwa, jak już blok będzie normalnie zamieszkany.

Co więcej, sumowanie ze sobą opłat za media (zarówno stałych, jak i zmiennych) z opłatami eksploatacyjnymi / remontowymi, a następnie porównywanie z innymi mieszkaniami "obok", "o podobnej powierzchni", "przy takiej samej liczbie osób" do niczego nie prowadzi i tylko sieje niepotrzebny ferment.

D89 słusznie zauważył - istotne jest rozbicie stawki eksploatacyjnej. Tzn. ile kosztuje utrzymanie wind, bram/furtek i ochrony, sprzątanie, utrzymanie zieleni, inne obowiązkowe przeglądy i konserwacje, ubezpieczenie itp. I w dwóch ujęciach - globalna kwota (za usługę) i w przeliczeniu na powierzchnię użytkową.

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 12 gru 2016, 11:11

eve pisze:Ludzie, czy Wy umiecie liczyć?
Koszt ciepłej wody to 25,15 zł / m3 (10,15+15,00)

Tzw. opłata stała pochodzi wprost z opłaty stałej z MPECu (osobna miesięczna faktura). Wielu zarządców łączy ją razem z opłatą stałą za ogrzewanie, więc sporo osób nawet nie wie, że takie coś istnieje. Tutaj ktoś rozsądnie policzył 15 zł za mieszkanie (za sztukę, nie wg metrażu). Dzielenie jej przez prognozowaną(!) liczbę metrów sześciennych i dodawanie do ceny ciepłej wody jest absurdalne. Co można, a nawet należy zrobić, to przyjrzeć się mocy zamówionej w MPECu, czy nie jest np. zawyżona, ale to można ocenić dopiero za rok-dwa, jak już blok będzie normalnie zamieszkany.

Co więcej, sumowanie ze sobą opłat za media (zarówno stałych, jak i zmiennych) z opłatami eksploatacyjnymi / remontowymi, a następnie porównywanie z innymi mieszkaniami "obok", "o podobnej powierzchni", "przy takiej samej liczbie osób" do niczego nie prowadzi i tylko sieje niepotrzebny ferment.

D89 słusznie zauważył - istotne jest rozbicie stawki eksploatacyjnej. Tzn. ile kosztuje utrzymanie wind, bram/furtek i ochrony, sprzątanie, utrzymanie zieleni, inne obowiązkowe przeglądy i konserwacje, ubezpieczenie itp. I w dwóch ujęciach - globalna kwota (za usługę) i w przeliczeniu na powierzchnię użytkową.

To może nie dyskutujmy wcale, bo do czego to prowadzi?!

Post ma na celu wymianę doświadczeń związanych ze wspólnotami. W szczególności na płaszczyźnie rachunków.

Zwróciłem uwagę na ciepłą wodę (ale i nie tylko) bo mam doświadczenie w postaci co miesięcznych rachunków, które dostaje. W nowym budownictwie na Krowodrzy jest jedna ogólna stawka za ciepłą wodę (26.27 zł) dla 4-6 m3 i nikt tego nie rozbija na 3 pozycje (2 stałe+1 prognozowana) - wydaje mi się to bardziej korzystne.

Większość Państwa nie zdaje sobie sprawy z tego jak na niekorzyść lokatorów potrafi działać zarządca, a konkretnie jakie szkody potrafi wyrządzić. Podam przykład nowych bloków na Okulickiego, gdzie mieszkańcy zmieniali już dwukrotnie zarządcę. Ostatni zarządca zadłużył wspólnotę zakupami (czajnik dla p. sprzątającej za jakąś niewyobrażalną kwotę) i wiele innych bezsensownych. Podciągał opłaty w ten sposób aby wyjść na 0 z niepłacącymi czynszów, itd (dotyczyło lokali w ogóle nie zamieszkałych, do których właściciele się nie "poczuwali"). Przykłady można mnożyć.

Taka rozmowa nie ma na celu "pokłócić się o stówę" w tą czy w tą, a tylko uczulić mieszkańców na to że można lepiej i taniej albo więcej i za tą samą kwotę.
Zarządca wydaje się być kompetentny, wystarczy rozmawiać.

Troska o moją umiejętność liczenia- nieuzasadniona, pozdrawiam ;)

AgaiTom

Postautor: AgaiTom » 18 gru 2016, 20:37

Na AVIA 4 koszty bardzo podobne: czynsz za 56m2 (2 osoby) ok 500zł. Warto się zastanowić czy jak skończą całą AVIE czy nie wybrać jednego zarządcy na wszystkie budynki wtedy na pewno opłaty będą niższe.

Rado84

Postautor: Rado84 » 19 gru 2016, 23:32

Witam, wg mnie opłata za zarządzanie jest za wysoka. U mnie na innym mieszkaniu jest dom-krak i opłaty są dużo niższe. 2,19 za m2. Wiec trzeba zmienić zarządce i będzie taniej. Ciekawi mnie też jak zarządca radzi sobie ze zgłoszeniami usterek części wspólnej i jak odebrał budynek. Niedoróbek jest pełno.

antek

Postautor: antek » 20 gru 2016, 0:52

A jest u Ciebie w bloku ochrona? To często wiele zmienia :)

Rado84

Postautor: Rado84 » 20 gru 2016, 22:29

Witam, nie ma ochrony, ale jest codzienne sprzątanie każdej klatki, jest garaż, 2 windy. Więc też jest co robić. Zgadza się że nie ma ochrony i to na pewno zwiększa koszty. Pytanie czy ta ochrona coś daje? czy nie lepiej monitoring zainstalować i będzie taniej a tak samo skutecznie.

antek

Postautor: antek » 20 gru 2016, 23:51

Ja nie chcę się tu wypowiadać czy ochrona coś daje, czy nie :) Chciałem tylko zwrócić uwagę, że z tego może wynikać różnica w koszcie utrzymania mieszkania. Ochrona to pewnie ta złotówka. Zajrzyj zresztą w papiery, tam powinny być wszystkie koszty wyszczególnione :)

M.krk

Postautor: M.krk » 12 sty 2017, 21:33

Zdecydowanie zawyżone są te stawki mam parę mieszkań w Krakowie pod wynajem i dość dobrze się orientuje tutaj ewidentnie jest nabijanie portfela dla administratora do czasu aż mieszkańcy się nie połapią że mogą dużo taniej płacić i w dodatku lepszą usługę zarządzania itd. otrzymać. Znam parę firm co nie patrzą żeby się nachapać jak najszybciej tylko dbają jak o swoje żeby nieruchomość zyskiwała na wartości a nie niszczała i traciła co według mnie jest jedną z najważniejszych rzeczy .

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 13 sty 2017, 2:39

@Alternatywy4 przperaszam, mozeglupie pytanie, ale jaki masz metraz mieszkania? Napoczątku myslalam ze61,9m2, apotem cos wspominales o 50m2.
Ta tabelka z czynszem to jest dla jakiego metrażu mieskzania i dla ilu osob zamieszkujących mieszkanie?

p.s. Macie az po 2 windy na klatke? W avii 7bedzie po jednej windzie w kazdej klatce

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”