Bogdan pisze:Witam sąsiadów, najbardziej rozbawiła mnie pozycja "ścieki do podgrzania". to na poważnie , czy jaja sobie robią?
co to za zarządca? , jak będzie pewna informacja odnośnie do zebrania wspólnoty to proszę dać znać na forum ; co prawda nie wiem kiedy BDX przeniesie własność mieszkania ( muszą się dobrze przygotować do jego przekazania ) ; ale rad bym posłuchać o rzeczach ważnych dla wspólnoty.
Mnie też to rozbawiło. Ale jak zsumujemy koszt dla ciepłej wody z 3 pozycji to wychodzi średnia ~28 zł /m3. I tutaj chciałem zwrócić uwagę,że częstą praktyką jest nabijanie kwotami o kilka groszy większymi w celu uzyskania konkretnego zysku, co w skali 180 lokali daje jakąś tam kwotę dla zarządcy.
O terminie będzie informował zarządca.
adi pisze:Ochrona na pewno robi u Was swoje, w Orlińskiego 4 była to mniej więcej 1/3 opłaty eksploatacyjnej, choć w Avii 2 to się chyba rozkłada na większą liczbę mieszkań (w O4 ok. 140 lokali) - choć to i tak liczone od metra kwadratowego. Pytanie, czy macie jednego czy dwóch ochroniarzyCo więcej, podobno ten koszt ma jeszcze znacznie wzrosnąć po tym, jak od przyszłego roku ma wejść minimalna stawka godzinowa, ma ona objąć także ochroniarzy i ponoć można się spodziewać nawet dwukrotnego podniesienia kosztu ochrony...
Dwie windy to oczywiście też większy koszt, ale przy budynku tej wysokości raczej nie ma innej możliwości. Inna sprawa, że przez to także rozkłada się na większą liczbę mieszkań.
Ciekawi mnie, jak wygląda tu sprawa tego dużego placu zabaw pod Avią 2 - łoży chyba na to całe osiedle Avia, więc docelowo pewnie się to jakoś sensownie rozłoży na wielu płacących, kiedy już wszystkie bloki zostaną oddane, ale to pewnie też będzie jakiś dodatkowy koszt. Polecam przejrzeć uważnie szczegółowe wyliczenia ile za co. W sumie, to podzielcie się na forum, jeśli ktoś dostanie już
Mamy nawet 3 ochroniarzy i na pewno da się to zrobić taniej.