Wentylacja w łazience i jej działanie w nowym budynku Avia 2
-
Re: Wentylacja w łazience i jej działanie w nowym budynku Avia 2
a już się cieszyłem... Niestety u mnie ani trochę ciszej. Dalej wentylacja wyciąga powietrze jakby była podłączona do bardzo wydajnego odkurzacza. Jutro znów będę dzwonić do administracji.
Myślałem że u Państwa też będzie cisza jednak nie ja mam mieszkanie w klatce C jednopokojowe nie wiem jakie mają Państwo z tego co się dowiedziałem to jeśli mieszkanie nie jest w tym samym pionie to może być potrzeba osobnej regulacji. Miałem głośną prace w łazience kuchnia była ok. pytałem jak to jest do kuchni jest inny wentylator więc myślę że do każdego pionu jest osobny wentylator.Mam nr.tel do Pani z administracji która zajmuje się naszym osiedlem jest ok. Pani mnie pomogła szybko mogę podać nr tel na priv. bo nawet pytała gdzie są jeszcze takie problemy.
-
Mam pytanie do lokatorów, czy ktoś ma taką sytuację, że przez wentylacje w WC lub wentylację innego pomieszczenia zapachy "kuchenne" z innych lokali wracają wentylacją do naszego pomieszczenia ?
Mam nadzieje,że ktoś nie wpadł na pomysł i nie podłączył okapu kuchennego do nie tego otworu wentylacyjnego.
Mam nadzieje,że ktoś nie wpadł na pomysł i nie podłączył okapu kuchennego do nie tego otworu wentylacyjnego.
Hej, u mnie rownież w WC czuć obiady oraz papierosy innych lokatorów. Klatka C.
To jest pewne ze ktoś podłączyli okap do tego pionu wentylacji z WC. Niektórzy z lokatorów wyburzali wszystkie ścianki działowe i nie wiadomo gdzie znalazła sie nowa kuchnia. W tym samym szachcie co wentylacja jest woda i kanalizacja wiec moze tutaj ktoś zaprojektował kuchnie.
Prosta sprawa do ustalenia przez instalatorow miejsca niewłaściwego podłączenia, duzy kłopot dla lokatora.
To jest pewne ze ktoś podłączyli okap do tego pionu wentylacji z WC. Niektórzy z lokatorów wyburzali wszystkie ścianki działowe i nie wiadomo gdzie znalazła sie nowa kuchnia. W tym samym szachcie co wentylacja jest woda i kanalizacja wiec moze tutaj ktoś zaprojektował kuchnie.
Prosta sprawa do ustalenia przez instalatorow miejsca niewłaściwego podłączenia, duzy kłopot dla lokatora.
-
Czytałem o takich procedurach, rozmawiałem też z Inspektorem. Sprawa jest zgłoszona do administracji i może się okazać,że po weryfikacji u mnie zaczną działać i według klucza tj. dokumentacji instalacji wentylacyjnej będą sprawdzać mieszkania.
A to ja jeszcze spytam, jak z nawiewnikami w oknach u Ciebie, działają i jest przepływ powietrza, czy nie? Teoretycznie z wentylacji nie powinny wydobywać się żadne zapachy, bo przecież ona ma zaciągać. Ale być może, jeśli nie ma dostępu świeżego powietrza, to wentylacja mieszkaniowa działa na tyle mocno, że zasysa powietrze z wentylacji kuchennej.
-
Gdy wywietrzniki były zaklejone całkowicie, nie było problemów z wianiem, wychladzaniem a nawet zapachami w WC. Teraz gdy są wyregulowane, ustawione prawidłowo (były źle zamontowane) i cyrkulacja w mieszkaniu jest odpowiednia, nagle pojawił się zapach w WC.
Możliwe że w miedzy czasie ktoś się wprowadził i się zaczęło.
Możliwe że w miedzy czasie ktoś się wprowadził i się zaczęło.
A podzielisz się informacją jak powinny być prawidłowo ustawione te wywietrzniki? Bo ja nie mogę dojść do żadnego sensownego rozwiązania.
-
Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”