Postautor: Karola321 » 24 maja 2017, 12:21
Mieszkam sama 5 dni w tygodniu, a moja opłata jest jak za 5cio osobową rodzinę. Policzono mi łącznie prawie 120zł
Wywóz nieczystości - odpady budowlane 25,00 zł
Wywóz nieczystości stałych 10,00 zł × 8,67
Pomnożono zużycie wody razy 8,67 – chociaż zadeklarowane miesięczne moje zużycie wody jest 2m3 zimnej i 2 m3 ciepłej.
Rozumiem, że za poprzednie miesiące moja średnia wyniosła więcej, ale nie można brać pod uwagę miesięcy kiedy mieszkania były remontowane, a zużycie wody chociażby na mycie podłóg pięć razy dziennie, płukanie wałków, wiader czy mycie się osób remontujących po pracy było duże.
Sumowanie zużycia wody zimnej z ciepłą do określenia ilości osób mieszkających, a tym samym opłaty za śmieci jest też również sporo przewymiarowane.
Jeśli mieszkam sama na dwóch pokojach, a w takim samym mieszkaniu mieszkają np dwie osoby z dzieckiem to zużycie wody na niektóre czynności jest takie same, a produkcja śmieci znacznie inna.
Powinno się do szacowania kosztów za śmieci brać np. zużycie wody ciepłej - trzy osoby na pewno zużyją jej znacznie więcej niż jedna. Jedna osoba może mieć taki sam pobór wody na umycie podłóg czy pranie dwa razy w tygodniu, czy ugotowanie 4 ziemniaków zamiast ośmiu i umycie tego garnka. Natomiast nie ma jedna osoba takiej produkcji śmieci - nie wyrzucę 15 butelek/ tydzien po wodzie, czy 25 opakowań po jogurtach i tyle samo słoiczków, nie mam tyle samo opakowań z jedzenia itp. Jeśli wspólnota podjęła taka decyzję, że ma to być liczone na podstawie zużycia wody to trudno, tylko musi być w tym jakaś logika np. odniesienie proporcjom do zużycia ciepłej wody.
Chyba nikt w całym Krakowie nie płaci 87zł za wywóz śmieci za osobę tak jak ja w tym momencie