Osoba na osiedlu Avia 2 w Krakowie oblepia samochody naklejkami

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
DartHart

Re: Osoba na osiedlu Avia 2 w Krakowie oblepia samochody naklejkami

Postautor: DartHart » 10 lip 2017, 15:29

DarthMoon pisze:Jeżeli będziecie mieć dowód na "nalepiającego" i naklejka została nalepiona na przednią szybę od strony kierowcy, lub na lusterko od kierowcyy to w sądzie można dostać grube odszkodowanie za unieruchomienie samochodu. Dodatkowo polecam do zerwania takiej naklejki wezwać specjalistyczną firmę i jeśli wystawią imienny rachunek z podaniem nr rejestracyjnego, a rachunek będzie opiewać na kwotę ponad 250zł to delikwent będzie karany. Nauczy się jeden z drugim szanować inną własność. Parkujących "inaczej" należy nauczyć parkować normalnie lub postawić słupki lub drastycznie, obstawić samochód donicami :)

DarthMoon mądrze pisze.

Po prostu wszyscy zchillujmy :D (zbyt mało zielonego w życiu macie :mrgreen: )

Po pierwsze starajmy się (w miarę możliwości) parkować aby było przejście i przejazd.

Po drugie jeżeli ktoś źle zaparkował pomyślmy w ten prosty sposób - miał ku temu SWÓJ powód. My nie znamy tego powodu i nie dane nam go znać. Może to monter UPC a może lekarz, który przyjechał do pacjenta w domu? A może ktoś źle zostawił na noc auto, ale i tak odjeżdża nim o świcie? Nieważne - jak wyzej piszą - nie nasz w tym biznes, nie my możemy oceniać, my to nie sąd, bo naklejki to faktycznie pierwszy krok do oka za oka, więc ustąpmy - omińmy auto nawet nie patrzac za nim - nieważne czy idziemy na piechotę czy jedziemy wózkiem (dziś każdy wózek jest terenowym SUV-em i każda mama o tym wie..).

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 10 lip 2017, 19:09

Emocje emocjami, ale powstrzymajmy się od gróźb, proszę :)

kicaj

Postautor: kicaj » 22 lip 2017, 21:37

DartHart pisze:Szczerze?

Bladego pojęcia nie mam i żadnego rozsądnego wyjaśnienia dlaczego komuś mogłoby przeszkadzać zaparkowane na chodniku (lub częściowo na chodniku) auto, które nie zastawia ani chodnika (w takim stopniu by nie dało się komfortowo używać chodnika) ani nie zastawia jezdni (w takim stopniu by przejazd był znacznie utrudniony, lub dla pojazdów większych wręcz uniemożliwiony). Hm?

Spadłem z krzesła jak to przeczytałem. Ręce opadają jak czyta się takie komentarze. Bez urazy, ale czystym buractwem jest takie parkowanie, świadczy tylko i wyłącznie o braku kultury osobistej.
Miejsce postojowe jest kosztem który należny wliczyć w ogólne koszta użytkowania samochodu, a nie liczyć że na cwaniaka zaparkuje w miejscu do tego niewyznaczonym. Za kilka lat jak chodniki będą rozjeżdżane i będą wymagały naprawy rozumiem że parkujący tam ludzie się na to zrzucą, czy ci którzy uczciwie kupili miejsca też będą musieli?
Ja naprawdę nie mogę tego pojąć, jak można coś takiego tłumaczyć w ten sposób, sam jestem kierowcą i jak gdzieś jadę to potrafię zrobić ze trzy kółka tak żebym znalazł miejsce postojowe do tego przeznaczone. A niektórzy byle jak, na chodniku na trawniku byle za darmo i jeszcze nie widzą problemu.

ziki

Postautor: ziki » 23 lip 2017, 12:19

Dokładnie tak, też nie rozumiem, dlaczego ktoś posiadający samochód zakłada, że będzie mógł parkować go gratis... Tak samo, jak ludzie kupują / wynajmują mieszkania, żeby mieć gdzie mieszkać, tak samo trzeba liczyć się z tym, że dla swojego samochodu też trzeba zapewnić odpowiednie miejsce. A chodnik jest po to, żeby można było po nim chodzić, od parkowania jest parking - jak same nazwy wskazują ;)

DartHart

Postautor: DartHart » 24 lip 2017, 13:06

argument o niby niszczących się chodnikach jest bardzo zabawny, acz mało trafiony :P
każdy chodnik po 30 latach zim i robót i przemieszczania się ziemi jest w kiepskim stanie, a że nikt nie dba i nie remontuje takich to pełno w NH jest chodników w średnim stanie - tylko one mają 30-50 lat w większości :D

Selassie

Postautor: Selassie » 24 lip 2017, 13:33

DartHart pisze:argument o niby niszczących się chodnikach jest bardzo zabawny, acz mało trafiony :P
każdy chodnik po 30 latach zim i robót i przemieszczania się ziemi jest w kiepskim stanie, a że nikt nie dba i nie remontuje takich to pełno w NH jest chodników w średnim stanie - tylko one mają 30-50 lat w większości :D

I dlatego wolno je zastawiac "furami", mam nadzieje ze ludzie na mojej czesci Avii beda bardzie rozsadni - chociaz po ilosci wypowiedzi zmotoryzowanych panow przekonanych ze wolno stawiac gdzie im sie podoba - zaczynam w to watpic

jasiek

Postautor: jasiek » 24 lip 2017, 14:02

Dla mnie argument że kogoś nie było stać czy jego samochód jest mniej warty niż miejsce postojowe to jest śmiech a nie argument. Niestety takie jest życie, że jak Cię na cos nie stać to tego nie masz. Prosty przykład - jeden spędza wakacje na Majorce, a drugi sam organizuje wakacje taniej albo zostaje w domu. Nie idziesz do biura podróży i mówisz: nie stać mnie na wakacje ale chcę zwiedzić Hiszpanię. Koszt zakupu miejsca był kosztem zakupu mieszkania, który każdy powinien wkalkulowac w cenę metra mieszkania i tyle. A nie teraz wymuszac na innych pochwalanie starania gdzie popadnie i przymykania oka. Ja od razu w Bx powiedziałam, że nie kupię mieszkania bez miejsca to nagle się conajmniej 5 miejsc do wyboru znalazło. Póki co mam 1 samochód ale mam zamiar niedługo kupić drugi i też będzie ciężko z parkingiem ale jestem skłonna parkować dalej czy na jakimś prywatnym parkingu. Też był to dla mnie koszt duży i musiałam się nagimnastykować żeby kasę odłożyć, a mogłam włożyć ja w wykończenie - co pada tu jako kolejne argumenty. Aktualnie droga Orlinskiego w stronę osiedla 2 pułku to jakaś masakra. Chodzenie tam i.mijanie samochodów stojących dosłownie wszędzie plus przejazd na odcinku gdzie zapakowane samochody utworzyły wahadło i drogę jednokierunkową to jest koszmar..

ziki

Postautor: ziki » 24 lip 2017, 14:02

No właśnie osiedle Avia jako całość, bardzo mi się podoba, ale główna rzecz, na której traci, to właśnie wszędzie zaparkowane bezładnie samochody :/ Mam nadzieję, że uda się to kiedyś uporządkować, jak pod Orlińskiego 4 i 6. Choć jak się pomyśli ile jeszcze zostało bloków do zasiedlenia, to ciężko być optymistą.

DartHart

Postautor: DartHart » 24 lip 2017, 15:31

Na Avii nie ma problemów z samochodami, jest ich trochę ale na Orlińskigo można nazwać brakiem ładu..
Ja nie widzę żadnych problemów z samochodami. Nigdy nie miałem problemu aby przejść. Nigdy nie wpłynęły negatywnie na wygląd, nei wiem o co się czepiacia.

kicaj

Postautor: kicaj » 24 lip 2017, 19:27

Wiem ze niektórym się wydaje iż z chwilą nabycia samochodu nabyli również nienaruszalne prawo do parkowania gdzie im się podoba.
A prawda jest taka, że jest to brak kultury osobistej, brak poszanowania wspólnej przestrzeni, pomyśl tylko o ile przyjemniej by to wszystko wyglądało i przechadzało by się chodnikami gdyby wszyscy parkowali jak się należy. Na Avii 2 są jeszcze do kupienia miejsca w garażu podziemnym. Albo przestań dziadować i kup sobie miejsce, albo sprzedaj samochód bo najwyraźniej nie do końca Cię na niego stać.
Ja sam mam już nie najnowszy samochód który w ciągu roku lub dwóch będę musiał wymienić, ale zamiast jego wcześniejszej wymiany wolałem kupić sobie miejsce postojowe żeby mieć pewien komfort i nie uprzykrzać życia innym.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”