Wpis do ksiąg wieczystych i otrzymanie dokumentów z sądu - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
lokatorAvia

Re: Wpis do ksiąg wieczystych i otrzymanie dokumentów z sądu - Avia 2

Postautor: lokatorAvia » 21 lis 2017, 10:38

Kasiek pisze:Czy ktoś już otrzymał odpis do ksiąg wieczystych ? Nie wiem czy tylko my tak długo czekamy czy to jest ogólny problem wszystkich ...

Niestety na wpis do ksiąg czeka się zazwyczaj 6 aż do 12 miesięcy. Mi się udało otrzymać po 6 miesiącach...

Tommy

Postautor: Tommy » 27 lis 2017, 19:21

Ciekawe czy zmieni się coś na lepsze w kwestii terminów wpisów do ksiąg wieczystych.
Podobno przez to poleciała ze stołka Prezes Sądu

(Sąd Rejonowy dla Krakowa Podgórza) "Jest on przedostatni w zestawieniu wszystkich sądów rejonowych w Polsce pod względem opanowania wpływu spraw. Niepokojące są zwłaszcza gwałtownie rosnące zaległości w wydziale ksiąg wieczystych Sądu Rejonowego dla Krakowa Podgórza, jednego z największych takich wydziałów w całym kraju. Czas oczekiwania na wpis do księgi wieczystej sięga w tym sądzie sześciu miesięcy, podczas gdy średnio w kraju trwa to niewiele ponad miesiąc. Opóźnienia przy wpisach do ksiąg wieczystych zagrażają bezpieczeństwu obrotu gospodarczego, bowiem nieuregulowany status nieruchomości wstrzymuje inwestycje i negatywnie wpływa na rozwój gospodarczy całego regionu. "

gucio

Postautor: gucio » 27 lis 2017, 22:08

nie ma ludzi do pracy a nie winna Pani prezes . . .
mam znajomą w sądzie pracuje w dziale administracji i od 15 lat zarabia 1650zł do ręki. . .
trudno mi w to było uwierzyć dopóki nie pokazała paska z wypłatą. . .
Tam nikt nie chce pracować za tą kasę pełno ludzi odchodzi a roboty coraz więcej bo ludzie zaczęli się o byle co sądzić jak wariaci . . .

Tommy

Postautor: Tommy » 27 lis 2017, 22:59

Dziwne, że w innych sądach jakoś się da zrobić wpis do księgi wieczystej w ciągu miesiąca a nie czeka się pół roku albo rok tak jak w Podgórzu. Jeszcze teraz, kiedy są elektroniczne KW. Poza tym nie mamy do czynienia z mieszkaniami w starej kamienicy, gdzie mogą być jakieś zaszłości historyczne do sprawdzenia i wyprostowania, ale z nowymi mieszkaniami deweloperskimi, gdzie takie wpisy powinny iść hurtem z automatu.
A później człowiek płaci przez rok wyższą marżę od kredytu za brak wpisu w KW, bo w sądzie mają zaległości. Ciekawe ile czasu paniom z sądu zajmuje picie kawy, pasjans i Facebook a ile praca, ale pod tym względem pewnie nikt ich nie kontroluje. Lekceważenie petentów na całej linii.

gucio

Postautor: gucio » 28 lis 2017, 0:52

pasjans i Facebook i całe internety są zablokowane a w pracy nie pijesz kawy albo herbaty i od chodzisz do toalety przez 8 godz? ? ? :-)

gawel99

Postautor: gawel99 » 05 gru 2017, 8:30

U mnie sprawa wygląda tak że z mieszkania już otrzymałem nie pamiętam dokładnie ale powiedzmy że był to okres letni natomiast o miejscu postojowym cicho. Wy macie już naliczony podatek z miasta za garaż. Pytam bo w nie za często jestem na miejscu i brakuje mi informacji.

mik

Postautor: mik » 05 gru 2017, 16:13

Wydaje mi się, że jak podpisałeś przeniesienie własności to już Ty płacisz rachunki. Chyba, że BDX jeszcze nie wydzielił miejsc z działek i to jeszcze potrwa. Najlepiej byłoby pytać u Notariusza czy już nastąpiło przeniesienie jeśli dałeś BDX pełnomocnictwo do tego. Mi BDX mówił, że nastąpi to później niż mieszkanie.

skyman

Postautor: skyman » 07 gru 2017, 22:56

Czyli wreszcie wpisy do ksiąg wieczystych zaczynają dochodzić :) Mam nadzieję, że też na dniach wreszcie dostanę, bo to jednak przesada, tym bardziej, że od aktu notarialnego zależy często oprocentowanie kredytów. Ciekawe ile banki zarabiają na takich opóźnieniach w Krakowie. Ale podobno wymiany w sądach w Krakowie, między innymi chodzi podobno właśnie o nienormalnie długie czekanie na wpis własności mieszkania do księgi wieczystej.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”