Pani Ewa Gawalska od 18.10 przestała być pracownikiem ZZN.
Miejmy nadzieje że nie wpłynie to negatywnie na naszą sytuację w przyszłym sporze z BX, biorąc pod uwagę dość słabe starania/działania wobec niedoróbek BX.
Zalewany garaż podziemny w bloku - osiedle Avia 2 Kraków
-
-
Re: Zalewany garaż podziemny w bloku - osiedle Avia 2 Kraków
Czy coś wiadomo na temat nowego stanowiska BX w sprawie zalewania garażu ?
P.S. Dało mi do myślenia - wczoraj rozmawiając ze znajomymi wyszło że oni w nowym budownictwie (blok oddany 2017) płacą 55 zł czynszu miesięcznie za miejsce w garażu.Skąd takie różnice ? W Veronie koszt utrzymania garażu nawet jest mniejszy niż na Avii...
Czy my przypadkiem nie spłacamy usterek BX w hali garażowej...
P.S. Dało mi do myślenia - wczoraj rozmawiając ze znajomymi wyszło że oni w nowym budownictwie (blok oddany 2017) płacą 55 zł czynszu miesięcznie za miejsce w garażu.Skąd takie różnice ? W Veronie koszt utrzymania garażu nawet jest mniejszy niż na Avii...
Czy my przypadkiem nie spłacamy usterek BX w hali garażowej...
Na ten moment podobno stanowisko jest takie, że wszyscy umywają ręce a konieczna częściowa rozbiórka hali garażowej obarczy kosztami mieszkańców
tzn. posiadaczy miejsc w garażu.

-
Rababar pisze:Na ten moment podobno stanowisko jest takie, że wszyscy umywają ręce a konieczna częściowa rozbiórka hali garażowej obarczy kosztami mieszkańców![]()
To już na tym etapie będą przepychanki, bo właściciele garaży nie wezmą tego tylko na siebie bo chodzi tu o całą ścianę bloku, po której będzie wędrował grzyb do mieszkań. Zalany garaż to tylko jeden ze skutków nieszczelności. Cała sytuacja była analizowana na zebraniu. Najgorsze przed nami.
Rababar pisze:Na ten moment podobno stanowisko jest takie, że wszyscy umywają ręce a konieczna częściowa rozbiórka hali garażowej obarczy kosztami mieszkańców![]()
@Rababar skąd masz takie informacje, że jest "konieczna częściowa rozbiórka hali garażowej" ?
Pozdrawiam
Chyba nie chodzi o garaż w A2, dzwoniłem w BX i problem "dotyczy innego budynku na osiedlu Avia", co nie zmienia faktu, że jeżeli przed większymi ulewami się nie zabezpieczy może być różnie.
Moim zdaniem problem dotyczy osób posiadających miejsca w garażu podziemnym i one powinny się zrzucać na zabezpieczenie lub BX za niepoprawne wykonanie ale nie mieszkańcy, którzy nie mają nic wspólnego z garażem, a na propozycję dorzucania się reagują propozycją zasypania garażu
Moim zdaniem problem dotyczy osób posiadających miejsca w garażu podziemnym i one powinny się zrzucać na zabezpieczenie lub BX za niepoprawne wykonanie ale nie mieszkańcy, którzy nie mają nic wspólnego z garażem, a na propozycję dorzucania się reagują propozycją zasypania garażu

-
Spokojnie pisze:Chyba nie chodzi o garaż w A2, dzwoniłem w BX i problem "dotyczy innego budynku na osiedlu Avia", co nie zmienia faktu, że jeżeli przed większymi ulewami się nie zabezpieczy może być różnie.
To ja jestem zdania, że należy z tym zaczekać aż grzyb zacznie wchodzić na klatkę a później do mieszkań, wtedy to będzie już "wspólna sprawa"

Zewnętrzne ściany bloku to chyba raczej sprawa wspólna. Co za różnica czy garaż czy nie.
Rękojmia na nieruchomość jest do 5 lat więc raczej BX ma obowiązek to naprawić.
Może wynajmijcie rzeczoznawcę, żeby mieć swoją niezależną ekspertyzę a nie od BX. Wtedy macie podstawy do jakiegokolwiek dochodzenia.
Rękojmia na nieruchomość jest do 5 lat więc raczej BX ma obowiązek to naprawić.
Może wynajmijcie rzeczoznawcę, żeby mieć swoją niezależną ekspertyzę a nie od BX. Wtedy macie podstawy do jakiegokolwiek dochodzenia.
Witam, byłem wczoraj w garażu obejrzeć jak Budimex podchodzi do tematu przeciekajacych scian. Nie mozna powiedzieć ze całkowicie lekceważy ponieważ zostały wykonane uszczelnienia w konkretnych miejscach. Zastosowano 3 rożne technologie, wydaje mi sie ze szukają odpowiedniej. Wykonano szlamowanie fragmentów scian, rozwiazanie skuteczne tylko w przypadku przecieków nie pod ciśnieniem. Widać w kilku miejscach ze nieskuteczne. Wykonano dwa rodzaje injekcja, żywiczna i poliuretanowa. Dziwi mnie zastosowanie injekcji tylko odcinkowo, nie zaś na całej długości rysy. Uszczelnia w połowie to woda wyjdzie poniżej lub powyżej. Chyba ze szukają metody.
Martwi mnie duza ilośc rys , mam nadzieje skurczowych, na ścianach zewnętrznych. Niech to obejrzy inspektor z ZZN. Sa to miejsca potencjalnych przecieków. A jest tego sporo.
Skuteczna metoda uszczelnienia scian jest injekcja kurtynowa od wewnątrz, niekoniecznie trzeba odkopywać budynek z zewnątrz i izolować powlokowo. Ale to juz musi Budimex przekalkulowac.
Pozdrawiam
Martwi mnie duza ilośc rys , mam nadzieje skurczowych, na ścianach zewnętrznych. Niech to obejrzy inspektor z ZZN. Sa to miejsca potencjalnych przecieków. A jest tego sporo.
Skuteczna metoda uszczelnienia scian jest injekcja kurtynowa od wewnątrz, niekoniecznie trzeba odkopywać budynek z zewnątrz i izolować powlokowo. Ale to juz musi Budimex przekalkulowac.
Pozdrawiam
-
dugr pisze:Witam, byłem wczoraj w garażu obejrzeć jak Budimex podchodzi do tematu przeciekajacych scian. Nie mozna powiedzieć ze całkowicie lekceważy ponieważ zostały wykonane uszczelnienia w konkretnych miejscach. Zastosowano 3 rożne technologie, wydaje mi sie ze szukają odpowiedniej. Wykonano szlamowanie fragmentów scian, rozwiazanie skuteczne tylko w przypadku przecieków nie pod ciśnieniem. Widać w kilku miejscach ze nieskuteczne. Wykonano dwa rodzaje injekcja, żywiczna i poliuretanowa. Dziwi mnie zastosowanie injekcji tylko odcinkowo, nie zaś na całej długości rysy. Uszczelnia w połowie to woda wyjdzie poniżej lub powyżej. Chyba ze szukają metody.
Pozdrawiam
Jedno muszę Ci przyznać:
Jestes bardziej przygotowany do tematu niz nasz zarządca

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”