Wnioski po pierwszym zebraniu wspólnoty mieszkaniowej - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
duda88

Re: Wnioski po pierwszym zebraniu wspólnoty mieszkaniowej - Avia 2

Postautor: duda88 » 28 mar 2017, 8:17

Zapytam jako przyszła sąsiadka - jeśli zrezygnujecie z ochrony to kto wam będzie otwierać choćby bramę w nocy jak już osiedle będzie zamykane?
Będziecie korzystać z ochrony opłacanej przez inne bloki? bo z tego co wiem piloty do bramy maja tylko osoby z wykupionymi miejscami, co z resztą bez pilota?
Jeśli kupuje się mieszkanie na osiedlu ogrodzonym, to ochrona to wg mnie oczywisty koszt który należy uwzględnić w budżecie, ale chyba nie dla wszystkich :| Zgadzam się, że można po zakończeniu budowy ograniczyć liczbę ochroniarzy do kilku na całe osiedle, w tym jeden na bramie i rozłożyć koszty na wszystkie bloki - wtedy to byłaby znacznie niższa kwota, ale całkowita rezygnacje jest niemożliwa.

lol

Postautor: lol » 30 mar 2017, 10:50

Ja mam tylko jedno zasadnicze pytanie ile nasz aktualny zarządca nas kosztuje za mkw ?
średnia stawka dla zarządcy to około 40 groszy za mkw.
Czy ktoś widział umowę jaką deweloper podpisał z zarządcą? ( Wówczas się dowiemy jak możemy go zmeinić)
Czy mamy listę poszczególnych mieszkańców i jaki udział mają we wspólnocie.

Nie dawno zmienialiśmy zarządce w naszym starym mieszkaniu, więc to długa droga przed nami jeżeli chcemy go zmienić na AVIA około 1 rok.
Lecz powiem że u Nas to się opłaciło po pól roku mamy spore oszczędności a czynsz jest coraz niższy.

Podsumowując mam godnego do polecenia zarządce

Kasiek

Postautor: Kasiek » 05 kwie 2017, 15:33

duda88 z tym ochroniarzem to chyba nie do końca tak. Przecież nawet jakby był taki ochroniarz u nas w bloku to i tak nie przychodziłby w nocy do bramy specjalnie dla ciebie, żeby otworzyć. Nie tylko ludzie z naszego bloku będą korzystać z bramy, więc tak jak mówisz- powinna być jedna osoba :)

duda88

Postautor: duda88 » 05 kwie 2017, 15:40

Tylko to kwestia dogadania się wszystkich wspólnot, obecnych i przyszłych a to wydaje się być mało realne :? Nawet firmy zarządzające w obrębie Avii są różne :|

Atena

Postautor: Atena » 07 kwie 2017, 19:42

. pisze:Można też sprawdzić Barbakan, zarządza na Avia 4. U mnie na Ruczaju również zarządza Barbakan i z tego co zaobserwowałam to ekipa Barbakanu dba o zieleń przed blokiem, usuwa usterki drobne etc. Nie maja do tego mnóstwa podwykonawców, którym trzeba dodatkowo płacić za gotowość + materiały z doliczoną marża. Nawigator również ma swojego konserwatora, który usuwa usterki. Popieram pomysł zmiany Zarządcy na bardziej samodzielnego i gospodarnego, który potrafi coś więcej niż tylko chodzić wokół bloku a do wszystkich prac wzywać firmy zewnętrzne.

Tylko nie Barbakan - to najgorsza z możliwych opcji. Właśnie się go pozbyliśmy z Avii 4!

Atena

Postautor: Atena » 07 kwie 2017, 20:09

duda88 pisze:Zapytam jako przyszła sąsiadka - jeśli zrezygnujecie z ochrony to kto wam będzie otwierać choćby bramę w nocy jak już osiedle będzie zamykane?
Będziecie korzystać z ochrony opłacanej przez inne bloki? bo z tego co wiem piloty do bramy maja tylko osoby z wykupionymi miejscami, co z resztą bez pilota?
Jeśli kupuje się mieszkanie na osiedlu ogrodzonym, to ochrona to wg mnie oczywisty koszt który należy uwzględnić w budżecie, ale chyba nie dla wszystkich :| Zgadzam się, że można po zakończeniu budowy ograniczyć liczbę ochroniarzy do kilku na całe osiedle, w tym jeden na bramie i rozłożyć koszty na wszystkie bloki - wtedy to byłaby znacznie niższa kwota, ale całkowita rezygnacje jest niemożliwa.

Radzę przeanalizować koszty i dostrzec za co odpowiada ochrona o której piszesz - bo mylisz dwie rzeczy!
Płacisz tak naprawdę za dwie ochrony; pierwsza to ta przy bramie - nie może jej "odwołać" na razie żadna z wspólnot mieszkaniowych bo dotyczy ona całego osiedla Avia i na razie jeszcze większość udziałów pewnie należy do Budimexu. W dalszej przyszłości będzie można zdecydować co z nią zdobić jak wszystkie bloki zostaną oddane.
Druga ochrona to ta której obręb działania leży na terenie konkretnej wspólnoty - czyli np. wokół twojego bloku - i z nią każda wspólnota może zrobić co chce, nie pytając o zgodę innych wspólnot
Mam nadzieję że będziesz spać spokojniej, wiedząc że "twój" ochroniarz nie pomaga w tym czasie mieszkańcowi innego bloku (bo to w końcu ty za niego płacisz)

duda88

Postautor: duda88 » 07 kwie 2017, 21:02

Atena - spokojnie, nie wiedziałam że jest taki podział na dwa rodzaje ochrony - nie odebrałam jeszcze mieszkania, i dlatego tylko zadałam pytanie ;)
W sumie jeśli jest tak jak piszesz, to wystarczy zachować tylko tą "pierwszą" bo zasadność utrzymywania tej drugiej wydaje się być niewielka, ale o tym musi zdecydować wspólnota.
A jeśli zrezygnowaliście z Barbakanu, to kogo wybraliście w zamian?

Bogdan

Postautor: Bogdan » 09 kwie 2017, 14:27

Witam sąsiadów.
ja proponuję Spółdzielnię Oświecenia z dwóch powodów:
- mają wszystkie swoje służby ( porządkowe , instalacyjne , konserwatorskie )
- szybko reagują na zgłaszane usterki

co do rezygnacji z ZZN to poniżej info od p. z BDX z którą wymieniam korespondencję nt. zgodności z przepisami KC zapisów w umowie przeniesienia własności:
"Odwołując się do wcześniejszej korespondencji uprzejmie informuję, iż sposób w jaki został ustanowiony zarząd nieruchomością jest zgody z art. 18 ustawy o własności lokali. W kwestiach związanych ze zmianą zarządcy, tj. sposób oraz koszty odsyłam do przepisów:
- Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali;
- Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej;
- Ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece. "

i jeszcze jedna uwaga - dość istotna , uważam:
"jak już wspominałam zapisy odnośnie określenia sposobu zarządu mają charakter informacyjny. Oświadczenia te składa pełnomocnik Spółki, aby uczynić zadość obwiązkom nałożonym przez przepisy prawa. Pragnę podkreślić, iż wzór ten został stworzony przez nasz Dział Prawny, składający się z prawników z wieloletnim doświadczeniem oraz ze wsparciem merytorycznym Kancelarii Notarialnych.
W związku z powyższym nie możemy pominąć kwestii określnego w umowie sposobu zarządu (który został powierzony zgodnie z literą prawa tj. ustawą o własności lokali). Tym samym pragniemy w sposób klarowny zapoznać Państwa z obowiązującym na dzień podpisania umowy stanem prawnym i faktycznym nieruchomości.
Jako że proces sprzedaży notarialnej lokali jest już daleko posunięta, wymaganą większość do zmiany sposobu zarządu posiadają Państwo, czyli właściciele już sprzedanych lokali w budynku w osiedlu Avia 2. Ponadto Spółka w żaden sposób nie ogranicza Państwu jako powstałej wspólnoty mieszkaniowej prawa do ewentualnej zmiany sposobu zarządu. Należy również podkreślić, iż zmiana taka nie pociąga za sobą konieczności aneksowania zawartej ze Spółką umowy przeniesienia własności."
pozdrawiam

bjgirl

Postautor: bjgirl » 10 kwie 2017, 9:27

Atena pisze:
. pisze:Można też sprawdzić Barbakan, zarządza na Avia 4. U mnie na Ruczaju również zarządza Barbakan i z tego co zaobserwowałam to ekipa Barbakanu dba o zieleń przed blokiem, usuwa usterki drobne etc. Nie maja do tego mnóstwa podwykonawców, którym trzeba dodatkowo płacić za gotowość + materiały z doliczoną marża. Nawigator również ma swojego konserwatora, który usuwa usterki. Popieram pomysł zmiany Zarządcy na bardziej samodzielnego i gospodarnego, który potrafi coś więcej niż tylko chodzić wokół bloku a do wszystkich prac wzywać firmy zewnętrzne.

Tylko nie Barbakan - to najgorsza z możliwych opcji. Właśnie się go pozbyliśmy z Avii 4!

Można wiedzieć kogo wybraliście ? Dlaczego zrezygnowaliście z Barbakanu ?

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”