Podwyżki opłat za utrzymanie mieszkania od maja - Avia 2 Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
pawd_tbg

Re: Podwyżki opłat za utrzymanie mieszkania od maja - Avia 2 Kraków

Postautor: pawd_tbg » 04 maja 2017, 22:03

Kasiek pisze:Idąc tokiem myślenia zarządcy dlaczego mam teraz płacić za odpady budowlane skoro remont już dawno skończyłam. A jak przyjdzie lato i prysznic będziemy brać częściej to za śmieci wyjdzie mi z 200 zł. Przecież to jakaś kpina !!! Nasz zarządca za przeproszeniem jakieś jaja sobie robi z mieszkańców.

Ale czy Ty myślisz że tylko Ty będziesz brać prysznic. Wszyscy się będą kąpać. I w ten sposób będzie widoczna w wodzie prawdziwa ilość mieszkańców w danym mieszkaniu. To jest suma kosztów za śmieci rozbijana procentowo do zużycia wody. Jak zrobi się zmiana że od ilości osób, w każdym mieszkaniu będzie mieszkała maks jedna osoba. Wtedy opłaty dla singli poszybują w górę a rodzina 5 osobowa zapłaci mniej.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 04 maja 2017, 22:07

Jak jeszcze nie wszystkie mieszkania są zamieszkałe to opłaty mogą być delikatnie wyższe bo wszystko się dzieli na mniejszą ilość osób.

jasiek

Postautor: jasiek » 04 maja 2017, 22:23

Jeśli skończyło się remont trzeba napisać maila do zarządcy z informacją kiedy remont się zakończył i poprosić o odliczenie kosztu kontenera budowlanego od kolejnych czynszów. Przynajmniej tak to działało na Orlinskiego u nas.

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 04 maja 2017, 22:54

jasiek pisze:Jeśli skończyło się remont trzeba napisać maila do zarządcy z informacją kiedy remont się zakończył i poprosić o odliczenie kosztu kontenera budowlanego od kolejnych czynszów. Przynajmniej tak to działało na Orlinskiego u nas.

W przypadku Avii 2 za kontener musimy płacić przez 2 lata (?). Nie wiem czy tu sie nie mylę ale gdzies zapis o tym był,prawdopodobnie w umówie deweloperskiej.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2017, 10:50 przez alternatywy4, łącznie zmieniany 1 raz.

koperek87krk

Postautor: koperek87krk » 05 maja 2017, 9:47

jasiek pisze:Jeśli skończyło się remont trzeba napisać maila do zarządcy z informacją kiedy remont się zakończył i poprosić o odliczenie kosztu kontenera budowlanego od kolejnych czynszów. Przynajmniej tak to działało na Orlinskiego u nas.

Nic z tego pisałem do ZZN ale odpowiedź jest odmowa...
Wszyscy muszą płacić zgodnie, niezależnie czy skończyli już remont czy nie... :-o

wojtekf

Postautor: wojtekf » 05 maja 2017, 9:55

A tak z ciekawości zapytam, jak często wymieniają wam kontener budowlany? Ze względu na to że wszyscy płacicie za niego to chyba co drugi dzień powinien stać nowy.

jasiek

Postautor: jasiek » 05 maja 2017, 10:16

koperek87krk pisze:

Wszyscy muszą płacić zgodnie, niezależnie czy skończyli już remont czy nie... :-o

To zarządca gra nie fair wg mnie. Chociaż on musi się ze wszystkiego rozliczyć i można zażądać do wglądu faktur za wywóz i wpływy z opłat za kontener od waszej wspólnoty i będzie wiadomo ile to kosztuje. Boją się może, że remonty będą się ciągnąć i ciągnąć a jak ludzie przestaną płacić to będą musieli zakładać kasę, a że wspólnota nie ma długiego stażu to kasy z wpływów też póki co niewiele.

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 05 maja 2017, 10:51

jasiek pisze:
koperek87krk pisze:

To zarządca gra nie fair wg mnie. Chociaż on musi się ze wszystkiego rozliczyć i można zażądać do wglądu faktur za wywóz i wpływy z opłat za kontener od waszej wspólnoty i będzie wiadomo ile to kosztuje. Boją się może, że remonty będą się ciągnąć i ciągnąć a jak ludzie przestaną płacić to będą musieli zakładać kasę, a że wspólnota nie ma długiego stażu to kasy z wpływów też póki co niewiele.

Kontener zazwyczaj stał przeładowany, nie opróżniany przez 3-5 dni.Teraz go nie ma ale koszty są ;)

jasiek

Postautor: jasiek » 05 maja 2017, 11:14

Tzn kontener jest usunięty już i trzeba na własną rękę wyrzucać odpady budowlane a opłata nadal jest pobierana? Przecież oni się z tego rozliczaja i nie mogą chyba brać pieniędzy z tytułu kontenera a wydawać na cos innego.. Ale mogę się mylić. Może jak zarząda się przedstawienia faktur to zmienią podejście?

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 05 maja 2017, 18:27

jasiek pisze:Tzn kontener jest usunięty już i trzeba na własną rękę wyrzucać odpady budowlane a opłata nadal jest pobierana? Przecież oni się z tego rozliczaja i nie mogą chyba brać pieniędzy z tytułu kontenera a wydawać na cos innego.. Ale mogę się mylić. Może jak zarząda się przedstawienia faktur to zmienią podejście?

Poprawiam sie,kontener jak stał tak stoi.Pod koniec maja zebranie i bedziemy mogli przegłosować jego usunięcie.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”