Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
exclusive

Re: Opłaty za zarządzanie budynkiem Avia 2 i media wg. zarządcy

Postautor: exclusive » 21 sty 2017, 8:32

Karotka pisze:Trzeba wysłać do zarządcy skan aktu notarialnego i od tego momentu naliczane są opłaty. należy podać samemu szacunkowe wartości ile się chce mieć zużycie miesięczne wody i ciepła i ile osób będzie mieszkać. Pewnie raz na rok lub pół roku będzie sie odczytywało realne zużycia i będą korekty zwroty lub nadpłaty za media. Od zarządcy dostaje się tez login i hasło do portalu i tam wszystko jest na bieżąco wprowadzane - nasze wpłaty i zaległości, awarie, ogłoszenia itp...

Ooo to jestem nie w temacie.poprosze o namiary do zarządcy.dziękuję

Chyba znalazłem namiar, czy to chodzi o ZZN Sp. z o.o. Oddział Kraków, przy ul. Montelupich? Jeśli tak, to mam kilka pytań:
-oglądałem ich filmik.tam mówią, że aby dostać dostęp do serwisu trzeba przyjść osobiście i wypełnić formularz.na forum czytam, że trzeba wyślać skan aktu.więc jak wygląda procedura?

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 21 sty 2017, 9:55

Jak już wyślesz skan aktu + oświadczenie - od kiedy będziesz mieszkać bądź od kiedy już mieszkasz wraz z całkowitą liczbą osób ile zamieszkuje dany lokal - dostaniesz w odpowiedzi pismo do podpisania i wystarczy je wydrukować, podpisać, zeskanować i odesłać. Nie trzeba iść tam osobiście.

exclusive

Postautor: exclusive » 21 sty 2017, 10:42

Dziękuję :-)
A jest jakiś kontakt dedykowany do konkretnej osoby? Czy mam wysłac na mail oddziału Kraków?

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 21 sty 2017, 11:22

wystarczy na krakowskiego maila podesłać dokumenty

exclusive

Postautor: exclusive » 22 sty 2017, 20:53

wiem, że to sprawa zindywidualizowana, ale może ktoś podpowiedzieć, jakie są racjonalne normy zużycia wody i ciepła. Przy założeniu, że w mieszkaniu mieszka 1 osoba (facet), lubiący kąpiele ;-), piorący, gotujący, sprzątający (słowem ideał), ale nie mający pojęcia, jakie są parametry optymalnego zużycia. Ewentualnie może się wypowiedzieć jakaś para, rodzinka, to wtedy sobie to podzielę :lol:

eve

Postautor: eve » 23 sty 2017, 23:31

@exclusive

Zazwyczaj wstępnie przyjmuje się 2m3 zimnej i 2m3 ciepłej na jedną osobę.
Dobrze po 3 mcach sprawdzić sobie liczniki, wyciągnąć średnią i skorygować prognozy ;)
Co do ogrzewania, zależy od metrażu mieszkania, ustawienia względem stron świata, piętra, liczby osób i ich komfortu cieplnego :D

Kasiek

Postautor: Kasiek » 25 sty 2017, 12:40

Skąd się biorą różnice w cenie na centralne ogrzewanie w Krakowie ?
Porównywałam sobie ostatnio ceny z Atalem obok Centrum Czyżyny i tam za 1 GJ płacą 40 zł i nie mają też żadnej opłaty za zima wodę i ścieki do podgrzania. Niedużo tych opłat - tu 15 zł, tam 10 zł a w sumie końcowej rachunek z kosmosu jak dla mnie.

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 26 sty 2017, 10:53

Polecam artykuł.
dziennikpolski24.pl/artykul/3859399,rachunki-za-cieplo-zmrozily-krakowian,id,t.html

Tyczy on się właśnie naszego osiedla. Faktycznie jak popytałem znajomych to nikt nie ma w Krakowie tak wysokich stawek jak my.

supper

Postautor: supper » 26 sty 2017, 23:50

Przecież z tym ciepłem to był niezły wałek. Ludzie obudzą się jak zaczną płacić rachunki...

mycha

Postautor: mycha » 27 sty 2017, 9:28

Hej
Przeczytałem z linku wyżej i twierdzę że coś w tym jest.
Myślę że wykończenia budynku przez podwykonawców Budimexu mogę prowadzić do tego że faktycznie taka moc będzie potrzebna:
1. Wywietrzniki na oknach bez żadnej regulacji z których czasem tak wieje że się nie da stać przy oknie
2. Głowice termostatyczne z blokada na stopień 2. Nie można całkowicie wyłączyć grzejniki
3. Wianie chłodem z pod parapetów. Zdemontowale parapet w kuchni i co zauważyłem to minimalna porcje pianki montażowej żeby parapet się tylko jakoś trzymał

No i wygląda to tak jakby budimexowi zależało na tym żebyśmy płacili duże rachunki za ogrzewanie żeby wyszło na ich że faktycznie taka moc była potrzebna. Tak a propo to jestem z bloku orlinskiego 6, na avii mam sporo znajomych. Zamierzam się wprowadzić na początku lutego, ostatnio sprawdziłem liczniki zużytego ciepła. Przez 2 miesiące remontu kiedy grzejniki były głównie na minimalnej mocy (tak na 2 niżej się nie dalo) zyzylem 8 GJ energii zmiennej co daje ponad 400 zł. Plus opłata stała. To trochę dużo za mieszkanie w którym nikt nie mieszkał i było ogrzewane tylko minimalnie.
Wiem że jakiś wpływ na to miała zima w tym roku, no ale nie aż taki.
Tyle w temacie z mojej strony.
Pozdrawiam
M.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”