Właśnie ja bym chciała poznać koszt miesięcznego wywozu śmieci z całego naszego bloku - przecież opłata wnoszona za odbiór odpadów przez MPO na rzecz Miasta, gminy jest wyliczana na podstawie składanej deklaracji w której uwzględniane jest ilość metrów kwadratowych ma nieruchomość i ile osób w niej mieszka oraz czy będziemy segregować odpady (wtedy mniej zapłacimy). I może warto poznać tą kwotę a następnie odnieść to nawet do szacunkowej wielkości mieszkań i osób. Jaka jest średnia stawka na osobę bo raczej 90zł/ osobę to chyba nigdzie w kraju nie ma.
tak się składa, ze znam deklaracje na obiekt mieszkalny na osiedlu obok w Czyżynach, w którym zadeklarowane jest około 350 osób mieszkających i miesięcznie stawka za wywóz odpadów wynosi 6,5 zł/osobę !!!!!
Trzeba odnieść albo do metrażu albo jednak do osób mieszkających i ewentualnie w "podejrzanych" przypadkach analizować zużycie wody. Ja tez mam taka sytuacje ze czasem mieszkam trzy dni w tygodniu a raz na tydzien zostanie ktoś u mnie na noc ale nie mam zamiaru płacić za 9 osób za wywóz śmieci. Bo nie produkuje tyle odpadów co pięcioosobowa rodzina mieszkająca codziennie.A nawet i dla pieciu osób stawka 90zł wydaje się sporo zawyżona a co dopiero na jedną.
Może po prostu trzeba trochę zaufać ludziom, że zadeklarują prawdziwą ilość osób mieszkających.
Ale też nie może tak być że np. mam kaprys kąpać się 5 razy na dzień i zużywać 30 m3 wody za którą płacę wg rozliczenia, a za odpady raptem dwa worki na tydzień będę płacić za pół bloku bo mam duże zużycie wody. Wiem, ze teraz wyolbrzymiam to no ale w tym co jest obecnie też chyba ktoś w wyliczeniach "przesadził"
Podwyżki opłat za utrzymanie mieszkania od maja - Avia 2 Kraków
Re: Podwyżki opłat za utrzymanie mieszkania od maja - Avia 2 Kraków
Nasz blok generuje opłatę około 4,5 tys miesięcznie zgodnie z deklaracją gminna - w bloku jest około 150 mieszkań niech średnio w każdym mieszka 1-2 osoby to spokojnie można przyjąć z 220 osób . Dzieląc kwotę miesięczną na średnią ilość osób wychodzi 21zł/osobę.
Jeżeli zachodzi podejrzenie że nie są w mieszkaniach deklarowane prawdziwe ilości osób można wtedy odnieść się do zużycia wody ale nie w taki sposób jak liczy to nasz zarządca.
Odniesienie opłaty za śmieci do zużycia wody nie polega na tym żeby mnożyć ilość zużytej wody razy stawkę za śmieci !!!
Szacowanie kosztów odpadów na podstawie zużycia wody ma polegać na tym, aby oszacować przybliżona ilość osób mieszkających w przypadku podejrzenia ze zamiast 1 osoby mieszkają np. 3.
Powinno się określić na podstawie norm zużycia wody ile osób mieszka w mieszkaniu tzn.
Wg Rozporządzenia Ministra Infrastruktury Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych wynoszą 4,2-5,4 m3/miesiąc. Czyli jeżeli np. zużycie wyniosło ok 9 m3 wody to można założyć ze mieszkają ok. 2 osoby
Ale nie oznacza to że należy przemnażać przez 9m3 !!!! Ludzie co ma jedno do drugiego.
Należy pomnożyć stawkę średnią za osobę (wyliczona w deklaracji za odbiór odpadów przez np. ilość zadeklarowanych mieszkańców np w omawianym wyżej przypadku 21zł ) a następnie tak wyliczona stawkę pomnożyć przez średnią ilość osób mieszkających czyli w tym przypadku 2 osoby razy 21 zł/osobę a nie 9 m3 x 21 zł !!!!
Jeżeli zachodzi podejrzenie że nie są w mieszkaniach deklarowane prawdziwe ilości osób można wtedy odnieść się do zużycia wody ale nie w taki sposób jak liczy to nasz zarządca.
Odniesienie opłaty za śmieci do zużycia wody nie polega na tym żeby mnożyć ilość zużytej wody razy stawkę za śmieci !!!
Szacowanie kosztów odpadów na podstawie zużycia wody ma polegać na tym, aby oszacować przybliżona ilość osób mieszkających w przypadku podejrzenia ze zamiast 1 osoby mieszkają np. 3.
Powinno się określić na podstawie norm zużycia wody ile osób mieszka w mieszkaniu tzn.
Wg Rozporządzenia Ministra Infrastruktury Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych wynoszą 4,2-5,4 m3/miesiąc. Czyli jeżeli np. zużycie wyniosło ok 9 m3 wody to można założyć ze mieszkają ok. 2 osoby
Ale nie oznacza to że należy przemnażać przez 9m3 !!!! Ludzie co ma jedno do drugiego.
Należy pomnożyć stawkę średnią za osobę (wyliczona w deklaracji za odbiór odpadów przez np. ilość zadeklarowanych mieszkańców np w omawianym wyżej przypadku 21zł ) a następnie tak wyliczona stawkę pomnożyć przez średnią ilość osób mieszkających czyli w tym przypadku 2 osoby razy 21 zł/osobę a nie 9 m3 x 21 zł !!!!
Ewidentnie zaszalał Wasz zarządca z tymi wyliczeniami i najwidoczniej matematyka nie jest jego najmocniejszą stroną
Miejcie natomiast na uwadze, że to są zaliczki, które później zostaną rozliczone i finalnie na pewno nie zapłacicie sumarycznie więcej niż koszt poniesiony na wywóz śmieci przez całą Waszą wspólnotę, czyli będziecie mieli spore zwroty z tego tytułu

Miejcie natomiast na uwadze, że to są zaliczki, które później zostaną rozliczone i finalnie na pewno nie zapłacicie sumarycznie więcej niż koszt poniesiony na wywóz śmieci przez całą Waszą wspólnotę, czyli będziecie mieli spore zwroty z tego tytułu

Zatem metodyki obliczeń kwoty za śmieci są dwie:
- albo wprost przyjmujemy ilość osób zadeklarowanych razy stawka na osobę
czyli stawka na osobę to kwota miesięczna z deklaracji MPO (można na stronie zrobić sobie nasza symulacje) podzielona przez ilość mieszkańców zadeklarowanych w naszym przypadku jak pisałam powyżej około: 22 zł - 1 osoba zapłaci , dwie zapłacą 22 x 2, trzy 3 x22 zł itd.
- drugi sposób wyliczeń właśnie na podstawie zużyć wody polega na tym, że
znając zużycia wody na poszczególnych mieszkaniach w odniesieniu do norm wg rozporządzenia wyliczamy ilości osób "szacunkowo" mieszkających (np. 1,25 osoby/mieszkanie) i w ten sposób uzyskujemy szacunkową liczbę osób w całym obiekcie, a następnie dzielimy kwotę z deklaracji przez szacunkową liczbę osób i uzyskujemy stawkę za osobę i każde mieszkanie obciążamy w ten sposób.
Wg mnie należy założyć wg mnie ze każde mieszkanie płaci chociaż za 1 osobę. a nie ze ktoś ma małe zużycie wody i płaci za 0,3 osoby.
Trzeba to jakoś na logigę po prostu raz oszacować. Najprościej jakby jednak każdy mieszkaniec powiedział prawdę.
Zakładając nawet ze każdy by skłamał i powiedział ze w jego mieszkaniu mieszka tylko jedna osoba to stawka za każde mieszkanie wyniosłaby 30zł a ja zapłacić mam 90zł w tym miesiącu. Więc już wolę żeby wszyscy SKŁAMALI
)))
- albo wprost przyjmujemy ilość osób zadeklarowanych razy stawka na osobę
czyli stawka na osobę to kwota miesięczna z deklaracji MPO (można na stronie zrobić sobie nasza symulacje) podzielona przez ilość mieszkańców zadeklarowanych w naszym przypadku jak pisałam powyżej około: 22 zł - 1 osoba zapłaci , dwie zapłacą 22 x 2, trzy 3 x22 zł itd.
- drugi sposób wyliczeń właśnie na podstawie zużyć wody polega na tym, że
znając zużycia wody na poszczególnych mieszkaniach w odniesieniu do norm wg rozporządzenia wyliczamy ilości osób "szacunkowo" mieszkających (np. 1,25 osoby/mieszkanie) i w ten sposób uzyskujemy szacunkową liczbę osób w całym obiekcie, a następnie dzielimy kwotę z deklaracji przez szacunkową liczbę osób i uzyskujemy stawkę za osobę i każde mieszkanie obciążamy w ten sposób.
Wg mnie należy założyć wg mnie ze każde mieszkanie płaci chociaż za 1 osobę. a nie ze ktoś ma małe zużycie wody i płaci za 0,3 osoby.
Trzeba to jakoś na logigę po prostu raz oszacować. Najprościej jakby jednak każdy mieszkaniec powiedział prawdę.
Zakładając nawet ze każdy by skłamał i powiedział ze w jego mieszkaniu mieszka tylko jedna osoba to stawka za każde mieszkanie wyniosłaby 30zł a ja zapłacić mam 90zł w tym miesiącu. Więc już wolę żeby wszyscy SKŁAMALI

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”