Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
koperek87krk

Re: Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać

Postautor: koperek87krk » 14 cze 2017, 8:09

DartHart pisze:To ja też popieram wspominiany ochroniarz potrafi zatrzaskiwać bramkę 2 metry przede mną gdy ide z siwtka zakupow...

Dokładnie... Przede mną też zatrzasnal 2 m ode mnie mimo że mówiłem żeby nie zamykał...:@
Dużo lepszy będzie monitoring...

Bogdan

Postautor: Bogdan » 14 cze 2017, 18:33

Witam.
Koperek87krk napisał
"Koszty po obecnej obniżce juz spadły o kilkadziesiąt zł a spadną o koleją kwotę po usunięciu, na tą chwilę zbędnej ochrony... "
no cóż , jesteś w błędzie , koszty wzrosły , z tym że wynika to głownie z naszej niewiedzy odnośnie do rzeczywistego utrzymania własności
podana od czerwca stawka nie obejmuje ochrony ( 1,18 zł /m2 ) i wynosi 2,85 zł/m2 ( jeżeli się nie mylę ); poprzednia wynosiła bodajże 3,27 zł/m2 z ochroną.
poza tym należy pamiętać że są to zaliczki na utrzymanie części wspólnych i równie dobrze rozliczenie końcowe może dać wynik ujemny ( kasa do zwrotu ) jak i dodatni ( kasa do dopłaty )
w każdym razie wszystkim którzy liczą na obniżki życzę obniżek , wszystkim którzy liczą na podwyżki życzę podwyżek a wspólnocie racjonalności w swej masie
pozdrawiam
Bogdan

mim

Postautor: mim » 14 cze 2017, 23:20

DartHart pisze:A czy to prawda, że z naszego budynku jest usuwana ochrona? Podobno zarządca tak zadecydował, nikogo to nie interesuje? Nie widze tutaj info o tym żadnego

Wszyscy, których to interesuje chodzą na spotkania z zarządcą... więc też polecam...

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 19 cze 2017, 14:11

DartHart pisze:A czy to prawda, że z naszego budynku jest usuwana ochrona? Podobno zarządca tak zadecydował, nikogo to nie interesuje? Nie widze tutaj info o tym żadnego

warto ruszyć 4 litery na zebranie i oddać swój głos wg. rozsądku i tego czego się oczekuje od wspólnoty.

DartHart

Postautor: DartHart » 20 cze 2017, 11:29

Akurat spotkania się odbywają w dniach i godzinach kiedy nie jestem w stanie (jak wielu) uczestniczyć i nie jestem w stanie zrobić wyjątku. Zainteresowany jestem.
Pytać nie można? Co tu się dzieje??

Bogdan

Postautor: Bogdan » 20 cze 2017, 18:28

DartHart jak najbardziej pytaj , mało tego zaloguj się na stronie zarządcy ( nawet mnie się udało ) i decyduj o losach wspólnoty.
wiele uchwał podejmowanych jest w oparciu o indywidualne zbieranie głosów ( a to odbywa się poprzez panel zarządcy )
nie musisz robić wyjątku dla spotkań wspólnoty ( raz , dwa razy do roku ) żeby mieć realny ( realnie do udziału w części wspólnej ) na to co dzieje się i dotyczy również Ciebie.
przede wszystkim nie daj sobie wmówić że białe jest białe a czarne - czarne ( to nie zarządca wyrzuca ochronę tylko wspólnota ; dla jasności cały czas jestem przeciw , ale nie mam 51% )
do dzieła
pozdrawiam
Bogdan

DartHart

Postautor: DartHart » 21 cze 2017, 13:17

Na pewno się zaloguję gdy tylko zdobędę dostęp :)

Ja akurat jestem przeciwny ochronie w takiej formie, jaka jest obecnie. Wcześniej popierałem ale obecnie znajomi nie chcą przychodzić w odwiedziny pół-żartując, że zacytuję: "ponownie atakuje nas cieć na dole" :lol:

Bogdan - warto pomyśleć zamiast ochrony - a będzie to zdecydowanie tańsze rozwiązanie - to założenie dobrego systemu monitoringu wizyjnego z łatwym dostępem dla mieszkańców. ;)

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 21 cze 2017, 14:37

Bogdan pisze:DartHart jak najbardziej pytaj , mało tego zaloguj się na stronie zarządcy ( nawet mnie się udało ) i decyduj o losach wspólnoty.
wiele uchwał podejmowanych jest w oparciu o indywidualne zbieranie głosów ( a to odbywa się poprzez panel zarządcy )
nie musisz robić wyjątku dla spotkań wspólnoty ( raz , dwa razy do roku ) żeby mieć realny ( realnie do udziału w części wspólnej ) na to co dzieje się i dotyczy również Ciebie.
przede wszystkim nie daj sobie wmówić że białe jest białe a czarne - czarne ( to nie zarządca wyrzuca ochronę tylko wspólnota ; dla jasności cały czas jestem przeciw , ale nie mam 51% )
do dzieła
pozdrawiam
Bogdan

To ja mam pytanie czy po ostatnim zebraniu Wspólnoty są jakieś uchwały poddane do głosowania (chociażby ta o odwołaniu ochrony) ?
Bo ja na swoim Panelu nie mam opcji głosowania nad żadną uchwałą (a nie byłem niestety na zebraniu wspólnoty).

Bogdan

Postautor: Bogdan » 21 cze 2017, 21:28

na ostatnim zebraniu podjęto jedynie uchwałę o zmianie okresu rozliczania c.o.
co do ochrony do sprawa była procedowana na zebraniu w marcu ( ale wtedy jeszcze BDX głosował za mnie ) i poszła w indywidualne zbieranie głosów.
wedle zarządcy nie udało się zebrać 50% + 1 udział żeby ochronę wywalić ,ale na podstawie uchwały o preliminarzu kosztów i zaliczek ( tam ochrony nie wpisano ) zarządca uważa że może wyrzucić ochronę.
trochę to naciągane , ale zrozumiałem że większość z aktywnych członków wspólnoty i głosujących jest za likwidacja ochrony i nie robię burzy.
chyba że mnie jeszcze jakaś osoba uwagami odnośnie do możliwości finansowych zakupu miejsca postojowego zmobilizuje , to nie wykluczam reakcji.
na razie tniemy koszty bez zastanowienia ; dokładnie tniemy kwoty zaliczek , bo koszty i tak będziemy musieli pokryć.
cóż , takie są zasady życia we wspólnocie
pozdrawiam
Bogdan

DartHart

Postautor: DartHart » 25 lip 2017, 9:01

Mnie żyje się dużo lepiej od kiedy nie ma ochrony - przestałem być codziennie kilka razy nękany.

Natomiast ciekawe jak stoi kwestia zamontowania kamer na budynku, ktoś coś?

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”