Zakaz parkowania / parkowanie na osiedlu w miejscach niedozwolonych - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
mik

Re: Zakaz parkowania / parkowanie na osiedlu w miejscach niedozwolonych - Avia 2

Postautor: mik » 15 gru 2017, 7:44

Kaśka_2 pisze:W głowie mi się nie mieści jak można tak nie szanować dobra wspólnego.

Zostało po komunie wyssane z mlekiem matki - jak coś jest wspólne to jest niczyje i można to rozje*ać i ukraść.

mop pisze:wystarczy potraktować dopłatę z MDM jako dopłatę do garażu i już się robi około 30 tys.

Z identycznego założenia wyszedłem :) i mnie dupa nie boli ale ciągle widać, że innych boli bardzo.
W inwestycji takiej jak ta, zwykły rozsądek nakazywał kupić miejsce/garaż. Podejrzewam, że większość ludzi miała dopłatę, którą mogła potraktować j.w.

DartHart

Re: Zakaz parkowania / parkowanie na osiedlu w miejscach niedozwolonych - Avia 2

Postautor: DartHart » 15 gru 2017, 8:10

Parkować trzeba po prostu z rozwagą. Nikomu nie przeszkadza przecież auto zaparkowane dwoma kołami na chodniku (ogromnym zresztą) i dwoma na jezdni dopóki jest to zrobione z odrobiną czysto ludzkiej rozwagi - nawet nie prawa, co odrobiny sensu, przykładowo:

• auto nie jest parkowane na skrzyżowaniu (no niech będzie 2 metry od skrzyżowania aby ta śmieciara przejechała i nie utrudniało widoczności)
  • auto nie wystaje przodem bądź tyłem, stoi równolegle do chodnika na którym stoi
  • z auta za wiele sie nie leje :) (kilka kropli nikomu nie przeszkadza :D )
  • auto pozostawiło odstęp od samochodu przed oraz za autem aby nikomu nie było ciężko wyjechać

Gdyby trzymać się takich prostych ludzkich zasad nikt nie miałby problemów do parkujących, a jednocześnie parkujący nie mieliby problemów do innych parkujących.

Jeszcze się odniosę do wesołych wypowiedzi osób, które traktują to miejsce za inwestycję:
SmogWawelski pisze:
DartHart pisze:
tomekAVIA2 pisze:mam do wynajecia miejsce postojowe nr 3 blisko klatki A. Miejsce kupiłem za cięzko odłożone 50 000zł. Wynajmę za 350 + wspólnota.

No to średnia inwestycja 50 tysi. Zwróci się najwcześniej za jakieś 12 lat..

Czy ja wiem, czy taka średnia? Kolega może sobie np. 3 lata to miejsce wynajmować za te 350 zł, czyli dostanie około 12 000 zł (...) Pokaż mi bank, który zaoferuje takie warunki na którymkolwiek produkcie.

Jeżeli z 50k w rok potrafisz zrobić tylko 4k, piszesz, że to jest zysk a do tego za sposób inwestowania pieniędzy podajesz tutaj lokaty bankowe (domniemam po nawiązaniu do banku) to niestety nie masz bladego pojęcia o inwestowaniu pieniędzy.

mop

Postautor: mop » 15 gru 2017, 8:27

Oho, mamy rekina biznesu na forum. To może od razu podaj przykład inwestycji, która daje taki sam zwrot przy tym samym nakładzie czasu. Ciekawe, że taki doświadczony inwestor nie kupił od razu 3 miejsc, aby znajomi/rodzina mieli gdzie parkować, a zamiast tego próbuje na siłę usprawiedliwić parkowanie na chodniku.

DartHart pisze:Parkować trzeba po prostu z rozwagą. Nikomu nie przeszkadza przecież auto zaparkowane dwoma kołami na chodniku

Mnie przeszkadza, więc już to co piszesz jest nieprawdą.

mik

Postautor: mik » 15 gru 2017, 8:33

DartHart pisze:Gdyby trzymać się takich prostych ludzkich zasad nikt nie miałby problemów do parkujących, a jednocześnie parkujący nie mieliby problemów do innych parkujących.

Droga pożarowa = parkowanie niezgodne z prawem. Dziękuję.

DartHart

Postautor: DartHart » 15 gru 2017, 8:44

mop pisze:mamy rekina biznesu na forum

A dziękuję uprzejmie; acz wyczuwam drwinę; wręcz delikatny sarkazm; czy mam racje?; od kwot 8 w skali to dzieci w szkole w wieku 15 lat sie uczą jak się robi na niskim ryzyku.

mop pisze:Mnie przeszkadza

Bzdura.

mik pisze:
DartHart pisze:Gdyby trzymać się takich prostych ludzkich zasad nikt nie miałby problemów do parkujących

Droga pożarowa = parkowanie niezgodne z prawem. Dziękuję.

Proszę mi wkleić tutaj w dużej rozdzielczości plany wszystkich dróg pożarowych na osiedlu Avia zatwierdzone przez Komende Miejską PSP, oraz dokumentację fotograficzną wszystkich znaków pionowych bądź poziomych wyznaczających tor drogi pożarowej na osiedlu Avia dla kierowców. I piszę zupełnie na poważne, proszę nie odebrać jako drwina, mieszkanie wynajmuję i nie bywam codziennie, wręcz przyjeżdżam rzadko i pytam z perspektywy osoby, która np. przyjedzie w gości.

mop

Postautor: mop » 15 gru 2017, 11:45

DartHart pisze:
mop pisze:mamy rekina biznesu na forum

A dziękuję uprzejmie; acz wyczuwam drwinę; wręcz delikatny sarkazm; czy mam racje?; od kwot 8 w skali to dzieci w szkole w wieku 15 lat sie uczą jak się robi na niskim ryzyku.

mop pisze:Mnie przeszkadza

Bzdura.

Chcesz powiedzieć, że nie wiem co mi przeszkadza?

Nadal nie podałeś przykładu dziecinnie prostej inwestycji bez ryzyka, na razie tylko wyśmiewasz. Stąd moje drwiny.

DartHart

Postautor: DartHart » 15 gru 2017, 12:10

Drwij sobie ile chcesz. Za porady inwestycyjne się natomiast płaci (a więcej gdy się w szkole nie słucha). Dla mnie to śmieszna inwestycja, ale szanuję twój intelekt i umiejętności, skoro tobie taka a nie inna inwestycja odpowiada a do tego nawiązujesz do lokat bankowych ;).

mik

Postautor: mik » 15 gru 2017, 14:10

Jak Ty tak:
DartHart pisze:Za porady inwestycyjne się natomiast płaci

To ja tak:
DartHart pisze:Proszę mi wkleić tutaj w dużej rozdzielczości plany wszystkich dróg pożarowych na osiedlu Avia zatwierdzone przez Komende Miejską PSP, oraz dokumentację fotograficzną wszystkich znaków pionowych bądź poziomych wyznaczających tor drogi pożarowej na osiedlu Avia dla kierowców.

A zapłacisz mi za stracony czas? Chyba Ci się lejce pomieszały troszkę.

Spokojnie

Postautor: Spokojnie » 15 gru 2017, 14:52

Jest trochę w tym racji, że ja np. mieszkając tutaj już chwilkę nie posiadam wiedzy gdzie jest droga pożarowa..
A co dopiero ci co przyjadą w gości i sobie przycumują na losowo wybranym chodniku..

Nie przeginajmy już z tą dokumentacja, bo ja znaków odnośnie drogi pożarowej tez nie widziałem, więc pewnie jej nie ma.. a może jeszcze nie ma.. i kiedyś będzie.. ale jakaś mapka informacyjna byłaby dobra.. może gdzies jest?? kto to wie.. a może wszystkie drogi na zamknętym osiedlu sa pożarowe?

Ja pytam bo nie wiem..

Robert

Postautor: Robert » 15 gru 2017, 15:04

Spokojnie pisze:Jest trochę w tym racji, że ja np. mieszkając tutaj już chwilkę nie posiadam wiedzy gdzie jest droga pożarowa..
A co dopiero ci co przyjadą w gości i sobie przycumują na losowo wybranym chodniku..

Nie przeginajmy już z tą dokumentacja, bo ja znaków odnośnie drogi pożarowej tez nie widziałem, więc pewnie jej nie ma.. a może jeszcze nie ma.. i kiedyś będzie.. ale jakaś mapka informacyjna byłaby dobra.. może gdzies jest?? kto to wie.. a może wszystkie drogi na zamknętym osiedlu sa pożarowe?

Ja pytam bo nie wiem..

wszystko ma być uregulowane dopiero po zamknięciu osiedla. Droga pożarowa jest oznakowana (pomiędzy blokiem a placem zabaw). Bardzo często dojazd do niej jest zablokowany. Problemem jest to, że teraz jest strefa ruchu i niestety każdy robi co chce.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”