Blokada na termostatach kaloryferów - jak zakręcić grzejnik w mieszkaniu (Avia 2)

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
lokatorAvia

Blokada na termostatach kaloryferów - jak zakręcić grzejnik w mieszkaniu (Avia 2)

Postautor: lokatorAvia » 16 gru 2016, 9:06

Czy ktoś już starał się ściągnąć blokadę ze swoich termostatów przy kaloryferach ?
Te obecnie można skręcić max na 2.Teoretycznie jest o dobre i powinno wystarczyć jednak u mnie jest problem z jednym kaloryferem, który non stop grzeje i to jeszcze w pomieszczeniu które najmniej użytkuję.

Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji w internecie odnośnie zdjęcia blokady z naszych termostatów.
Ale jak ktoś coś wie będę wdzięczny za info !

adi

Re: Blokada na termostatach kaloryferów - jak zakręcić grzejnik w mieszkaniu (Avia 2)

Postautor: adi » 16 gru 2016, 10:39

Te termostaty na kaloryferach z blokadą są chyba tak robione, żeby nie dało się ich całkiem zamknąć i tego się nie da zdjąć. Ale gdybym miał szukać sposobu na to, jak sobie z tym poradzić, to pomajstrowałbym przy zaworach pod grzejnikiem, na rurkach doprowadzających i odprowadzających wodę :) Może tym da się wyregulować temperaturę grzejnika, choć nie wiem czy jest to poprawny tok rozumowania i czy nie zaszkodzi to grzejnikowi, choć wydaje się, że nie :)

lokatorAvia

Re: Blokada na termostatach kaloryferów - jak zakręcić grzejnik w mieszkaniu (Avia 2)

Postautor: lokatorAvia » 16 gru 2016, 11:13

Są tak robione specjalnie to wiem.
Ale są sposoby ich odblokowania bądź zmiany ich ustawienia aby na przykład blokowały się na 1 a nie na 2.

Znalazłem kilka sposobów w necie ale innych producentów. Nie ma "przepisu" na nasz termostat.
A chcę uniknąć kupowania nowego bez blokady.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”