Wentylacja w łazience i jej działanie w nowym budynku Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
endriu

Wentylacja w łazience i jej działanie w nowym budynku Avia 2

Postautor: endriu » 13 sty 2017, 18:42

Mam pytanie odnośnie wentylaji w łazience czy u Państwa też tak było badź jest.Po otrzymaniu mieszkania strasznie zasysało I było dosyć głośno od wentylacji .Skończyłem remont zrobiłem sufit podwieszny na suficie kratka z odejsciem do komina dalej to samo jeszcze głosniejsze zasysanie powietrza ,ale od pewnego czasu bardzo słaby wyciąg tak przynajmnie mi się wydaje bo zrobiła się cisza .Może się ktoś orientuje czy na czas remontu był zwiększony wyciąg ,a teraz jest mniejszy czy ktoś to reguluje . Dziękuję za odpowiedź jesli takowej ktoś udzieli.Pozdrawiam mieszkańców.

Nowy

Re: Wentylacja w łazience i jej działanie w nowym budynku Avia 2

Postautor: Nowy » 13 sty 2017, 22:28

A co się dzieje, jeśli uchylisz okno lub drzwi balkonowe, czy wtedy także nie wciąga powietrza? Może zaczęły dobrze działać nawiewniki, w sensie, przymknęły się, kiedy zrobiło się zimno na zewnątrz? Albo może nawiewniki w oknach zostały czymś zaklejone.

No i zawsze możesz jeszcze przeprowadzić prosty test, zapalasz zapałkę w łazience, gdzieś w pobliżu wentylacji i zobacz czy będzie wciągała dym, jeśli tak, to chyba wszystko jest w porządku. A jeśli przy okazji pracuje ciszej, to chyba tylko się cieszyć ;)

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 16 sty 2017, 19:17

U mnie w piątek po godzinie 13 wentylacja w kuchni zwariowała.
Zaczęły wyciągać z mieszkania powietrze pod bardzo dużym ciśnieniem.

Dźwięk jest nie do wytrzymania. "Świszczy" bardzo głośno. Nie da się spokojnie posiedzieć w ciszy ani nawet posłuchać muzyki.
Mam wrażenie jakby nagle uruchomiono wyciąg na maksa. I nie chce mi się wierzyć że jest to tylko efekt przytkania przez kogoś w pionie wentylacji w swoim mieszkaniu.
W łazience też zwiększył się wyciąg ale tam tylko słychać delikatne gwizdanie.

Ktoś ma podobną sytuację ? Rzecz się dzieje w klatce C.

endriu

Postautor: endriu » 17 sty 2017, 7:16

Pisałem ,że nie słychać wyciągu.Teraz to samo u mnie od piatku zaczęła tak głośno pracować ,strasznie zasysa ,ale w łazience w kuchni w miare ok.musze chyba w tej sprawie popytać wykonawcy dlaczego tak się dzieje .Nawet jak zamknięte drzwi w łazience I w pokoju to slychać wentylacje z łazienki do pokoju tak śfiszczy.Klatka C pion z mieszkaniami 1-pokojowym.

Karotka

Postautor: Karotka » 17 sty 2017, 10:21

U mnie nie da sie wytrzymać już z tym "buczeniem" od 4 rano mam wrażenie jakbym miała jakiś transformator nad głową. Sytuacja jest nie do zniesienia w jednym z pokoi. Podejrzewam, że ma to związek z wentylacją ... mieszkam trzeci tydzień i dopiero od wczoraj jest taka sytuacja że nie da się wytrzymać.

endriu

Postautor: endriu » 17 sty 2017, 11:23

Dzwoniłem do Budimexu w tej sprawie powiedzieli ,że zgłaszane są takie problem ,ale zajmuje się tym administrator do zarządcy dzwoniłem powiedzieli ,ze trzeba podejsć do ochrony w budynku tam jest podobno ktoś z administracji i zgłosić powinni coś z tym zrobić może jest jakaś reulacja aby zmniejszyć wyciąg.Ja naraazie jestem poza domem więc nie mam możliwości osobistej interwencj w tym temacie mogłem tylko zadzwonić I zapytać.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 sty 2017, 0:29

Udało się może rozwiązać sprawę szumiącej wentylacji?

endriu

Postautor: endriu » 18 sty 2017, 22:23

Poczytałem regulamin i instrukcje działania tej wentylacji i mam pytanie czy macie Państwo te szumy na oryginalnie zamontowanej wentylacji czy po przeróbkach. Zabrania się jakichkolwiek przeróbek na wentylacji wymiany kratek itp. Mam w łazience sufit podwieszany na oryginalną kratkę bat mam założoną rurę i następną kratkę na suficie podwieszanym. Zastanawiam się czy nie z tego powodu jest głośna praca. Pisze w instrukcji że oryginalne kratki maja za zadanie wyciszać szumy a w dodatku w kominie jest rura tłumiąca hałas wyczytałem to na stronie producenta wentylacji no chyba ,że wykonawca czy podwykonawca nie zastosował takiego rozwiązania. Proszę o odpowiedź czy zdarza się głośna praca bez przeróbek. Była cisza przez 3 tygodnie bo zabrudził się filtr i wyłączyli wentylator został podobno uszkodzony taką informacje mam od zarządcy założono nowy filtr uruchomiono na nowo i dlatego dopiero teraz ta głośna praca wyciągu.

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 18 sty 2017, 22:46

Nie miałem nic przerabianego. Mieszkam tu od miesiąca a na mieszkaniu bywałem regularnie już od października i nigdy nie było takiego hałasu z wentylacji jak jest teraz.
Po ponownym uruchomieniu zapewne powinno się wentylację poddać regulacji (nawet w Budimexie mówili o tym że wentylacje się reguluje centralnie).
O ile wytrzymam dzięki w łazience o tyle w kuchni (połączonej z salonem) nie idzie wytrzymać.

endriu

Postautor: endriu » 19 sty 2017, 13:00

Miałem dzisiaj fachowców od wentylacji którzy montowali wentylacje pomierzyli wyciągi oczywiście był kilkakrotnie przekroczony szumiał jak wodospad wyregulowali wentylator i jest wszystko ok. jest cicho. Mogą się dalej dziać takie zawirowania ponieważ lokatorzy się wprowadzają są remonty niektórzy zamykają wyciągi bądź usuwają kratki i wentylacja co jakiś czas wymaga regulacji na budynku. Jeśli coś takiego się dzieje trzeba zgłaszać do administracji. Pytano mnie w jakich mieszkaniach jeszcze tak jest sprawdzono by od razu ,ale nie znałem numeru mieszkań gdzie szum jeszcze występuje. Jeśli cos takiego będzie jeszcze miało miejsce to dobrze było by aby się mieszkańcy skontaktowali np. przez to forum wtedy można było by regulacje przeprowadzić dla wszystkich. Odbywa się to w ten sposób ,że jeden Pan jest na dachu drugi w mieszkaniu wykonuje się pomiar i drogą telefoniczną informuje operatora przy wentylatorze ,że jest ok.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”