Przechowywanie rowerów w nowym bloku - jak i gdzie - Orlińskiego 6

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
Kasiek

Przechowywanie rowerów w nowym bloku - jak i gdzie - Orlińskiego 6

Postautor: Kasiek » 24 sty 2017, 17:54

Do lata jeszcze daleko, ale już pojawiają się problemy z trzymaniem rowerów. Przy wejściu pojawiły się kartki, że już wszystko wszystkim zaczyna przeszkadzać :(
Czy ktoś ma pomysł, gdzie można bezpiecznie przechowywać rower ? Czy są może w bloku stojaki o których nie mam pojęcia ?

Na parterze mamy bardzo fajne, duże pomieszczenie, ale niestety nie ma tam żadnych barierek do których można przypiąć mój pojazd :/ Może moglibyśmy tam coś wspólnie wykombinować ? ;)

Co robimy z tym fantem ? :)

lokatorAvia

Re: Przechowywanie rowerów w nowym bloku - jak i gdzie - Orlińskiego 6

Postautor: lokatorAvia » 24 sty 2017, 19:41

Niestety deweloper nie wziął pod uwagę potrzeb rowerzystów. Sam to zgłaszałem jeszcze na etapie budowy budynku i następnie po tym jak przy blokach przy Orlińskiego zaczęto montować stojaki na rowery (tylko takie beznadziejne gdzie to można tylko koło przypiąć - zatem bezużyteczne bo taki rower najłatwiej skraść).
Niestety też wózkownie już z samej nazwy wskazują, że nie są one na rowery dlatego można tam co najwyżej rower wstawić ale przypiąć już się nie da.
Ewentualnie na zebraniu wspólnoty można by przeforsować aby zamontować barierkę przy ścianie w wózkowni do której się przypnie rower ale to nie jest rozwiązanie bo raptem parę rowerów wejdzie. A zaraz będą krzyki że nie ma miejsca na wózki.

Na AVII 6 są fajne zewnętrzne miejsca pod zadaszeniem, ale u nas nawet nie ma gdzie takich stojaków postawić.

Obecnie trzymam rower albo na balkonie albo w pokoju. I podejrzewam że tak będę musiał przechowywać rower.
Na krótki czas pozostaje przypinanie do ogrodzenia od wewnętrznej strony (chyba że zaraz pojawi się kolejny zakaz) albo Budimex albo Zarządca postawią konkretne stojaki na rowery (ale nie takie do przypinania za oponę tylko za ramę).

Ogłoszenie na klatce dotyczące zakazów z rowerem jest na chwilę obecną absurdalne. Jedyne wskazane miejsce to wózkownia -która nie spełnia warunków po pierwsze a po drugie jak wszyscy się już wprowadzą nie będzie tam po prostu miejsca.

Zanim został wywieszony zakaz wpierw powinny być zrobione odpowiednie stojaki i miejsca wyznaczone na rowery.
Tym bardziej że ponoć Kraków stawia na rowery prawda ?

nadka

Postautor: nadka » 24 sty 2017, 21:17

Jeśli chodzi o miejsca, w których potencjalnie można by przechowywać rowery w bloku, to według mnie, niezłym miejscem na to, byłaby niewykorzystana przestrzeń pod schodami, na samym dole klatek schodowych. Aż się prosi, żeby zamontować tam coś, do czego można by było przypiąć sensownie rower :) Co o tym myślicie, dałoby się coś takiego ogarnąć? Plus jest taki, że na rower by nie lało, ale pewnie najbezpieczniej tam też by nie było...

Kasiek

Postautor: Kasiek » 25 sty 2017, 12:30

Mamy w końcu od czegoś tę ochronę :D

Nowy

Postautor: Nowy » 25 sty 2017, 21:47

Gdyby ta ochrona jeszcze za coś odpowiadała... ;)

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 26 sty 2017, 10:45

Pojawiły się dwa stojaki rowerowe przy klatce B. Mają ponoć jeszcze postawić przy A i C. Plus jest taki że są one dobre bo można przypiąć za ramę a nie za koło jak na Orlińskiego. Minus jest taki że są one na zewnątrz (za ogrodzeniem) i nie są zadaszone.

D89

Postautor: D89 » 26 sty 2017, 21:50

Myślę że najlepiej wykorzystać przestrzeń pod schodami na poziomie garażu - ma to tą zaletę że będzie można zjechać rowerem przez garaż, zamiast windą, powinno to ograniczyć uszkodzenia i zabrudzenia windy i klatek schodowych. Ewentualnie można też by było zamontować w wózkowni stojak na rowery, ale taki pionowy jak np. w pociągach - wtedy więcej rowerów się mieści na mniejszej powierzchni i nie byłoby marudzenia że nie ma miejsca dla wózków.

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 07 mar 2017, 13:33

Myślę że już czas męczyć mailami i telefonami Budimex o stojaki rowerowe przy poszczególnych klatkach.
Na pozostałych enklawach (już oddanych jak i czekających na odbiory) stojaków jest całkiem sporo, a u nas chyba raptem 2...

Ja już pisałem w tej sprawie i czekam na odpowiedź. Ale jakby było więcej sygnałów to może coś zacznie się w tym kierunku robić.

PS. Chodzi mi oczywiście o naszą AVIE 2. Nie rozumiem czemu w tytule jest Orlińskiego 6.

Kasiek

Postautor: Kasiek » 09 mar 2017, 14:35

Fajnie byłoby zwrócić im uwagę na to, aby stojaki były przy każdej klatce a nie tylko B. Klatce A tez by się przydało kilka stojaków a miejsca przecież jest dużo obok furtki :)

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 09 mar 2017, 14:57

Kasiek pisze:Fajnie byłoby zwrócić im uwagę na to, aby stojaki były przy każdej klatce a nie tylko B. Klatce A tez by się przydało kilka stojaków a miejsca przecież jest dużo obok furtki :)

No to do dzieła. Zgłaszaj !

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”