Przeniesienie kuchni do salonu i zyskanie dodatkowego pokoju - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
Ana87

Przeniesienie kuchni do salonu i zyskanie dodatkowego pokoju - Avia 2

Postautor: Ana87 » 08 lis 2017, 20:58

Witam,
Mam pytanie czy ktoś z Was podjął się przenoszenia mediów kuchennych do salonu tak aby z kuchni powstał dodatkowy pokój? Jeśli tak to proszę o info odnośnie tego jakie to były przeróbki i czy należy je gdzieś zgłaszać. Niedługo odbieram mieszkanie w 1 i mam w planie przeniesienie kuchni więc każda podpowiedź będzie cenna :)

maniekmal

Re: Odgłosy dochodzące z klatki słyszalne w mieszkaniu - co zrobić - Avia 5

Postautor: maniekmal » 08 lis 2017, 22:43

my przenosiliśmy. Trzeba przenieść instalacje wodną i odpływy, to idzie w podłodze więc trzeba się liczyć z kuciem wylewki (w Avii3 była cienka jak papier więc jedno uderzenie młotka i pęknięcie pokazało się nad rurą odpływową). Jeszcze przenosiliśmy wentylacje, tzn pociągnęliśmy rurą spiro od pionu do kuchni. Trzeba też przerobić całą instalacje elektryczną, tzn. dorobić gniazdka i podpięcie do indukcji. Trochę z tym roboty było, ale ze starek kuchni udało się uzyskać mały pokój + pomieszczenie na pralkę (wszystkie przyłącza już są na miejscu :) ) i graty.

Ana87

Re: Przeniesienie kuchni do salonu i zyskanie dodatkowego pokoju - Avia 2

Postautor: Ana87 » 09 lis 2017, 8:43

A jakie macie mieszkanie? Może układ taki jak u mnie będzie (załączam plan) 49,99 m2 dwa pokoje plus kuchnia. I dokładnie tak samo jak wy wymyśliłam sobie pomieszczenie na pralkę wydzielone z kuchni, aneks kuchenny chcemy przenieść do salonu na ścianę sąsiadujące z sypialnią, tam jest okno więc akurat:)
No i otworzyć salon na przedpokoj żeby wydawał się wiekszy:)
szczerze mówiąc to trochę przerażają mnie te przeróbki :/ zglaszaliscie gdzieś takie remonty?

Obrazek

sand

Postautor: sand » 09 lis 2017, 11:31

Jak zamierza Pani wpiąć się w instalację wod-kan w salonie przy ścianie z sypialnią?

#60grzawpis

Postautor: #60grzawpis » 09 lis 2017, 14:49

sand pisze:Jak zamierza Pani wpiąć się w instalację wod-kan w salonie przy ścianie z sypialnią?

Normalnie, jak wszyscy.
Wylewka wylatuje (na niektórych budynkach nawet nie musi do kontenera na gruz, bo bliżej majstrom do 100/110 pionu kanalizacyjnego, serio. To nadal za mało? W stropie żelbetowym takim to i 10 cm bruzdy można wywalić ;0. Nie wpłynie to na konstrukcje. Nie takie rzeczy ze szwagrem a i na tym osiedlu. Ciekawe ile już instalacji przeszło przez piony oddymiające garaże i klatki schodowe w razie pożaru :). Tu też tragedii i wpływu większego nie ma, jak tak się stało.

Ana87

Postautor: Ana87 » 09 lis 2017, 15:32

Ja tam się na tym nie znam, więc sprawy techniczne pozostawiam fachowcą:) ale dobrze słyszeć że się da zrobić takie rzeczy. Z planów wodno kanalizacyjnych które dostalam wynika że przez przedpokój pod podłogą idą rury więc pewnie tam będzie można się jakoś podpiąć. A co z przenoszeniem siły pod płytę indukcyjna? Czy z tym też nie będzie problemów?

mik

Postautor: mik » 09 lis 2017, 16:17

Akurat temat którego szukam.
Mam identyczny układ i chcę przenieść kuchnię do salonu obok drzwi wejściowych i zrobić aneks otwarty na salon, w starej kuchni zrobić pokój.
Już myślałem, że kanalizację trzeba będzie przenosić wiercąć otwornicą w ścianie między zbrojeniami ale skoro całość jest pod wylewką to się cieszę.
A praleczka do łazienki.

mko13

Postautor: mko13 » 09 lis 2017, 16:21

Ana87 pisze: A co z przenoszeniem siły pod płytę indukcyjna? Czy z tym też nie będzie problemów?

Z siłą to jest najmniejszy problem, bo to przewód elektryczny i można go doprowadzić w dowolne miejsce. Z dopływem wody też nie ma problemu, bo można z podłogi pociągnąć.
Natomiast proszę się dobrze zastanowić nad kwestią wentylacji i odpływu wody, bo tu Pani potrzebuje dojścia do pionu. Odpływ musi mieć spadek. Nie jest dobrze, żeby odpływ był długi. Im bliżej pionu tym lepiej. Proszę sobie wyobrazić jakąś usterkę/zatkanie w odpływie. Wtedy może być konieczne zrywanie podłogi i kucie w podłodze. Trzeba mieć dobrych fachowców, którzy mądrze doradzą. Bo pewnie są tacy, którzy wszystko zrobią, ale z problemami zostanie Pani.

Pozdrawiam

Ana87

Postautor: Ana87 » 09 lis 2017, 16:32

Myślałam o tym żeby odpływ poprowadzić do łazienki tam będzie najbliżej, a zlew i zmywarkę zaplanować w "nowej kuchni" jak najbliżej łazienki, natomiast płytę i piekarnik jak najbliżej okna.

sand

Postautor: sand » 09 lis 2017, 16:50

Ana87 pisze:Ja tam się na tym nie znam, więc sprawy techniczne pozostawiam fachowcą:) ale dobrze słyszeć że się da zrobić takie rzeczy. Z planów wodno kanalizacyjnych które dostalam wynika że przez przedpokój pod podłogą idą rury więc pewnie tam będzie można się jakoś podpiąć. A co z przenoszeniem siły pod płytę indukcyjna? Czy z tym też nie będzie problemów?

Polecam ubezpieczyć lokal od OC przed zleceniem prac tym "fachowcą":)

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”