Zebranie mieszkańców bloku Avia 4 w celu omówienia bieżących spraw

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
dorian

Re: Zebranie mieszkańców bloku Avia 4 w celu omówienia bieżących spraw

Postautor: dorian » 09 sty 2017, 22:26

Ogólnie dostępne dla Avii 4 czy dla wszystkich budynków?
Zgadzam się ze wszyscy powinni być poinformowani ale teraz już za późno jeśli chodzi o to jedno miejsce. Natomiast jest jeszcze jedno gdzie rzeczywiście można zrobić konkurs i kto da więcej ten parkuje

D89

Postautor: D89 » 09 sty 2017, 22:29

dorian pisze:Czyli My mając 2 wolne miejsca przynależące do naszego bloku mamy dać parkować innym z innych bloków? to jest dopiero interes życia :)
Na poczekaniu mam takie dwa pomysły:
1) Wyznaczyć tam miejsca do kurierów/dostawców/taksówek na postój do 15 min, tak jak to jest przy Avii 6 - takie miejsca są naprawdę potrzebne WSZYSTKIM mieszkańcom bloków bo do każdego czasami przyjeżdża jakiś kurier,
2) Skoro są przynależne do waszego bloku to możecie je po prostu jako wspólnota sprzedać z licytacji, a za zarobione pieniądze:
a) obniżyć sobie czynsz na jakiś czas,
b) rozbudować plac zabaw, postawić fontannę,
c) podzielić między mieszkańców,
d) zrobić sobie sąsiedzką imprezę integracyjną i kolektywnie przepić całą kasę.

Pewnie da się wymyślić jeszcze wiele sposobów żeby z tych miejsc pożytek mieli WSZYSCY mieszkańcy, a nie jakiś pojedynczy cwaniak który chce mieć za darmo miejsce którego utrzymanie będzie dla niego tańsze niż utrzymanie miejsc mieszkańców którzy za nie zapłacili.

dorian

Postautor: dorian » 09 sty 2017, 22:34

Pomysł jest.

Ale nie możemy tez rzucać sobie wzajemnie kłód pod nogi. Po co być jak pies ogrodnika?

stanek39

Postautor: stanek39 » 09 sty 2017, 22:46

dorian pisze:Ogólnie dostępne dla Avii 4 czy dla wszystkich budynków?
Zgadzam się ze wszyscy powinni być poinformowani ale teraz już za późno jeśli chodzi o to jedno miejsce. Natomiast jest jeszcze jedno gdzie rzeczywiście można zrobić konkurs i kto da więcej ten parkuje

dlaczego za późno? głosowanie się jeszcze nie zakończyło, a do tego można się skonsultować czy rzeczywiście głosowanie nad taką uchwałą nie powinno się odbyć nieco inaczej i w pierwszej kolejności wszyscy mieszkańcy nie powinni być poinformowani o takiej możliwości.
Zawsze to dwa miejsca więcej ogólnodostępne, za nie płacimy wszyscy bo to jest część wspólna i nie wiem dlaczego ktoś miałby z tego korzystać na wyłączność i do tego płacić miesięcznie mniej niż Ci co kupili miejsce za grube pieniądze.

dorian

Postautor: dorian » 10 sty 2017, 9:00

Nie wiem ile w tym prawdy ale osoba która starała sie o to miejsce na zewnątrz prawdopodobnie wynajmuje garaż. Wiec nie jest to prawda ze nie ma miejsca tylko chyba to ze nie ma zamiaru tyle płacić za wynajem

maiek

Postautor: maiek » 10 sty 2017, 16:38

Witam serdecznie Państwa,

Jako osoba starająca się o dzierżawę miejsca postojowego, chciałbym odpowiedzieć na Państwa posty.

- Wnioskując o miejsce postojowe, pierwotnie chciałem je zakupić, za kwotę identyczną jaką płacili właściciele miejsc postojowych zewnętrznych deweloperowi ( 25000 PLN ), jednak aby zakupić miejsce z części wspólnej na własność, niezbędna jest aprobata 100% właścicieli ( artykuł 199 prawa cywilnego ) - co jest praktycznie w naszym bloku niemożliwe do osiągnięcia ( mieszkania wynajmowane, utrudniony kontakt z właścicielami tych mieszkań ). Aby miejsce wydzierżawić, na podstawie uchwały wspólnotowej, potrzebna jest większość bezwzględna, czyli ponad 50 % - to już jest bardziej realne.

- Jeżeli ktoś z Państwa wyraża chęć sprzedaży miejsca postojowego zewnętrzne lub w garażu, kupię je nawet dzisiaj. Niestety ale moje inicjatywy, z zawieszeniem ogłoszenia w windzie wszystkich klatek ABCD "kupię miejsce zewnętrzne lub w garażu", zostawały natychmiast zrywane ( w mojej windzie była to kwestia 20 minut, trzykrotna próba zawieszenia ogłoszenia - w końcu się poddałem. )

- kwota 105 zł jaką zaoferowałem, jest odpowiednikiem kwoty za jaką właściciele zewnętrznych miejsc postojowych wynajmują je najmującym - mały rekonesans jaki udało mi się przeprowadzić. Kwota 105 zł po 20 latach daje kwotę 25000 PLN - czyli takiej jaką właściciele miejsc, zapłacili deweloperowi. Każdy następny miesiąc dzierżawy, będzie pokrywał, np. inflację lub koszty kredytu jaki zaciągnęli właściciele aby takie miejsce kupić. Naprawdę oferując taką kwotę nie miałem na celu, płacić mniej niż inni, nie chciałem być nie fair, wobec Państwa, którzy wyłożyli ciężkie pieniądze aby kupić takie miejsce. Nie widzę w tym żadnego cwaniactwa, i głęboko wierzę, że w oczach innych mieszkańców, nie jest to tak odbierane.

- Garaż, jest wynajmowany przez nas na czas nieokreślony, przez Pana, który ma zamiar wkrótce tu zamieszkać, a zacząłem go wynajmować przed zawnioskowaniem do wspólnoty, z powodu koszmaru parkingowego, który się odbywa na osiedlu Avia. Garaż, jest wynajmowany z możliwością wypowiedzenia umowy przez najemce w każdym momencie - uwierzcie drodzy Państwo, że jeżeli najemca podpisał by ze mną umowę na 20 - 30 lat, nie wnioskowałbym do naszej wspólnoty o miejsce parkingowe. Pragnę jednocześnie nadmienić, że właściciel garażu pomimo moich długich z nim rozmów, nie zgodził się miejsca sprzedać :(

- Miejsce o które zawnioskowałem, znajduje się w najbliższym sąsiedztwie bloków 6 oraz 5 - ich mieszkańcy, zajmowali by w pierwszej kolejności te miejsca. Gdyby nie moja inicjatywa, miejsca miały by najprawdopodobniej właśnie takie przeznaczenie. Uważam, że miejsce dla kurierów i taksówek jest dużo wygodniejsze, dla mieszkańców bezpośrednio pod klatkami - myślę, że kawałeczek chodnika koło portierki na CHWILOWY postój Taxi lub kuriera, jest dużo wygodniejszy zarówno dla mieszkańców ( bliskość każdej z klatek ), jak i taksówkarzy/dostawców . Jest mi bardzo przykro, że ktoś widząc moje szczere chęci i zaangażowanie, rozważył inne możliwości ( np. przepicia całej kasy ) ze sprzedaży miejsca - co jak już wspomniałem jest bardzo trudne do zrobienia. Pragnę poinformować, że kwota za dzierżawę miejsca również będzie rzutować na czynsze, co jest równoznaczne z napływem, pieniędzy dla mieszkańców przez cały okres dzierżawy.

- Pragnę Państwa poinformować, że jeżeli zmieni się kodeks cywilny ( chodzi dokładnie o pkt. 199 ) - jestem pierwszą osobą, która chce to miejsce kupić na własność.

- Dziękuję Panie Dorian ( w szczególności za post, po co rzucać kłody pod nogi oraz być jak pies ogrodnika ) oraz Panie Stanek39, w razie jakichkolwiek pytań czy nie jasności służę pomocą pod numerem 882170668 oraz Panie D9 - jeżeli dostanę zgodę na zakup miejsca, w zamian za postawienie fontanny oraz rozbudowę placu zabaw ( z którego prawdę mówiąc będą korzystać znów WSZYSTKIE bloki ), jutro zamawiam firmę.

Z wyrazami szacunku

Michał Majczyk

stanek39

Postautor: stanek39 » 10 sty 2017, 19:35

maiek pisze:
- kwota 105 zł jaką zaoferowałem, jest odpowiednikiem kwoty za jaką właściciele zewnętrznych miejsc postojowych wynajmują je najmującym - mały rekonesans jaki udało mi się przeprowadzić.

105 zł??? chyba nie w tej okolicy!

maiek

Postautor: maiek » 10 sty 2017, 19:45

stanek39 pisze:
maiek pisze:
- kwota 105 zł jaką zaoferowałem, jest odpowiednikiem kwoty za jaką właściciele zewnętrznych miejsc postojowych wynajmują je najmującym - mały rekonesans jaki udało mi się przeprowadzić.

Szanowny Panie,

120 zł to koszt parkingu STRZEŻONEGO na II pułku lotniczego, a u nas pod blokiem, dowiedziałem się, że miejsca zew. są wynajmowane za 100 zł. Poza tym Pański cytat jest wyrwany z kontekstu, proszę zwrócić na dalszy ciąg tego akapitu. Tak jak wspomniałem, chętnie miejsce kupię, lecz na ten moment zebranie 100% zgód właścicieli na sprzedaż części wspólnej jest praktycznie niemożliwe. Zapraszam za chwilkę na zebranie, porozmawiamy na spokojnie, jeżeli czuje się Pan urażony.

stanek39

Postautor: stanek39 » 10 sty 2017, 21:24

maiek pisze:
stanek39 pisze:
maiek pisze:- kwota 105 zł jaką zaoferowałem, jest odpowiednikiem kwoty za jaką właściciele zewnętrznych miejsc postojowych wynajmują je najmującym - mały rekonesans jaki udało mi się przeprowadzić.

Szanowny Panie,

120 zł to koszt parkingu STRZEŻONEGO na II pułku lotniczego, a u nas pod blokiem, dowiedziałem się, że miejsca zew. są wynajmowane za 100 zł. Poza tym Pański cytat jest wyrwany z kontekstu, proszę zwrócić na dalszy ciąg tego akapitu. Tak jak wspomniałem, chętnie miejsce kupię, lecz na ten moment zebranie 100% zgód właścicieli na sprzedaż części wspólnej jest praktycznie niemożliwe. Zapraszam za chwilkę na zebranie, porozmawiamy na spokojnie, jeżeli czuje się Pan urażony.

Koszt parkingu na pasie to 140 zł jak już mamy być dokładni.
Jeżeli tak bardzo chce Pan kupić miejsce to dlaczego nie zapyta Pan w Budimexie o taką możliwość. Z tego co wiem u Nas w hali jest jedno do sprzedania z komórką ( a przynajmniej do niedawna było), więc jak się Pan tym interesuje i jest na kupnie to pewnie Pan o tym wie, pytanie tylko dlaczego Pan go nie kupi, tylko za parę groszy chce wynajmować od wspólnoty.

maiek

Postautor: maiek » 10 sty 2017, 21:42

Niestety, Budimex nie ma już w ofercie miejsc wolnych zewnętrznych i również w garażu. Prywatny też nikt nie sprzedaje, śledzę cały czas gumtree i pochodne. Proszę uwierzyć, że telefony, i maile do Budimexu to był pierwszy krok, który zrobiłem. Po prostu nie mają :( Prosiłem, żeby podejść do mnie na zebraniu, chętnie odpowiedziałbym na wszystkie pytania. Chyba, że ma Pan teraz chwilkę, to chętnie się spotkam i odpowiem na wszystkie wątpliwości.

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”