Zebranie mieszkańców bloku Avia 4 w celu omówienia bieżących spraw

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
genk

Re: Zebranie mieszkańców bloku Avia 4 w celu omówienia bieżących spraw

Postautor: genk » 18 sty 2017, 15:05

Witam wszystkich ,

Do zwolenników ochrony proszę mi napisać czym zajmuje się Pan z ochrony ?

Bo argumenty typu że Pan z ochrony przypilnuje miejsca postojowego lub pomoże w zaparkowaniu auta gościom są nie do przyjęcia :)
To może potrzebujemy parkingowego po prostu ? Zastanówmy się na tym ?

A co z ludźmi którzy nie posiadają auta po co im Pan ochroniarz ?

AgaiTom

Postautor: AgaiTom » 18 sty 2017, 16:32

1.W większości zgłasza usterki w bloku(dzwoni po serwis lub administratora)
2.Pomaga wydostać się ludziom z zaciętej windy(brak w niej zasięgu tel)
3.Gdy przyjeżdża MPO grodzi miejsce by wyjechali kontenerami (brak podjazdu do śmietnika)
4.Gdy wprowadzimy identyfikatory będzie potrzebny ochroniarz do pilnowania by pod blokiem parkowały osoby z bloku
5.Paczki,listy i różne przesyłki przyjmuje mieszkańcom na czas ich nieobecności
Ponad to może ktoś coś jeszcze dopisze?
Nie sądzę by ktoś w dzisiejszych czasach nie posiadał auta

genk

Postautor: genk » 18 sty 2017, 20:54

AgaiTom pisze:1.W większości zgłasza usterki w bloku(dzwoni po serwis lub administratora)
3.Gdy przyjeżdża MPO grodzi miejsce by wyjechali kontenerami (brak podjazdu do śmietnika)
4.Gdy wprowadzimy identyfikatory będzie potrzebny ochroniarz do pilnowania by pod blokiem parkowały osoby z bloku
Ponad to może ktoś coś jeszcze dopisze?
Nie sądzę by ktoś w dzisiejszych czasach nie posiadał auta

1.W większości zgłasza usterki w bloku(dzwoni po serwis lub administratora)

Administrator umieścił na klatce informacje z numerami telefonów kontaktowych. Każdy mieszkaniec ma możliwość zgłaszania usterek drogą telefoniczna i mailową. Co więcej, sam się przekonałem że taki system działa. Zgłosiłem kilka usterek oraz zaproponowałem kilka usprawnień (między innymi stopki w bramkach wejściowych oraz automatyczne światło w śmietniku) i jak widać wszystko zostało rozpatrzone.
.

Większość komórek nie ma zasięgu w windzie, dlatego umieszcza się tam systemy alarmowe. Osoba która zatnie się w windzie, musi jedynie nacisnąć przycisk, aby skontaktować się z serwisem. Pan ochroniarz zapewne pomoże opanować panikę, ewentualnie lekko rozchylić drzwi (jeśli jest taka możliwość),ale próba wyciągnięcia ludzi z windy między piętrami byłaby co najmniej nieodpowiedzialna i mogłaby skończyć się tragicznie. Bez serwisu i tak się nie obejdzie.

Wystarczy narysować żółtą kopertę i obstawić ją wbetonowanymi słupkami. Od momentu uruchomienia bramy wjazdowej oraz zapełnienia się parkingu przed blokiem (po oddaniu do użytku bloku naprzeciwko) i tak nie będzie możliwości parkowania aut wzdłuż chodnika, a więc problem zniknie samoistnie.

Pod blokiem ma być zakaz parkowania ze względu na drogę pożarową i utrudniony wyjazd z parkingu przed blokiem.

Z całym szacunkiem, ale ochrona to nie punkt odbioru paczek.

Tak temat ochrony wygląda z mojej strony, jestem jej przeciwnikiem. Czekam na kolejne argumenty "Za"

Pozdrawiam
Załączniki
winda.jpg
winda.jpg (85.9 KiB) Przejrzano 6988 razy

Sabina

Postautor: Sabina » 18 sty 2017, 23:43

Zgadzam się z przedmówcą. Ja nie posiadam samochodu i nie zamawiam paczek, więc dlaczego mam za to płacić :x . Parking przed blokiem będą regulowały znaki i są takie instytucje porządku publicznego jak straż miejska ( tel. 986 ), za którą płacimy jako podatnicy. O bezpieczeństwo lepiej dba monitoring i dlatego on jest na każdym osiedlu, a nie ochrona( wyobraź sobie, że jesteś złodziejem i pan mietek drzyma w portierce, śmiech na sali :lol: ) Osiedla od Budimex są ewenementem i to wartym śmiechu, pod tym względem :oops: . Jeżeli śmieciarka będzie miała problem, powstanie dla niej podjazd z kopertą. Wiem, że jest też temat tańszego zarządcy. Proszę uważać, bo każdy może dawać kolorowe oferty z ceną 2zł m2 bez oględzin bloku, żeby tylko wejść, a później będziemy dopłacać fortunę. Już raz to przerabiałam, później tylko wysyłali dopłaty. Proszę pamiętać, że wymagany autoryzowany serwis urządzeń objętych gwarancją, których w blokach Avii i Orlińskiego jest bez liku, jest bardzo drogi, a barbakan chyba to uwzględnił jako pierwszy zarządzający. Paradoksalnie koszty obsługi nowych bloków naszpikowanych różnymi systemami są większe w pierwszych latach. Ja czekam na wykaz i prognozę kosztów na 2017, po pierwszym roku zarządzania, myślę że będzie dużo lepiej. Proszę mi napisać usterki, których nie naprawili lub nie wymusili naprawy, oczywiście oprócz podmakania bloku, co jest sprawą powiedzmy większego kalibru, i każdy z zarządców będzie miał problem z wymuszeniem naprawy tej usterki :roll:

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 19 sty 2017, 1:09

genk pisze:
AgaiTom pisze:

Fajnie to ująłeś/ujęłaś :)

stanek39

Postautor: stanek39 » 19 sty 2017, 11:03

Sabina pisze:Proszę mi napisać usterki, których nie naprawili lub nie wymusili naprawy, oczywiście oprócz podmakania bloku, co jest sprawą powiedzmy większego kalibru, i każdy z zarządców będzie miał problem z wymuszeniem naprawy tej usterki :roll:

Proszę bardzo:
1. Przecieki w hali garażowej - to nie jest podmakanie tylko zalewanie hali - woda leje się ciurkiem w kilku miejscach podczas każdego deszczu na zewnątrz i nic nie zostało zrobione w tym temacie. Jest to sprawa "większego kalibru" jak to pani napisała, więc tym bardziej to powinno być zrobione jak najszybciej.
2. Odpadające płytki na klatkach
3. Uszkodzone blokady zabezpieczające przy wejściach na poziom -1
4. Uszkodzone furtki, zamki w furtkach itp. które zamiast zarządca i jego konserwator naprawia Pan Janek
5. Zapotrzebowanie na moc cieplna znacznie zawyżone przez budimex. Barbakan nie kiwnął nawet palcem w tym temacie a my dalej płacimy o wiele więcej nic powinniśmy.
6. I najważniejsze, to nie usterka ale może bardziej istotne to podejście do mieszkańców przez pana truchlewskiego, który nie potrafi odpisać na żaden problem merytorycznie i na temat, tylko pisze tak że chyba sam nie rozumie paragrafów i przepisów którymi się podpiera, jest arogancki a nawet chamski. Tak nie powinno być, to on jest zatrudniony przez Nas i łaski nie robi, powinien robić to co wymagają mieszkańcy a on robi co chce bez żadnych konsultacji.

Tyle mi przychodzi na myśl w pierwszej chwili, a jest tego wiele więcej.

duda88

Postautor: duda88 » 20 sty 2017, 8:06

do AgaiTom
-o jakich identyfikatorach piszecie?

bastek

Postautor: bastek » 23 sty 2017, 11:48

prawdopodobnie zrobia identyfikatory na dany blok tak jak odbywa się to na sąsiednich osiedlach tzn mieszkasz w bloku 4 dostajesz identyfikator bloku 4 a jak pod naszym blokiem będzie parkować ktoś bez identyfikatora lub z innego bloku dzwonisz na straż miejska tyle i więcej tu auta nie zostawi:) A 80 zl które wydaje na ochronę mam na co spożytkować;) pomyślmy lepiej o monitoringu chyba prawie każde osiedle takie posiada;)

D89

Postautor: D89 » 23 sty 2017, 21:24

A niby po co te identyfikatory skoro właściciele wykupionych miejsc mają blokady, a innych legalnych miejsc do parkowania nie ma? Zamierzacie wydawać identyfikatory do parkowania na chodniku czy zakazie na drodze pożarowej?

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”