Kto jest nowym zarządcą bloku / opinie o administratorze - Avia 4

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
TomassoAvia

Kto jest nowym zarządcą bloku / opinie o administratorze - Avia 4

Postautor: TomassoAvia » 16 sty 2018, 13:13

Czy ktoś może mi napisać kto jest ostatecznie nowym zarządcą os. Avia 4 ?
no bo rozumiem, że już nie Barbakan
Bardzo proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Tomek

Olego75

Re: Kto jest nowym zarządcą bloku / opinie o administratorze - Avia 4

Postautor: Olego75 » 20 sty 2018, 11:24

M.G.M.
Zarządzanie i Administrowanie Nieruchomościami
30-105 Kraków, ul. Kościuszki 34, tel./fax. 12-422-65-59, tel.kom. 501-329-134
Biuro Zarządcy czynne jest w poniedziałki 9:00-17:00, środy i piątki od 9:00 do 15:00
www.mgm-krakow.pl

skyman

Postautor: skyman » 21 sty 2018, 21:50

A jak opinie o nowym zarządcy bloku, dobrze się spisuje? Czy przy okazji zmiany udało się obniżyć koszty utrzymania mieszkań w bloku? Dajcie znać, czy jesteście zadowoleni z tej zmiany.

Etanol

Postautor: Etanol » 23 sty 2018, 15:16

Ja osobiście jestem zadowolony głównie z uwagi na bardzo szybki kontakt (z którego skorzystałem już kilkakrotnie, zarówno zaraz po zmianie zarządcy jak również przy ustaleniu nowych zaliczek za media). Pani Maria, na maile odpisuje bardzo szybko, niejednokrotnie poza normalnymi godzinami "urzędowania". Co do opłat... koszty utrzymania mieszkania, garażu i schowka od czasu gdy zmienił się zarządca budynku zmalały już dwukrotnie. Za czasów Barbakanu płaciłem za wszystko ponad 740 złotych. Obecnie przy niezmienionych zaliczkach płacę za wszystko 500 złotych bez kilku groszy. Nie analizowałem co było powodem pierwszej obniżki (około 140zł mniej) ale druga obniżka spowodowana była zmianą naliczenia opłat za garaż i schowek (około 100zł mniej). To wszystko sprawia, że jestem na chwilę obecną zadowolony. Zobaczymy czy takie samo zadowolenie będzie mi towarzyszyło przez następne lata.

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 09 maja 2018, 18:42

Hej, tu avia 1. Czy ktoś z Was może podzielić się rozpiska kosztów już po przejściu na innego zarządcę?
Jak wygląda stopień zaangażowania nowej firmy? Faktycznie zarządzają czy czekają aż mieszkańcy sami zgłoszą skargi? góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Etanol

Postautor: Etanol » 16 maja 2018, 16:25

Ewik87 pisze:Hej, tu avia 1. Czy ktoś z Was może podzielić się rozpiska kosztów już po przejściu na innego zarządcę?
Jak wygląda stopień zaangażowania nowej firmy? Faktycznie zarządzają czy czekają aż mieszkańcy sami zgłoszą skargi? góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Koszty jednostkowe za miesiąc kwiecień mają się następująco:

eksploatacja - 2,17 zł/m2
eksploatacja garaży - 1,85 zł/m2
centralne ogrzewanie - 50,97 zł/GJ
zimna woda i ścieki - 10,15 zł/m3
ciepła woda - 25,00 zł/m3
śmieci segregowane - 14,50 zł/os.
fundusz remontowy - 0,20 zł/m2
fundusz rem.garaży - 0,20 zł/m2
opłata stała (opłata za przesył mocy) - 0,85 zł/m2
eksploatacja komórek lok. - 1,85 zł/m2
f.rem. komórek - 0,20 zł/m2

Myślę, że w pozostałych budynkach koszty CO, wody i śmieci są na identycznym bądź zbliżonym poziomie. Różnic doszukiwałbym się w opłatach za eksploatację. Z tego co wiem, to ma się tu pojawić dodatkowa opłata w formie zaliczki na poczet eksploatacji działki infrastrukturalnej - 0,26zł/m2. Koszty udziału naszej wspólnoty z tego tytułu zgodnie z informacją Zarządcy wyniosły w 2017 roku ponad 22 tysiące złotych. Zostanie również podniesiona zaliczka na fundusz remontowy do 0,30zł/m2 - blok się "starzeje" potrzeby remontowe rosną.
Co do zaangażowania Zarządcy to ciężko się tu obiektywnie wypowiadać. Moim zdaniem raczej na plus. Zgłaszałem tylko jedną usterkę, która nie była zgłoszona do Budimexu przez poprzedniego zarządcę. Od nowego Zarządcy dowiedziałem się, że znają sprawę i się nią zajmują. Co jakiś czas widać, że coś się zepsuło (brama garażowa, furtka wejściowa itp.) ale po kilku dniach usterka jest usuwana. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie czy wynika to z bezpośredniego zainteresowania budynkiem Zarządcy, czy zgłoszeń pozostałych mieszkańców.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2018, 16:45 przez Etanol, łącznie zmieniany 2 razy.

Polpol

Postautor: Polpol » 18 maja 2018, 22:05

Etanol pisze:
Ewik87 pisze:Hej, tu avia 1. Czy ktoś z Was może podzielić się rozpiska kosztów już po przejściu na innego zarządcę?

Koszty jednostkowe za miesiąc kwiecień mają się następująco:

eksploatacja - 2,17 zł/m2
eksploatacja garaży - 1,85 zł/m2
centralne ogrzewanie - 50,97 zł/GJ
zimna woda i ścieki - 10,15 zł/m3
ciepła woda - 25,00 zł/m3
śmieci segregowane - 14,50 zł/os.
fundusz remontowy - 0,20 zł/m2
fundusz rem.garaży - 0,20 zł/m2
opłata stała (opłata za przesył mocy) - 0,85 zł/m2
eksploatacja komórek lok. - 1,85 zł/m2
f.rem. komórek - 0,20 zł/m2

Myślę, że w pozostałych budynkach koszty CO, wody i śmieci są na identycznym bądź zbliżonym poziomie. Różnic doszukiwałbym się w opłatach za eksploatację. Z tego co wiem, to ma się tu pojawić dodatkowa opłata w formie zaliczki na poczet eksploatacji działki infrastrukturalnej - 0,26zł/m2. Koszty udziału naszej wspólnoty z tego tytułu zgodnie z informacją Zarządcy wyniosły w 2017 roku ponad 22 tysiące złotych. Zostanie również podniesiona zaliczka na fundusz remontowy do 0,30zł/m2 - blok się "starzeje" potrzeby remontowe rosną.
Co do zaangażowania Zarządcy to ciężko się tu obiektywnie wypowiadać. Moim zdaniem raczej na plus. Zgłaszałem tylko jedną usterkę, która nie była zgłoszona do Budimexu przez poprzedniego zarządcę. Od nowego Zarządcy dowiedziałem się, że znają sprawę i się nią zajmują. Co jakiś czas widać, że coś się zepsuło (brama garażowa, furtka wejściowa itp.) ale po kilku dniach usterka jest usuwana. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie czy wynika to z bezpośredniego zainteresowania budynkiem Zarządcy, czy zgłoszeń pozostałych mieszkańców.

To za garaż płacicie 1,85+2,17 ?

Etanol

Postautor: Etanol » 20 maja 2018, 20:42

Polpol pisze:To za garaż płacicie 1,85+2,17 ?

2,17 zł to opłata za każdy m2 mieszkania. 1,85 zł to opłata za każdy m2 garażu. Oczywiście opłata obejmuje nie tylko samo miejsce postojowe ale również udział w częściach wspólnych garażu. W moim wypadku to prawie 26 m2, więc płacę niespełna 54 złote miesięcznie za garaż (wliczając oczywiście opłatę za fundusz remontowy garaży po 0,20 zł za każdy m2).

Polpol

Postautor: Polpol » 20 maja 2018, 22:36

Etanol pisze:
Polpol pisze:To za garaż płacicie 1,85+2,17 ?

2,17 zł to opłata za każdy m2 mieszkania. 1,85 zł to opłata za każdy m2 garażu. Oczywiście opłata obejmuje nie tylko samo miejsce postojowe ale również udział w częściach wspólnych garażu. W moim wypadku to prawie 26 m2, więc płacę niespełna 54 złote miesięcznie za garaż (wliczając oczywiście opłatę za fundusz remontowy garaży po 0,20 zł za każdy m2).

A jakie są opłaty wewnątrz hali ? - Prąd, sprzątanie i konserwacja (przeglądy). 1,85 to opłata eksploatacyjna części wspólnych ?

Etanol

Postautor: Etanol » 30 maja 2018, 8:14

Polpol pisze:A jakie są opłaty wewnątrz hali ? - Prąd, sprzątanie i konserwacja (przeglądy). 1,85 to opłata eksploatacyjna części wspólnych ?

Z tego co wiem, wszystkie opłaty wewnątrz hali pokrywane są z zaliczek na poczet eksploatacji garaży/komórek lokatorskich. Jeśli ktoś ma tylko garaż to płaci 1,85 zł za każdy m2 udziału w hali garażowej (miejsce postojowe+części wspólne).

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”