Nowe schowki / komórki lokatorsie w inwestycji Avia 4 Budimex

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
morth

Re: Nowe schowki / komórki lokatorsie w inwestycji Avia 4 Budimex

Postautor: morth » 19 paź 2015, 15:40

A to nie jest tak że 1 schowek składa się z tych 3 metalowych części ? Tak patrząc na plan wrzucony przez ITI to wygląda mi to na schowki podobne do tych przy miejsach parkingowych nr 25 i 24.

Staś

Postautor: Staś » 19 paź 2015, 19:54

Nie wiem czym odbierający kolega jest taki zdziwiony i zszokowany. Sposób wykończenia schowków i komórek jest przedstawiony w umowie deweloperskiej (schowki ażurowe, komórki murowane) i dosyć dokładnie opisany. Ja zdecydowałem się na komórkę, choć przyznam , że schowek tuż przy miejscu parkingowym jest kuszący. Zrezygnowałem jednak ze schowka na rzecz komórki, właśnie ze względu na ażurowość tego pierwszego.Trzeba czytać przed podpisaniem, a nie zrzucać winę na Budimex, że niby zrobił oszczędności. Nie zrobił. Zrobił schowek zgodnie z umową.

michalb

Postautor: michalb » 20 paź 2015, 19:57

kolega chyba nie rozumie ze schowek ktory jest takiej wysokosci i niezadaszony nie spelnia roli schowka. ale moze tylko ja mam zle doswiadczenia z otwartmi i dostepnymi dla innych ludzi pomieszczeniami. kradzieze w blokach w Krakowie niestety sa dosyc czeste a otwarty schowek poprostu mowi zapraszam.

jarko

Postautor: jarko » 20 paź 2015, 22:47

No dobra, skoro tak to wygląda to pytanie podstawowe czy mogę sam sobie to zadaszyć i zasłonić prześwity czy konieczna mi będzie na to jakaś zgoda?

Piotrek

Postautor: Piotrek » 27 paź 2015, 11:35

Kolega Staś chyba nie do końca sam czytał umowę, bo tam nie ma nic wspomniane o tym że schowek jest takiej wysokości i nie zadaszony. Pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem że można sobie od sąsiada i nie tylko bez problemu coś "pożyczyć". W Krakowie nie raz już słyszałem od znajomych że kradli samochody z takich garaży a co dopiero takie otwarte ogródki.
Na razie niestety nie można sobie zadaszyć tego, trzeba poczekać aż zawiąże się wspólnota i wtedy dostać zgodę na to :(

developer ewidentnie zaoszczędził na materiale nie ciągnąc tych ścianek wyżej.

Tomi

Postautor: Tomi » 29 paź 2015, 15:16

Czy ktoś już może dowiadywał się czy można we własnym zakresie zabudować schowek? Czy potrzebne są jakieś specjalne pozwolenia? Gdyż nie wyobrażam sobie schowka bez zadaszenia do którego dostęp ma każdy :?

Adam

Postautor: Adam » 29 paź 2015, 17:17

Schowek jak i cały garaż nie jest własnością prywatną tylko wspólną z indywidualnym użytkowaniem.
Więc bez zgody nic nie zrobisz. O ile to jest możliwe ze względu na ewentualne niezgodności z projektem.
Tak samo nie można zabudować miejsca garażowego ani balkonu.

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”