Koszty ochrony bloku na osiedlu Avia 4 - opinie i dyskusja

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
iti

Re: Koszty ochrony bloku na osiedlu Avia 4

Postautor: iti » 08 sty 2016, 13:54

O takich kradzieżach np. na podziemnym parkingu, to opowiadał mi kumpel, który mieszka na ogrodzonym osiedlu, z kamerami i ochroniarzem, a i tak boi się zastawić cokolwiek w garażu, bo kradną :!: Wszystko zależy od kosztów i tego, co za nie dostajesz. Jeśli ktoś ma mieszkanie 50 m2 i ma płacić złotówkę od metra za ochronę, to wychodzi 600 zł rocznie. Nawet jeśli Ci raz na 4 lata opony sprywatyzują, to i tak wyjdziesz na swoje oszczędzając na ochronie, monitoringu itp. ;) A pomyślcie jakie to są kwoty od całego bloku w skali roku ;)

ika0801

Postautor: ika0801 » 26 sty 2016, 20:40

stanek39 pisze:
ika0801 pisze:Jeśli nie ochrona to monitoring musi byc. Niektórzy kupili mieszkanie na parterze ze względu na większe bezpieczeństwo i chyba nie muszę tlumaczyc ze ten Pan na emeryturze odstraszają włamywaczy. Rozumiem ludzi co mieszkają wysoko ja jednak czuje się bezpieczniej kiedy mi ochroniarz chodzi obok okien. Tym się kierowałam wybierając parter.

Jeżeli chodzi, za coś odpowiada i jest to sprecyzowane w umowie to ma to sens, ale branie pieniędzy (zresztą nie małych) i zero odpowiedzialności to nie ma sensu. Ja nie zamierzam płacić za to żeby chodził i był widoczny, bo jak się coś stanie to i tak za nic odpowiadał nie będzie, po za tym co on może zrobić? Nie sądzę że jakby ktoś chciał włamać się do mieszkania lub coś ukraść z klatki/garażu itp. to Ci ochroniarze będą dla nich przeszkodą. Monitoring ma sens, ochrona nie.

W momencie w którym wszyscy mieszkancy nie wyraza zgody bedzie Pan musial placic za ochorne. Kupujac mieszkanie chyba mial Pan swiadomosc, że jest to blok z ochroniarzem. Pozdrawiam

Risager

Postautor: Risager » 26 sty 2016, 21:34

ika0801 pisze:
stanek39 pisze:
ika0801 pisze:Jeśli nie ochrona to monitoring musi byc. Niektórzy kupili mieszkanie na parterze ze względu na większe bezpieczeństwo i chyba nie muszę tlumaczyc ze ten Pan na emeryturze odstraszają włamywaczy. Rozumiem ludzi co mieszkają wysoko ja jednak czuje się bezpieczniej kiedy mi ochroniarz chodzi obok okien. Tym się kierowałam wybierając parter.

Jeżeli chodzi, za coś odpowiada i jest to sprecyzowane w umowie to ma to sens, ale branie pieniędzy (zresztą nie małych) i zero odpowiedzialności to nie ma sensu. Ja nie zamierzam płacić za to żeby chodził i był widoczny, bo jak się coś stanie to i tak za nic odpowiadał nie będzie, po za tym co on może zrobić? Nie sądzę że jakby ktoś chciał włamać się do mieszkania lub coś ukraść z klatki/garażu itp. to Ci ochroniarze będą dla nich przeszkodą. Monitoring ma sens, ochrona nie.

W momencie w którym wszyscy mieszkancy nie wyraza zgody bedzie Pan musial placic za ochorne. Kupujac mieszkanie chyba mial Pan swiadomosc, że jest to blok z ochroniarzem. Pozdrawiam

Czy aby na pewno "wszyscy"? Wydaje mi się, że dla takiej decyzji wystarczy >50% ;)

michalb

Postautor: michalb » 26 sty 2016, 21:43

uchwały wspólnoty zapadają większością >50% udziału w całej wspólnocie. myślę że jak nie każdemu to większości zależy na niższych kosztach utrzymania nieruchomości. więc będzie można nad kosztami oraz rodzajem ochrony/monitoringu głosować na zebraniu wspólnoty jak będzie zorganizowane.

Atena

Postautor: Atena » 27 sty 2016, 12:41

Czy macie świadomość że płacimy za dwie ochrony?
Pierwsza to ochrona ogrodzenia i działki - facet przy bramie wjazdowej (kwota stosunkowo niska)
Druga to ochroniarz w bloku - działający na terenie wspólnoty (1,09 zł za każdy metr mieszkania i garażu - nie wiem jak z komórką, pewnie też)
No i koszty podwójne!
A tak na marginesie to ochroniarz w Avii 4 spał sobie smacznie dzisiaj w nocy, ale pewnie zaraz pojawią się głosy typu: niech facet odpocznie, cóż ma robić, itp. OK niech odpoczywa, ale u siebie w domu, bo lata ma już swoje... Tylko dlaczego my mamy za to płacić!
Ja jestem zdecydowanie za rezygnacją z ochrony, która generuje bardzo wysokie koszty - w moim przypadku to ponad 80 zł za miesiąc, co rocznie daje 1 000 zł.
Zebranie zaplanowane jest na marzec

Risager

Postautor: Risager » 27 sty 2016, 13:53

Atena pisze:Czy macie świadomość że płacimy za dwie ochrony?
Pierwsza to ochrona ogrodzenia i działki - facet przy bramie wjazdowej (kwota stosunkowo niska)
Druga to ochroniarz w bloku - działający na terenie wspólnoty (1,09 zł za każdy metr mieszkania i garażu - nie wiem jak z komórką, pewnie też)
No i koszty podwójne!
A tak na marginesie to ochroniarz w Avii 4 spał sobie smacznie dzisiaj w nocy, ale pewnie zaraz pojawią się głosy typu: niech facet odpocznie, cóż ma robić, itp. OK niech odpoczywa, ale u siebie w domu, bo lata ma już swoje... Tylko dlaczego my mamy za to płacić!
Ja jestem zdecydowanie za rezygnacją z ochrony, która generuje bardzo wysokie koszty - w moim przypadku to ponad 80 zł za miesiąc, co rocznie daje 1 000 zł.
Zebranie zaplanowane jest na marzec

Bardzo trafnie nakreśliłaś sytuację :)
Skoro osiedle jest ogrodzone i chronione, to po co jeszcze chronić pojedyncze budynki :D Dublowanie ochrony w żaden sposób nie podnosi poziomu bezpieczeństwa. Tym bardziej, że 1,09 zł/metr, daje bardzo wysokie kwoty w stosunku do ochrony całego osiedla.
Właściwie, to "ochrona" powinniśmy pisać w cudzysłowie, bo z całym szacunkiem, ale nikt chyba nie sądzi, że ten starszy pan z grupą inwalidzką, który zazwyczaj smacznie sobie śpi w swoim pomieszczeniu, będzie odstraszał i ścigał bandytów ;)

Ja w Avii 4 nie będę mieszkał, ale podpowiem, że z pomieszczenia ochrony byłaby bardzo fajna rowerownia ;)

Atena, jeżeli mieszkasz w Avia 4, możesz napisać jak kształtują Ci się pozostałe stawki opłat?

duda88

Postautor: duda88 » 27 sty 2016, 14:40

ika0801 pisze:
stanek39 pisze:

Do ika0801 - W którym miejscu w akcie notarialnym masz wzmiankę o ochronie? To, że w bloku jest pomieszczenie dla ochrony nie oznacza wcale,że musi ona być.To wspólnota na pierwszym zebraniu podejmuje decyzję czy chce ochrony, monitoringu czy może domofonu z kamerą, bo podobno wszystko jest przystosowane do jego montażu.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 27 sty 2016, 15:54

A może zamiast ochrony wprowadźcie dyżury mieszkańców :P nie będzie żadnych kosztów a i ochrona będzie skuteczniejsza :P

D89

Postautor: D89 » 27 sty 2016, 19:26

Najlepiej będzie gdy po wybudowaniu wszystkich bloków Avii wspólnoty się dogadają. Moim zdaniem osiedle powinno być objęte wspólnym monitoringiem z jedną centralą monitoringu i pomieszczeniem ochrony. Wtedy wystarczy 2 pracowników - jeden dyżuruje przy bramie i czuwa nad monitoringiem, a drugi obchodowy.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 27 sty 2016, 19:58

D89 pisze:Najlepiej będzie gdy po wybudowaniu wszystkich bloków Avii wspólnoty się dogadają. Moim zdaniem osiedle powinno być objęte wspólnym monitoringiem z jedną centralą monitoringu i pomieszczeniem ochrony. Wtedy wystarczy 2 pracowników - jeden dyżuruje przy bramie i czuwa nad monitoringiem, a drugi obchodowy.

I to jest najrozsądniejsze rozwiązanie!
Ostatnio zmieniony 23 mar 2016, 10:13 przez xksisnki, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”