stanek39 pisze:ika0801 pisze:Jeśli nie ochrona to monitoring musi byc. Niektórzy kupili mieszkanie na parterze ze względu na większe bezpieczeństwo i chyba nie muszę tlumaczyc ze ten Pan na emeryturze odstraszają włamywaczy. Rozumiem ludzi co mieszkają wysoko ja jednak czuje się bezpieczniej kiedy mi ochroniarz chodzi obok okien. Tym się kierowałam wybierając parter.
Jeżeli chodzi, za coś odpowiada i jest to sprecyzowane w umowie to ma to sens, ale branie pieniędzy (zresztą nie małych) i zero odpowiedzialności to nie ma sensu. Ja nie zamierzam płacić za to żeby chodził i był widoczny, bo jak się coś stanie to i tak za nic odpowiadał nie będzie, po za tym co on może zrobić? Nie sądzę że jakby ktoś chciał włamać się do mieszkania lub coś ukraść z klatki/garażu itp. to Ci ochroniarze będą dla nich przeszkodą. Monitoring ma sens, ochrona nie.
ika0801 pisze:stanek39 pisze:ika0801 pisze:Jeśli nie ochrona to monitoring musi byc. Niektórzy kupili mieszkanie na parterze ze względu na większe bezpieczeństwo i chyba nie muszę tlumaczyc ze ten Pan na emeryturze odstraszają włamywaczy. Rozumiem ludzi co mieszkają wysoko ja jednak czuje się bezpieczniej kiedy mi ochroniarz chodzi obok okien. Tym się kierowałam wybierając parter.
Jeżeli chodzi, za coś odpowiada i jest to sprecyzowane w umowie to ma to sens, ale branie pieniędzy (zresztą nie małych) i zero odpowiedzialności to nie ma sensu. Ja nie zamierzam płacić za to żeby chodził i był widoczny, bo jak się coś stanie to i tak za nic odpowiadał nie będzie, po za tym co on może zrobić? Nie sądzę że jakby ktoś chciał włamać się do mieszkania lub coś ukraść z klatki/garażu itp. to Ci ochroniarze będą dla nich przeszkodą. Monitoring ma sens, ochrona nie.
W momencie w którym wszyscy mieszkancy nie wyraza zgody bedzie Pan musial placic za ochorne. Kupujac mieszkanie chyba mial Pan swiadomosc, że jest to blok z ochroniarzem. Pozdrawiam
Atena pisze:Czy macie świadomość że płacimy za dwie ochrony?
Pierwsza to ochrona ogrodzenia i działki - facet przy bramie wjazdowej (kwota stosunkowo niska)
Druga to ochroniarz w bloku - działający na terenie wspólnoty (1,09 zł za każdy metr mieszkania i garażu - nie wiem jak z komórką, pewnie też)
No i koszty podwójne!
A tak na marginesie to ochroniarz w Avii 4 spał sobie smacznie dzisiaj w nocy, ale pewnie zaraz pojawią się głosy typu: niech facet odpocznie, cóż ma robić, itp. OK niech odpoczywa, ale u siebie w domu, bo lata ma już swoje... Tylko dlaczego my mamy za to płacić!
Ja jestem zdecydowanie za rezygnacją z ochrony, która generuje bardzo wysokie koszty - w moim przypadku to ponad 80 zł za miesiąc, co rocznie daje 1 000 zł.
Zebranie zaplanowane jest na marzec
ika0801 pisze:stanek39 pisze:ika0801 pisze:Jeśli nie ochrona to monitoring musi byc. Niektórzy kupili mieszkanie na parterze ze względu na większe bezpieczeństwo i chyba nie muszę tlumaczyc ze ten Pan na emeryturze odstraszają włamywaczy. Rozumiem ludzi co mieszkają wysoko ja jednak czuje się bezpieczniej kiedy mi ochroniarz chodzi obok okien. Tym się kierowałam wybierając parter.
W momencie w którym wszyscy mieszkancy nie wyraza zgody bedzie Pan musial placic za ochorne. Kupujac mieszkanie chyba mial Pan swiadomosc, że jest to blok z ochroniarzem. Pozdrawiam
D89 pisze:Najlepiej będzie gdy po wybudowaniu wszystkich bloków Avii wspólnoty się dogadają. Moim zdaniem osiedle powinno być objęte wspólnym monitoringiem z jedną centralą monitoringu i pomieszczeniem ochrony. Wtedy wystarczy 2 pracowników - jeden dyżuruje przy bramie i czuwa nad monitoringiem, a drugi obchodowy.
Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości