Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Pasiek

Re: Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Postautor: Pasiek » 28 paź 2015, 21:08

Kala pisze:Piotrek a miałeś jakąś różnicę w metrażu po odbiorze? Jeżeli tak to ile i jak to jest rozwiązane?

Kala zobacz sobie co masz w umowie kredytowej z Twoim bankiem (o ile kupowałaś mieszkanie na kredyt), u mnie jest tak że jeżeli deweloper lub bank prowadzący mieszkaniowy rachunek powierniczy ma zwrócić jakieś środki (czyli metraż mieszkania był mniejszy niż to co wynika z aktu notarialnego, obniżenie stawki VAT :lol: ) to ta kwota zostaje przekazana na wcześniejszą spłatę części kapitałowej kredytu - bez pobierania przez bank prowizji z tytułu wcześniejszej spłaty. Dlatego też musiałem podpisywać dokument o nazwie "Umowa przelewu wierzytelności z otwartego mieszkaniowego rachunku powierniczego", w przypadku kiedy metraż będzie większy to trzeba "wyskakiwać" z gotówki, lub podnieść kredyt w banku.

genk

Postautor: genk » 28 paź 2015, 23:56

iti pisze:@genk i co w tej sytuacji :?: Wracasz ze sprawą do Budimexu, w ogóle możliwe, żeby jeszcze po zatwierdzeniu odbioru do nich z tym iść, czy ogarniasz sprawę na własną rękę :?:

@Piotrek, dołączam się po powyższego pytania :) W ogóle ktoś miał jakieś różnice w metrażu :?:

Zgłosiłem dziś usterke do miłego Pana który mi oddawał mieszkanie.
Podeszliśmy w asyście chyba Pani inspektor, która po mojej prezentacji uterki potwierdziła nieprawddłowość.
Zawołali jakiegos młodego chłopaka z placu budowy który nie potrafił wytłumaczyc co jest nie tak ale zapewniał że to tylko błędnie podpiete kostki. Zostawiłem im klucze i jutro elektryk ma sie tym zajać.
Jak im się nie uda bedzie składane oficjalne pismo reklamcyjne w ramach renkojmi.

Tak wiec czekam dojutra.

Piotrek

Postautor: Piotrek » 30 paź 2015, 20:54

Róznice w metrażu miałem, ale zostałem o tym poinformowany jeszcze przed odbiorem. Ponieważ dodali nam trochę, trzeba było dopłacić.
W czasie odbioru też sprawdziliśmy oczywiście metraż ale zgadzał się z tym co przesłali przed wezwaniem na odbiór.

jarko

Postautor: jarko » 30 paź 2015, 21:51

Nowy pisze:Puszki (nawet puste), to w tej sytuacji chyba najmniejszy problem.

Tylko się nie dziwcie jak później w narożnikach pomieszczeń jakieś dziwne mokre plamy czy wilgoć znajdziecie :)
Patologia, w tych czasach żeby browary łotać w trakcie pracy...

AgaiTom

Postautor: AgaiTom » 01 lis 2015, 21:59

My odbieraliśmy mieszkanie w połowie października usterki:
- nie wyregulowane okna w sumie to jedno (tydzień po odbiorze przyszli i wyregulowali wszystkie)
- nie domykające się drzwi wejściowe (po 2 dniach serwis gerdy)
- pęknięcia na ścianach
- pęknięcia nad każdym wejściem (brak nadproży)
Z większych usterek to:
- bark poziomów na suficie w salonie (2cm) - odpuściliśmy bo robimy podwieszane sufity w całym mieszkaniu.
- brak poziomów (delikatne) na podłodze w salonie.

Ogólnie byliśmy zadowoleni.

AgaiTom

Postautor: AgaiTom » 01 lis 2015, 22:13

Jeśli chodzi o różnice w metrażu to nie ma się co martwić to są niewielkie różnice my mieliśmy w schowku o 0,22m2 (mniejszy wiec zwrot) w mieszkaniu 0,05m2 (mniejsze wiec również zwrot) balkon większy o 0,19m2 ;)

O wymiarach informują po zakończeniu budowy dostaliśmy w czerwcu informacje o obmiarach podwykonawczych lokali i logując się na stronie budimex w panelu klienta mieliśmy na koncie różnice, jest to przed wpłatą ostatniej transzy wiec samemu można wyregulować sobie.

Nowy

Postautor: Nowy » 01 lis 2015, 23:05

Dzięki @AgaiTom :!: Wreszcie ktoś wrzucił informację, jak to wygląda z pomiarami mieszkania i różnicami w metrażach. Ale wychodzi na to, że na Waszym przykładzie nie ma się co martwić na zapas :)

D89

Postautor: D89 » 02 lis 2015, 19:44

Dostaliście rysunek z wymiarami podpisany przez uprawnionego geodetę, czy tylko informacje "ile jest"?

Piotrek

Postautor: Piotrek » 02 lis 2015, 20:23

Przed odbiorem mieszkania polecam wszystkim przeczytać sobie tą stronę:
mieszkaniewpigulce.pl/?page_id=61

Fajnie jest opisane co i jak, szkoda że nie wpadłem na nią wcześniej.
Jest na niej też dużo innych fajnych informacji.

valmont

Postautor: valmont » 13 lis 2015, 10:08

jaki był termin ukończenia budynku w umowie?
jaki był termin przekazania kluczy na umowie oraz realnie?

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”