Od 1 stycznia wzrosła płaca minimalna między innymi ochroniarzy. Na całe osiedle 2 ochroniarzy w 100% wystarczy.
W celu zredukowania kosztów utrzymania mieszkania/ miejsca postojowego proponuję aby obecne zarządy oddanych budynków i nowych budynków oddanych na dniach np Avia 1 czy Avia 5( przekazywanie kluczy odbędzie się na dniach) wybrały tylko 1 firmę administracyjną.
Uważam, że jeśli się to uda zrobić to koszt za 1 m2 może spaść nawet więcej jak o 0,5 zł od m2 mieszkania i miejsca postojowego a to np w moim przypadku będzie ponad 45 zł co daje około 550 zł oszczędności w ciągu roku.
Obniżenie kosztów utrzymania mieszkania/ miejsca postojowego - os. Avia
Re: Obniżenie kosztów utrzymania mieszkania/ miejsca postojowego - os. Avia
Już dawno przedstawiałem ten pomysł na forum ale to wymaga:
1. Dogadania się wszystkich wspólnot - na ten moment nie odbyło się jeszcze spotkanie wspólnoty Avia 2 chociaż odbiory mieszkań były 2,5 miesiąca temu, więc wspólnoty bloków które mają odbiory "na dniach" zaczną funkcjonować dopiero pod koniec roku.
2. Założenia wspólnego monitoringu całego osiedla bo bez tego ochrona nie będzie funkcjonować efektywnie. To znowu wymaga zakończenia budowy wszystkich bloków i uzyskania zgody wszystkich wspólnot.
Realnie patrząc wspólna ochrona i monitoring mogą zacząć funkcjonować nie wcześniej niż za rok.
1. Dogadania się wszystkich wspólnot - na ten moment nie odbyło się jeszcze spotkanie wspólnoty Avia 2 chociaż odbiory mieszkań były 2,5 miesiąca temu, więc wspólnoty bloków które mają odbiory "na dniach" zaczną funkcjonować dopiero pod koniec roku.
2. Założenia wspólnego monitoringu całego osiedla bo bez tego ochrona nie będzie funkcjonować efektywnie. To znowu wymaga zakończenia budowy wszystkich bloków i uzyskania zgody wszystkich wspólnot.
Realnie patrząc wspólna ochrona i monitoring mogą zacząć funkcjonować nie wcześniej niż za rok.
ogólnie jedna wspólnota i jeden zarządca dla całego osiedla Avia przyniesie same korzyści. Wydaje mi się że co najmniej 2 lata miną zanim będziemy mogli to zrobić. Bo okres pomiędzy otrzymaniem kluczy a wpisem do KW nie jest krótki a Avia7 jeszcze się będzie trochę budować.
super, ze sie zgadzamy
fajnie jak osoba kompetentna zajmująca się podobną sprawą w oddanych budynkach pomoże w podłączeniu Avia 2 i Avia 4 pod skrzydla pewnej administracji
fajnie jak osoba kompetentna zajmująca się podobną sprawą w oddanych budynkach pomoże w podłączeniu Avia 2 i Avia 4 pod skrzydla pewnej administracji
-
Nie wiem czy rok to nie zbyt optymistyczne podejscie.
Avia 7 ma byc ukonczona w wrzesniu 2017 ale wg umowy klucze maja zostac przekazane do kwietnia 2018, awiadomo ze otem sa jeszcze poprawki, odwolania itp.
Poza tym Avia 8 jest dopiero planowanym budynkiem...
Avia 7 ma byc ukonczona w wrzesniu 2017 ale wg umowy klucze maja zostac przekazane do kwietnia 2018, awiadomo ze otem sa jeszcze poprawki, odwolania itp.
Poza tym Avia 8 jest dopiero planowanym budynkiem...
Zawsze mozna na nich poczekac. Tak jak pisałem super będzie jak 2 bloki oddawane na dniach zostaną podłączone pod pewną i tanią administrację już działającą w innych blokach Avia.
Tu do połączenia mogłoby być całe osiedle Avia i Orlińskiego - np. dbanie o zieleń i porządek na osiedlu, ile taniej by to wyszło, gdyby zamiast osobne ekipy do każdego bloku, przyjeżdżała jedna na całe osiedle
A to tylko jeden przykład.

-
Jakie koszty za m2 Państwo ponoszą z tytuły opłat za tzw.czynsz?
Zarządca (Avia 2) na najbliższym,pierwszym zebraniu (23.03) chce nam zaproponować dwa warianty:
- z ochroną 24h -2.85 + 1.18
- z ochroną 12 h (7-19) -2.85 + 0.59
Wg, mnie przesada, pisałem o tym w innym poście, że można z ochroną i monitoringiem płacić 3.1 zł/m2...
Zarządca (Avia 2) na najbliższym,pierwszym zebraniu (23.03) chce nam zaproponować dwa warianty:
- z ochroną 24h -2.85 + 1.18
- z ochroną 12 h (7-19) -2.85 + 0.59
Wg, mnie przesada, pisałem o tym w innym poście, że można z ochroną i monitoringiem płacić 3.1 zł/m2...
No dobrze, w takim razie moje pytanie - o jakim tanim i dobrze już działającym zarządcy mowa? Tak żeby nowo podłączane bloki po odbiorach, na pierwszym posiedzeniu wiedziały kogo ewentualnie powołać?
Bo idea jest przednia i jak najbardziej ją popieram - niemniej trochę więcej konkretów?
Co zaś się tyczy bloków, na które trzeba by było poczekać. Czy nie ma możliwości dogadania się na coś wspólnie teraz/niebawem, a potem dołączaniem kolejnych bloków?
Bo idea jest przednia i jak najbardziej ją popieram - niemniej trochę więcej konkretów?
Co zaś się tyczy bloków, na które trzeba by było poczekać. Czy nie ma możliwości dogadania się na coś wspólnie teraz/niebawem, a potem dołączaniem kolejnych bloków?
Ja już wcześniej pod którymś z tematów pisałem, że utrzymanie stałego posterunku 2 ochroniarzy to w zeszłym roku koszt około 10tys zł miesięcznie a w nowym około 18tys zł. Trzeba sobie uzmysłowić, że rocznie jest to kwota 200 000 zł!!! Wydając jednorazowo 20 tys możemy mieć sprawny monitoring, który w sytuacjach np konieczności namierzenia sprawcy zniszczenia mienia, ujawnienia sprawcy kradzieży roweru itp, będzie znacznie bardziej skuteczny od ochrony. Jestem przyszłym właścicielem Avii 1 i zaraz po podpisaniu aktu notarialnego zamierzam zwrócić się do Zarządcy z wnioskiem o odwołanie firmy ochroniarskiej z naszego osiedla - jest to znaczna oszczędność niepotrzebnie wydawanych pieniędzy.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”