Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Milkaczoko

Re: Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Postautor: Milkaczoko » 01 cze 2017, 12:15

sand pisze:
Milkaczoko pisze:Czyli klamia w zywe oczy...
Sand piszesz o sadzie ale masz na mysli siebie czy moze nadzor budowlany czy pozew zbiorowy?

Podstawą jest wpisanie do protokołu odbioru, że miejsce (odległości od budynków) nie są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Do tego będą się musiały ustosunkować na piśmie osoby odpowiedzialne. Tymczasowe zapewnienia handlowców i BOK Budimexu nie są nic warte. Widać to na przykładzie wspólnoty Avia4, do której odezwał się w tej sprawie PINB (Budimex nie jest już stroną :roll: )
Rozważam zarówno pozew indywidualny jak i zbiorowy jeśli uzbiera się wymagane 10 osób w mojej wspólnocie.

a jeśli mogę spytać to z którego bloku Jesteś? bo jeśli z Avi 3 to mnie już możesz zaliczyć do chętnych na ten pozew...

sand

Postautor: sand » 01 cze 2017, 12:42

Milkaczoko pisze:
a jeśli mogę spytać to z którego bloku Jesteś? bo jeśli z Avi 3 to mnie już możesz zaliczyć do chętnych na ten pozew...

Wysłałem PM.

Kicek

Postautor: Kicek » 01 cze 2017, 19:45

sand pisze:Podstawą jest wpisanie do protokołu odbioru, że miejsce (odległości od budynków) nie są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Do tego będą się musiały ustosunkować na piśmie osoby odpowiedzialne. Tymczasowe zapewnienia handlowców i BOK Budimexu nie są nic warte. Widać to na przykładzie wspólnoty Avia4, do której odezwał się w tej sprawie PINB (Budimex nie jest już stroną :roll: )

Rozważam zarówno pozew indywidualny jak i zbiorowy jeśli uzbiera się wymagane 10 osób w mojej wspólnocie.

Czyli odebrałeś miejsce, ale z wpisem w protokole?

Aviator

Postautor: Aviator » 01 cze 2017, 21:25

Witam.
A co macie zapisane w paragrafie 6 pkt. 3 umowy realizatorskiej?

3. Zewnętrzne miejsce postojowe jest dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne – nie dotyczy

czy

3. Zewnętrzne miejsce postojowe jest dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne

Pozdrawiam

Kicek

Postautor: Kicek » 02 cze 2017, 15:32

U nas w ogóle nie ma takiego zapisu :/

k59g

Postautor: k59g » 14 cze 2017, 13:13

A jakie to ma znaczenie co mamy zapisane w umowie. To ,że jest napisane "miejsce przystosowane dla niepełnosprawnych" kompletnie nic nie znaczy w kontekście sprzedaży miejsc parkingowych. Miejsca dla niepełnosprawnych są miejscami bezpłatnymi i niepełnosprawni posiadający odpowiednie uprawnienia nie muszą ich wykupywać . BX sprzedając te miejsca nie pytał o uprawnienia do parkowania na miejscu dla niepełnosprawnych . Sprzedając swiadomie wprowadzał w błąd kupujących licząc ,że przekręt się uda i nie wyjdzie na jaw. Stało się inaczej.

darekodz

Postautor: darekodz » 07 lip 2017, 20:56

Hej,
Jestem w podobnej sytuacji jak Wy, tyle ze moje miejsce parkingowe oznaczone w/w znakiem jest przy Orlinskiego 10. Za 2 tygodnie zaczynaja sie odbiory, co robić? Czy ktoś zastanawiał sie nad jakas fachowa (najlepiej zbiorowa) pomoca prawna?

dexter

Postautor: dexter » 03 sie 2017, 11:24

Z tego co wiem to dogadują się indywidualnie z każdym zainteresowanym, nagle cicho się zrobiło w tym temacie 8-) - a przed blokami będą miejsca ogólnodostępne, w sumie dla nas to chyba dobrze? Nie było nic a teraz będzie ich całkiem sporo ;)

ragandbones

Postautor: ragandbones » 03 sie 2017, 11:40

Jesli juz ogolnodostepne, to ogolnodostepne dla niepelnosprawnych z uprawnieniami. Zatrzymywanie sie na takim miejscu przez zdrowych ludzi to szmacenie sie na calego.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”