Podpisał ktoś już umowę deweloperską z Budimexem?
Podpisał ktoś już umowę deweloperską z Budimexem?
Czy udało się już komuś podpisać umowę deweloperską na kupno mieszkania w osiedlu Avia Budimexu? Były z tym jakieś problemy, czy wszystko szło gładko? Jakie są koszty, bo z tego co słyszałem, to jest jakieś kilkaset złotych. Trzeba mieć przy sobie gotówkę? I ile trwa taka operacja, bo zastanawiam się czy będzie to wymagało wzięcia wolnego dnia w pracy. Jeśli ktoś wie coś więcej, to to proszę o sygnał.
Re: Podpisał ktoś już umowę deweloperską z Budimexem?
Formalności trwają około 1-1,5 godziny. Notariusz odczytuje treść umowy (którą zna już prawie na pamięć). Jeśli masz pytania, to na nie odpowiada. Składasz tysiące podpisów, płacisz niecałe 600 zł (gotówką) i po sprawie. Wszystko odbywa się w towarzystwie osoby z Budimexu. Bezproblemowo. Termin jest ustalany w dogodnym dla obu stron czasie, więc powinno się obejść bez brania urlopu.
600 zł przy jakiej mniej wiecej cenie mieszkania?
Nie wiem, czy to zależy od wartości nieruchomości, ale w moim przypadku 230 tys.
u mnie 255 tys a oplata u notariusza 500 zl 

No właśnie wychodzi na to, że nie ma to specjalnego związku z wartością nieruchomości. Nie wiem czy jakiś procentowo naliczany podatek jest na tym etapie (chyba nie, zwłaszcza że nowe mieszkania od dewelopera są zwolnione z wynoszącego 2% wartości nieruchomości podatku od czynności cywilnoprawnych. A zasadnicza część tej opłaty bierze się po prostu z objętości umowy (notariusz kasuje chyba od każdej strony), a te mają w większości przypadków podobną ilość stron 

iti pisze:No właśnie wychodzi na to, że nie ma to specjalnego związku z wartością nieruchomości. Nie wiem czy jakiś procentowo naliczany podatek jest na tym etapie (chyba nie, zwłaszcza że nowe mieszkania od dewelopera są zwolnione z wynoszącego 2% wartości nieruchomości podatku od czynności cywilnoprawnych. A zasadnicza część tej opłaty bierze się po prostu z objętości umowy (notariusz kasuje chyba od każdej strony), a te mają w większości przypadków podobną ilość stron
Dokładnie tak jest, wartość mieszkania będzie odgrywała rolę przy akcie notarialnym przenoszącym własnosc lokalu na nabywce. Teraz w glównej mierze decyduje ilość stron w umowie deweloperskiej.
BTW. Deweloperowi tez zalezy by bylo max.tanio przy podpisywaniu umowy deweloperskiej, przeciez placi drugą połowę kosztów

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”