Trzeba być bardzo naiwnym wierząc, że wręczają wszystkim piloty do bramy, każdy będzie tylko podjeżdżał pod klatkę w celu wypakowania zakupów, podwiezienia dzieci czy babci i grzecznie odjeżdżał poza osiedle w celu znalezienia miejsca do parkowania.
W zasadzie poza zamknięciem bram i postawieniem znaków nic się nie zmieni, bo drogi pożarowe są już teraz i teoretycznie każdy to wie bo podpisuje akt notarialny w który ta informacja jest i teoretycznie nie powinni parkować poza wyznaczonymi miejscami.
To moje pytanie - czemu teraz tak nie robią ?
Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy
Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać
Widocznie ilość blokad na kołach / mandatów jest jeszcze niewystarczająca. Myślę że jak się jakiemuś delikwentowi przytrafią 2-3 mandaty w miesiącu to może jednak da mu to do myślenia... a jak nie to chociaż do portfela.
duda88 pisze:Trzeba być bardzo naiwnym wierząc, że wręczają wszystkim piloty do bramy, każdy będzie tylko podjeżdżał pod klatkę w celu wypakowania zakupów, podwiezienia dzieci czy babci i grzecznie odjeżdżał poza osiedle w celu znalezienia miejsca do parkowania.
W zasadzie poza zamknięciem bram i postawieniem znaków nic się nie zmieni, bo drogi pożarowe są już teraz i teoretycznie każdy to wie bo podpisuje akt notarialny w który ta informacja jest i teoretycznie nie powinni parkować poza wyznaczonymi miejscami.
To moje pytanie - czemu teraz tak nie robią ?
Ale nie w tym rzecz, kto co będzie robił w momencie gdy dostanie pilota, bo jeżeli nie będzie go miał a będzie chciał stanąć w miejscu niedozwolonym to i tak jakoś tą bramę "sforsuje".
Natomiast chodzi o to że brama jest częścią wspólną a w związku z powyższym każdy powinien mieć prawo dostępu do możliwości korzystania z części wspólnej, brama nie jest tylko i wyłącznie własnością osób posiadających miejsca postojowe.
Natomiast ja nie będę płakał jeżeli pilota nie dostanę i tyle w temacie.
Ale kupujący mieszkania wiedzieli o tym wszystkim wcześniej, i nie przeszkodziło im to w zakupie - komfort posiadania pilota do bramy kosztował odpowiednio 25 000zł i kosztuje 50 000zł, bo miejsca w garażach podziemnych są nadal do kupienia. Brama jest własności wszystkich, bo jest ona częścią ogrodzenia, ale już wjazd jest związany z koniecznością zaparkowania i swobodny dostęp będą mieć tylko Ci którzy takowe miejsce posiadają, reszta wjeżdżających będzie wpuszczana przez ochronę - taki zamysł ma osiedle chronione, czyż nie?
Sam nie wiem co myslec w tym temacie.
Jesli ktos nie ma miejsca parkingowego a pilota chce zeby podwozic babcie to moim zdaniem moze wpisywac ten kod - ile razy w roku bedzie potrzebowal otwierac brame w ten sposob ?
Ludzie powinni sie nauczyc kultury parkowania. Nie oszukujmy sie, ze czesc chce piloty tylko po to zeby sobie zaparkowac tam gdzie nie wolno.
Jesli ktos nie ma miejsca parkingowego a pilota chce zeby podwozic babcie to moim zdaniem moze wpisywac ten kod - ile razy w roku bedzie potrzebowal otwierac brame w ten sposob ?
Ludzie powinni sie nauczyc kultury parkowania. Nie oszukujmy sie, ze czesc chce piloty tylko po to zeby sobie zaparkowac tam gdzie nie wolno.
przewrotnie spytam - co z osobami, które będą miały pilot bo mają wykupione miejsce, ale mają dwa samochody? rozumiem, że będą wjeżdżać tylko jednym samochodem za bramę, a nie wykorzystają sytuacji i będą parkować gdzie popadnie w związku z mniejszą ilością samochodów które się za bramę dostaną (dodam, że jako osoba bez wykupionego miejsca postojowego nie forsuję i nie mam zamiaru forsować parkowania po za wykupionymi miejscami)? Co do jednej szanownej Pani, która tu się mocno udziela a propo dostępności klucza i wjazdu tylko osób z wykupionym miejscem: zdaje się że rodzinie/wykonawcom na kieleckich numerach nie przeszkadzało wjeżdżać na osiedle i parkować pod blokiem na miejscach dla inwalidów?
duda88 pisze:Wydawałoby się, że kupując coś takiego jak mieszkanie, każdy dorosły i myślący człowiek wcześniej zapoznaje się z informacjami na temat przyszłego osiedla i zasad jakie tam będą obowiązywały, szczególnie jeśli ma się wiedzę że osiedle będzie ogrodzone i z bramą wjazdową. Wydawałoby się, że kupując mieszkanie na lata, kupuje się je z miejscem parkingowym, bo nawet jeśli teraz nie ma samochodu to w przyszłości może się to zmienić.
Dlaczego osoby podnoszące larum nie zainteresowały się tym wszystkim wcześniej, przed zakupem mieszkania? Przecież nikt ich nie zmuszał do jego zakupu, jak komuś nie pasuje ogrodzone osiedle z ograniczoną ilością miejsc parkingowych,to po co wybrały właśnie takie???
Typowe myślenie polaczków- tanio kupię, przecież niemożliwe że nie dostanę pilota, przecież niemożliwe że nie zaparkuję na chodniku, bo wszędzie tak parkują i jest ok. A może Ci co wcześniej pomyśleli, to kupili żeby właśnie uchronić się od tego typu problemówTo jak i gdzie teraz parkują samochody pokazuje klasę i rozsądek ich właścicieli; przejście dla pieszych, wjazd i podjazd do garażu, czy chodnik zastawiony na całej szerokości, niektórzy jakby mogli to wjechaliby do klatki...poczekajmy cierpliwie na finalne oznakowanie dróg na osiedlu, inaczej nie ma możliwości nauczyć . gdzie nie należy parkować,i posiadanie pilota lub nie będzie wtedy najmniejszym problemem.
Co do wpisywania kodu - kod otwiera furtkę, nie bramę, bramę będzie mógł otworzyć ochroniarz...ale co ja tam wiem, jak pisałam o tym dwa lata temu to nikt nie wierzył
Rozumiem ze jeśli nie kupiłam miejsca postojowego ponieważ nie stać mnie było na 25 lub 50 tys to jestem niemyslaca i nie miałam prawa interesować sie tym mieszkaniem ? Skoro użytkownik jest tak mądry i twierdzi "tanio kupie" to czemu kupił tutaj mieszkanie a nie ogrodzone za 500 tys gdzie warunkiem zakupu mieszkania jest kupno miejsca postojowego ? Chyba cos nie halo

jeśli inni bedą mieli taranować przejazd czy utrudniać go to czy bedą mieć pilot czy nie i tak to bedą robić a na osiedlu zrobi sie bardzo przyjemna sąsiedzka relacja

Ralfin pisze:dorian pisze:Ale jakie ograniczenie pilota skoro i tak każdy wjedzie za bramę wpisując kod? Więc co za różnica czy będę mieli pilot czy też nie. I sądzę że co poniektórzy chcieliby sobie podwieźć zakupy pod klatkę czy też wysadzić żonę z dzieckiem pod klatką...
Dokładnie to żadne ograniczenie, skoro wpisując kod i tak wjedzie za bramę.
Dodatkowo weźcie pod uwagę że doprowadzi to do większego korkowania się na wjeździe (bramie), nikt tutaj tego nie poruszył.
Osoba która będzie chciała wjechać a nie posiada pilota, będzie musiała podjechać pod bramę, następnie wysiąść z samochodu, podejść do bramy wpisać kod, następnie wrócić do samochodu i wjechać, jeżeli z jakichś przyczyn nie zdąży wjechać zanim brama się zamknie, procedura zacznie się od początku, fajnie nie?
Ciekawe co wtedy będą mówić osoby posiadające te "magiczne i luksusowe piloty" stojąc za takim "nieuprzywilejowanym i gorszym" mieszkańcem który chciał podjechać pod klatkę np. z małym dzieckiem.
Dokładnie o tym myślę. Albo Jeśli będzie padał siarczysty deszcz ktoś będzie chciał podjechać pod klatkę by wysadzić żonę czy też dziecko to czy musi moknąć 3 razy? Myślę że nie ma co sobie utrudniać życia i skoro i tak każdy może wjechać to może to zrobić w ludzki sposób wykorzystując pilot ale w celu wjechania wyładowania i wyjazdu. Myślę że nikomu z głowy włos nie spadnie z tegoż powodu. Tyle w temacie i chyba trzeba go zakończyć
dorian pisze: Tyle w temacie i chyba trzeba go zakończyć
Zwykle na tym polega dyskusja - ze wyglasza sie swoja opinie i mowi ze konczy ona temat

Mysle, ze temat pilotow wroci szybko przy zebraniach wspolnoty.
Wróci jak bumerang.
Pierwsza sprawa to inaczej zakodowane piloty tylko do bramy a inaczej te do garaży. Kto ma płacić za przeprogramowanie systemu?
Druga sprawa to ustalenie odpowiedzialności za nieprawidłowe parkowanie i nie chodzi mi tu o odpowiedzialność zbiorową a o odpowiedzialność jednostkową-właścicieli aut łamiących przepisy. Jeśli znajdą się osoby, które będą np. chciały przeforsować zniesienie zasad ruchu drogowego na osiedlu pomimo istnienia drogi pożarowej, bo takie głosy się już pojawiają, spoko. Tylko niech podpiszą się z imienia i nazwiska i wezmą na siebie kary nakładane na wspólnotę za złe parkowanie.
Pierwsza sprawa to inaczej zakodowane piloty tylko do bramy a inaczej te do garaży. Kto ma płacić za przeprogramowanie systemu?
Druga sprawa to ustalenie odpowiedzialności za nieprawidłowe parkowanie i nie chodzi mi tu o odpowiedzialność zbiorową a o odpowiedzialność jednostkową-właścicieli aut łamiących przepisy. Jeśli znajdą się osoby, które będą np. chciały przeforsować zniesienie zasad ruchu drogowego na osiedlu pomimo istnienia drogi pożarowej, bo takie głosy się już pojawiają, spoko. Tylko niech podpiszą się z imienia i nazwiska i wezmą na siebie kary nakładane na wspólnotę za złe parkowanie.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”