Uprzejmie proszę o nieumieszczanie kartek za wycieraczką - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Ragnar

Re: Uprzejmie proszę o nieumieszczanie kartek za wycieraczką - os. Avia

Postautor: Ragnar » 02 paź 2017, 10:55

kicaj pisze:Od samego początku wiadomo było jak wygląda sytuacja z miejscami parkingowymi. Osoby które chciały być fair względem sąsiadów i mieć komfort, kupiły sobie miejsce i nie utrudniają innym życia, pozostali strugają ofiarę systemu.
Teraz będziesz próbował wymusić nowe zwyczaje i uprzykrzać życie pozostałym mieszkańcom osiedla, poprzez kotwiczenie samochodu gdzie popadnie.
Niektórzy bez samochodu obejść się nie mogą, ale żeby wykupić miejsce parkingowe? Ponad ich poziom rozumowania. A prawda jest taka że miejsce parkingowe jest kosztem który trzeba brać pod uwagę posiadając samochód.
Rozumiem że np za kilka lat jak już porozjeżdżacie wszystkie chodniki to poskładacie się na nie solidarnie? Już teraz gdzieniegdzie widać jak chodnik ukidane są od olejów wyciekających z samochodów, a z czasem będzie tylko gorzej.
Na starym pasie startowym jest parking, możesz tam parkować, no chyba że przejście 300m jest ponad Twoje siły.

Hahaha ok to żeby być fair to wydam 25 lub 50 tys na miejsce parkingowe :lol:
Z tego co widzę to poniektórzy posiadacze miejsca czuja sie lepsi i myślą ze moga stanowić prawo :)
Brawo za postawę- nic tylko pogratulować

kicaj

Postautor: kicaj » 02 paź 2017, 11:17

Nie musisz wydawać ani 25tys ani 50tys razem z innymi parkującymi na dziko możesz poskładać się do naprawy chodników które już teraz się w wielu miejscach uszkodzone.
Widać że osoby które nie kupiły miejsca uważają się za cwaniaków, sprytniejszych od pozostałych mieszkańców i będą dalej utrudniać życie wszystkim którzy poruszają się po osiedlu.
Jest powiedzenie chłop wyjdzie ze wsi, ale wieś z chłopa nigdy.
Nie musisz kupować miejsca parkingowego, nikt od ciebie tego nie wymaga, ale ludzie domagają się elementarnej kultury osobistej i parkowania na miejscach wyznaczonych. Możesz parkować na starym pasie i przejść te paręset metrów. Czy to jest dla Cibie aż takie trudne do wykonania?
Wiem ze PL kultura użytkowania samochodów jest stosunkowo niska, myślę że przyczyną jest to, że stosunkowo od niedawna każdy może sobie pozwolić na samochód i stad są takie kwiatki jak parkowanie gdzie popadnie, nieumiejętność jazdy na suwak, nie przepuszczanie pieszego itd.
A jak się komuś zwraca uwagę, że jest to buraczane zachwianie to wielkie oburzenie.

D89

Postautor: D89 » 02 paź 2017, 22:21

Każdy w akcie notarialnym ma wpisane że miejsc ogólnodostępnych na osiedlu NIE MA. Jak coś nie pasi to było nie podpisywać i nie kupować. Próbujesz udawać cwaniaka, a wychodzisz na zwykłego chama.

Na szczęście buractwa u nas pod dostatkiem, także z całego serca życzę Ci żeby ktoś potraktował Cię dokładnie w taki sam sposób jak Ty traktujesz innych - jak rano znajdziesz auto bez wycieraczek, lusterek, z przebitymi oponami i przyozdobionym lakierem to się nauczysz gdzie się nie parkuje ;)

klukli26

Postautor: klukli26 » 03 paź 2017, 7:20

Możecie nie wrzucać wszystkich mieszkańców którzy nie kupili miejsca postojowego do jednego wora jako cham i prostak ? Kupiłam mieszkanie na avii ale nie zakupiłam miejsca postkojowego bo zwyczajnie mnie nie stać na 50 lub jedynie 25 tys ! Większości mieszkania były w ofercie mdm wiec nie mówcie komu nie pasuje to zwalać stad bo sami wychodzicie na chamów. Posiadam auto ale będę wynajmować miejsce postojowe. Wy także wiedzieliście ze nie na ogólnodostępnych miejsc i będą tacy którzy nie kupią miejsca bo ich nie stać i tacy co będą żerować na innych.. tak samo można powiedzieć ze mogliście tu nie kupować mieszkania. Jeden na drugiego zieje jadem i nienawiścią a tak na prawdę każdy zakupił tu mieszkanie takim samym prawem. Owszem potępiam takie zachowanie gdzie ktoś się nie umie zachować ale nie uogólniajcie wszystkich bo do cholery to nie są mieszkania od Atala gdzie za metr zapłacicie 7-8 tys a miejsce postojowe macie za 10 tys

Robert

Postautor: Robert » 03 paź 2017, 11:01

klukli26 pisze:Możecie nie wrzucać wszystkich mieszkańców którzy nie kupili miejsca postojowego do jednego wora jako cham i prostak ? Kupiłam mieszkanie na avii ale nie zakupiłam miejsca postkojowego bo zwyczajnie mnie nie stać na 50 lub jedynie 25 tys ! Większości mieszkania były w ofercie mdm wiec nie mówcie komu nie pasuje to zwalać stad bo sami wychodzicie na chamów. Posiadam auto ale będę wynajmować miejsce postojowe. Wy także wiedzieliście ze nie na ogólnodostępnych miejsc i będą tacy którzy nie kupią miejsca bo ich nie stać i tacy co będą żerować na innych.. tak samo można powiedzieć ze mogliście tu nie kupować mieszkania. Jeden na drugiego zieje jadem i nienawiścią a tak na prawdę każdy zakupił tu mieszkanie takim samym prawem. Owszem potępiam takie zachowanie gdzie ktoś się nie umie zachować ale nie uogólniajcie wszystkich bo do cholery to nie są mieszkania od Atala gdzie za metr zapłacicie 7-8 tys a miejsce postojowe macie za 10 tys

Nikt nie wrzuca wszystkich do jednego wora. Problemem są Ci, którzy parkują auta gdzie popadnie, nie patrząc, że utrudniają życie innym. Bardzo mądrze postąpiłaś wynajmując miejsce parkingowe, doskonały wzór dla innych. Brak kasy na miejsce parkingowe, ani zakup w MDM nie zwalnia z myślenia. Nie ma miejsca w osiedlu, to parkujemy na zewnątrz, a nie stawiamy auto na zjeździe do garażu albo na drodze, blokując innym dojazd do miejsc parkingowych. To niby nie tak wiele, a jednak. Dlatego jest ta cała wojna. Mnie osobiście nie przeszkadzają auta parkujące jednym kołem na chodniku, jednak od dłuższego czasu sam mam utrudniony dojazd do mojego miejsca, a często się zdarza, że jest ono całkiem zastawione i krew mnie zalewa, że jakiś cymbał nie widzi co robi, albo co gorsza widzi i ma to w nosie.

klukli26

Postautor: klukli26 » 03 paź 2017, 12:56

Robert pisze:
klukli26 pisze:Możecie nie wrzucać wszystkich mieszkańców którzy nie kupili miejsca postojowego do jednego wora jako cham i prostak ? Kupiłam mieszkanie na avii ale nie zakupiłam miejsca postkojowego bo zwyczajnie mnie nie stać na 50 lub jedynie 25 tys ! Większości mieszkania były w ofercie mdm wiec nie mówcie komu nie pasuje to zwalać stad bo sami wychodzicie na chamów. Posiadam auto ale będę wynajmować miejsce postojowe. Wy także wiedzieliście ze nie na ogólnodostępnych miejsc i będą tacy którzy nie kupią miejsca bo ich nie stać i tacy co będą żerować na innych.. tak samo można powiedzieć ze mogliście tu nie kupować mieszkania. Jeden na drugiego zieje jadem i nienawiścią a tak na prawdę każdy zakupił tu mieszkanie takim samym prawem. Owszem potępiam takie zachowanie gdzie ktoś się nie umie zachować ale nie uogólniajcie wszystkich bo do cholery to nie są mieszkania od Atala gdzie za metr zapłacicie 7-8 tys a miejsce postojowe macie za 10 tys

Nikt nie wrzuca wszystkich do jednego wora. Problemem są Ci, którzy parkują auta gdzie popadnie, nie patrząc, że utrudniają życie innym. Bardzo mądrze postąpiłaś wynajmując miejsce parkingowe, doskonały wzór dla innych. Brak kasy na miejsce parkingowe, ani zakup w MDM nie zwalnia z myślenia. Nie ma miejsca w osiedlu, to parkujemy na zewnątrz, a nie stawiamy auto na zjeździe do garażu albo na drodze, blokując innym dojazd do miejsc parkingowych. To niby nie tak wiele, a jednak. Dlatego jest ta cała wojna. Mnie osobiście nie przeszkadzają auta parkujące jednym kołem na chodniku, jednak od dłuższego czasu sam mam utrudniony dojazd do mojego miejsca, a często się zdarza, że jest ono całkiem zastawione i krew mnie zalewa, że jakiś cymbał nie widzi co robi, albo co gorsza widzi i ma to w nosie.

Owszem ja nie dziwie się tym którzy zakupili miejsce postojowe ze się wkurzają bo zapewne tak samo bym postąpiła.. ja osobiście nie wykupiłam miejsca ponieważ nie miałam na to kasy ale nie wyobrażam sobie mieć samochód i liczyć „na szczęście” ze gdzieś zaparkuje.. wiec trzeba ludzi podzielić na tych co nie maja miejsca i szukają racjonalnego wyjścia z sytuacji oraz na takich którzy nie kupili miejsca ale mają gdzieś innych i nawet nie pomyślą ze mogą od kogoś wynająć.. ja wiedziałam jaka jest sytuacja na osiedlu ale jednocześnie robię wszystko żeby mieć „uprzywilejowane” miejsce do zaparkowania gdzie ze spokojem mogę postawić auto wziąć zakupy u iść do mieszkania... tak samo mi zależy na tym żeby osiedle było utrzymane w należytym porządku, żeby za pare miesięcy chodniki i trawniki nie wyglądały jak po wojnie bo aż niemiło będzie się wracało tutaj.. ale niestety nie każdy o to dba...

Rababar

Postautor: Rababar » 03 paź 2017, 13:23

Skąd pojawiły się głosy na temat pustych chodników (od samochodów), głosy mówiące o niszczeniu się chodników, zapadaniu, plamach oleju itd., czy ktoś widział kiedyś osiedle, gdzie nie ma samochodów? Proponuję kupić i ogrodzić ziemie, możliwe, że wtedy nie będzie. Strasznie dziwne propozycje są tutaj wysuwane z odpowiedzialnością za niszczenie chodnika, nie mam pojęcia skąd ktoś takie pomysły bierze. Ciekawy temat do badań, skąd TAKA naiwność naiwność.

Chyba, ze
Obrazek

A może ktoś A komuś B obiecał, że na tym osiedlu samochodów nie będzie? Trzeba być prawdziwym inteligentem*, wybitnie naiwnym lub po prostu nie mieć nic pod czaszką poza czarną dziurą by dać sobie wmówić (przyp. red. sprzedać) mieszkanie za 250-500 tysięcy złotych i uwierzyć w bajkę, że na osiedlu, gdzie mieszkać będzie kilkanaście tysięcy osób NIE BĘDZIE SAMOCHODÓW... (w XXI wieku, ba, lepiej, 2017 roku). Wybitnie w tym momencie niesamowicie doceniam, szanuję sprzedawców BX, ponieważ osiągnęli NIESAMOWITY wynik, prawdopodobnie na skalę światową. W końcu od zera to oni wykreowali to osiedle sprzedając bajkę, którą w piękny sposób zresztą zobrazowali dzięki nowoczesnemu medium zwanemu.. animacja (! nie mylić z filmem).

https://www.youtube.com/watch?v=sH94d5av0bo

Znalazłem moi kochani rozwiązanie! Nie mogę się nim jeszcze podzielić, ponieważ jest tajne, nie chcę aby ktokolwiek inny wykradł i wykorzystał mój sposób, więc detalami się nie mogę podzielić, niemniej pozbędę się samochodów z osiedla Avia gdy TY wpłacisz niewielką, ba, uczciwą kwotę 400zł na konto:

Barbara Nowak
Raba
PL83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
Tytułem: Oplata za usluge

(wpłata wymagana od kazdego mieszkanca, w przeciwnym wypadku usługa może być wykonana jedynie w stosownej wartosci procentowej)

Prosze długo się nie zastanawiać, kwota jest bardzo niska względem nakładu pracy, który zostanie wniesiony, oferta naprawdę się opłaca. Zajmiemy się wszystkim ;)

Obrazek

*gatunek wymierajacy
Mam nadzieje ze tekst wzbogacony o obrazki ulatwil czytanie i dzieki nadmiarowi pracy wlozonemu w udekorowanie tekstu owymi obrazkami stal sie czytelny dla dzisiejszego spoleczenstwa

kicaj

Postautor: kicaj » 03 paź 2017, 14:36

Kolego, nikt poza tobą nie myślał, że na osiedlu nie będzie samochodów, a zwłaszcza ci którzy zdając sobie sprawę z przyszłych problemów z parkowaniem kupili miejsca postojowe.
To Ty patrząc na piękne wizu uwierzyłeś w bajkę. Patrzyłeś na obrazki na których pod blokiem stoi po pięć samochodów, jest mnóstwo wolnego miejsca i myślałeś że zaparkujesz gdzie popadnie i nikt się nie odezwie.
Zastanów się poważnie kto tu postąpił naiwnie.
Mówisz że gdzieś tam są chodniki zawalone, porozjeżdżane przez samochody, i nie widzisz problemu, niech i u nas tak będzie, tak? Gdzieś tam notorycznie rozjeżdżane trawniki po każdym deszczu zamieniają się w bajorko, u nas też tak ma być? Gdzieś tam jest syf to i u nas na osiedlu może być, a co!! Czy tak trudno jest przyswoić takie pojecie jak porządek w przestrzeni publicznej?
Korona by Ci z głowy spadła gdybyś zaparkował na starym pasie i przeszedł te 300-400 metrów piechotą? Padłbyś z wycieńczenia po takim wysiłku?
Mam nadzieję że niedługo postawi się odpowiednie oznakowanie i skończy się ten meksyk.

Robert

Postautor: Robert » 03 paź 2017, 15:06

Rababar pisze:Skąd pojawiły się głosy na temat pustych chodników (od samochodów), głosy mówiące o niszczeniu się chodników, zapadaniu, plamach oleju itd., czy ktoś widział kiedyś osiedle, gdzie nie ma samochodów? Proponuję kupić i ogrodzić ziemie, możliwe, że wtedy nie będzie. Strasznie dziwne propozycje są tutaj wysuwane z odpowiedzialnością za niszczenie chodnika, nie mam pojęcia skąd ktoś takie pomysły bierze. Ciekawy temat do badań, skąd TAKA naiwność naiwność.

Chyba, ze
Obrazek

A może ktoś A komuś B obiecał, że na tym osiedlu samochodów nie będzie? Trzeba być prawdziwym inteligentem*, wybitnie naiwnym lub po prostu nie mieć nic pod czaszką poza czarną dziurą by dać sobie wmówić (przyp. red. sprzedać) mieszkanie za 250-500 tysięcy złotych i uwierzyć w bajkę, że na osiedlu, gdzie mieszkać będzie kilkanaście tysięcy osób NIE BĘDZIE SAMOCHODÓW... (w XXI wieku, ba, lepiej, 2017 roku). Wybitnie w tym momencie niesamowicie doceniam, szanuję sprzedawców BX, ponieważ osiągnęli NIESAMOWITY wynik, prawdopodobnie na skalę światową. W końcu od zera to oni wykreowali to osiedle sprzedając bajkę, którą w piękny sposób zresztą zobrazowali dzięki nowoczesnemu medium zwanemu.. animacja (! nie mylić z filmem).

youtube.com/watch?v=sH94d5av0bo

Znalazłem moi kochani rozwiązanie! Nie mogę się nim jeszcze podzielić, ponieważ jest tajne, nie chcę aby ktokolwiek inny wykradł i wykorzystał mój sposób, więc detalami się nie mogę podzielić, niemniej pozbędę się samochodów z osiedla Avia gdy TY wpłacisz niewielką, ba, uczciwą kwotę 400zł na konto:

Barbara Nowak
Raba
PL83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
Tytułem: Oplata za usluge

(wpłata wymagana od kazdego mieszkanca, w przeciwnym wypadku usługa może być wykonana jedynie w stosownej wartosci procentowej)

Prosze długo się nie zastanawiać, kwota jest bardzo niska względem nakładu pracy, który zostanie wniesiony, oferta naprawdę się opłaca. Zajmiemy się wszystkim ;)

Obrazek

*gatunek wymierajacy
Mam nadzieje ze tekst wzbogacony o obrazki ulatwil czytanie i dzieki nadmiarowi pracy wlozonemu w udekorowanie tekstu owymi obrazkami stal sie czytelny dla dzisiejszego spoleczenstwa

Jak pisałem wyżej, mnie parkowanie jednym kołem na chodniku nie przeszkadza, ale pamiętaj, że mieszkasz we wspólnocie i za to co zniszczysz, zapłacą wszyscy mieszkańcy. Nie licz więc na pobłażliwość innych, bo nikt nie lubi płacić za czyjąś głupotę czy bezczelność. Jak wprowadzą strefę zamieszkania to wtedy dopiero będziesz kwiczał.

DartHart

Postautor: DartHart » 03 paź 2017, 15:33

Wielu osobom przeszkadzają jak pisali w innych wątkach plamy płynów oraz stanie dwoma kołami na chodniku. Każdy tutaj z wrogów samochodów poza wyznaczonymi miejscami ma różne do tego podejście.

Ja nie jestem za przepędzaniem na siłę parkujących samochodów - bo komu przeszkadzają np. te stojące pod 4ką pół na chodniku? Chodnik jest ogromny, mieszczą się i 2 wózki i pół auta a na miejsca da się bez problemu wjechać. Nie wierzę także w chodniki niszczące się po 3 latach jak ktoś pisał w wątkach na Orlinskigo, chodnik niszczejący w 3 lata do d** nie chodnik i wada wrodzona ;) A tych na pewno sporo wyjdzie bo budimex to budimex...

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”