Uprzejmie proszę o nieumieszczanie kartek za wycieraczką - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
DarthMoon

Re: Uprzejmie proszę o nieumieszczanie kartek za wycieraczką - os. Avia

Postautor: DarthMoon » 03 paź 2017, 15:50

DartHart pisze:Wielu osobom przeszkadzają jak pisali w innych wątkach plamy płynów oraz stanie dwoma kołami na chodniku. Każdy tutaj z wrogów samochodów poza wyznaczonymi miejscami ma różne do tego podejście.

Ja nie jestem za przepędzaniem na siłę parkujących samochodów - bo komu przeszkadzają np. te stojące pod 4ką pół na chodniku? Chodnik jest ogromny, mieszczą się i 2 wózki i pół auta a na miejsca da się bez problemu wjechać. Nie wierzę także w chodniki niszczące się po 3 latach jak ktoś pisał w wątkach na Orlinskigo, chodnik niszczejący w 3 lata do d** nie chodnik i wada wrodzona ;) A tych na pewno sporo wyjdzie bo budimex to budimex...

Możliwe, że nie wiesz, nie miałeś nigdy styczności z chodnikiem, ale krawężniki potrafią posypać się w rok. Nie jest to wina złego wykonania, tylko złego użytkowania. Samochody ponad 2tonowe(z pełnym bakiem+pasażerowie+bagaże często wychodzi więcej niz 2,5t) wjeżdżające,stojące i zjeżdżające potrafią nieźle nawojować. Niby jest zakaz parkowania na chodnikach samochodów powyżej 2,5t, ale jeszcze nie widziałem, żeby za to służby wystawiły mandat.

DartHart

Postautor: DartHart » 03 paź 2017, 16:49

No to nie wszystkie samochody są tutaj winne, jedynie te powyżej 2.5 tony, czyli większe limuzyny oraz SUV-y z pełnym bakiem oraz rodziną.

Moim zdaniem jeżeli chodniki na os. Avia posypią się w rok możemy śmiało zwrócić się do dewelopera. Dlaczego my mamy płacić za ich błędy? Takie jak choćby zalewane garaże, niedziałające przerdzewiałe windy w bloku oddanym niecały rok temu czy możliwe, że i chodniki, które jeżeli się rozlecą nie spełniają żadnych norm.

marian

Postautor: marian » 04 paź 2017, 21:53

Z tym parkowaniem to się robią jakieś jaja, ludzie ruszcie mózgownicą zanim zablokujecie drogę lub wjazd, bo już naprawdę ręce opadają.
Przy tej okazji pozdrawiam tępego idiotę który zaparkował w nocy czarne bmw kombi na drodze miedzy Avią 3 i 4 zostawiając miejsca tyle że większy samochód z ledwością przejeżdżał nie mówiąc już o karetce czy straży pożarnej. Tak samo idiota który stał od wczoraj w bramie wjazdowej na avię, chyba fiat brava na rejestracji kbr. Ludzie opamiętajcie się, szczególnie tutaj zwracam się do słoików, jeżeli już mieszkacie w Krakowie to dostosujcie się do cywilizacji i życia między ludźmi, bo chyba wam się wydaje że wciąć parkujecie na podwórku pod stodołą. Niestety osiedle to nie podwórko na wsi, a wjazdy do hal garażowych to nie wrota od stodoły żeby je zastawiać!

Tutaj karteczki i naklejki nie pomogą, tu trzeba po ryju lać żeby zabolało to może następnym razem taki idiota pomyśli dwa razy zanim stanie jak krowa!

pasuje do Avii i Orlińskiego jak znalazł www.youtube.com/watch?v=1p3BCfTl8Lk

DartHart

Postautor: DartHart » 05 paź 2017, 13:09

Z tego co wiem to karetka/straż pożarna w wypadku wyższej konieczności w sytuacji gdy nie może przejechać z powodu zastawionego przejazdu ma obowiązek taranować wszystko na drodze, oczywiście karetką trudniej, ale wozy strażackie się nie bawią z "parkującymi w bramie" itd. ;)

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 09 paź 2017, 7:15

DartHart pisze:No to nie wszystkie samochody są tutaj winne, jedynie te powyżej 2.5 tony, czyli większe limuzyny oraz SUV-y z pełnym bakiem oraz rodziną.

Moim zdaniem jeżeli chodniki na os. Avia posypią się w rok możemy śmiało zwrócić się do dewelopera. Dlaczego my mamy płacić za ich błędy? Takie jak choćby zalewane garaże, niedziałające przerdzewiałe windy w bloku oddanym niecały rok temu czy możliwe, że i chodniki, które jeżeli się rozlecą nie spełniają żadnych norm.

Jak po roku posypie się chodnik, to na 100% Budimex nie uwzględni reklamacji, bo podeprą się projektem, w którym chodnik nie jest przeznaczony do parkowania. Na bank Budimex ma zdjęcia na których widać załadowane samochodami chodniki naszego osiedla. Identyczną sytuację przeżyłem na osiedlu w Wawie i potyczki o gwarancję w sądzie nic nie dają. Jak ktoś wskakuje do basenu z telefonem w kieszeni, to żadna gwarancja tego nie uwzględni.

Mandalo.Rian

Postautor: Mandalo.Rian » 13 paź 2017, 12:04

Dzisiaj rozmawiałem z "pewną osobą", która siedzi w deweloperce i zapewniła mnie, że na Avii mamy już pewny brak gwarancji na chodniki. Jeżeli chodnik posypie się za 3miesiące, to brany jest pod uwagę plan. Jeżeli to są miejsca postojowe to deweloper musi wykonać naprawy, jeżeli jest droga pożarowa i na chodnikach nie ma miejsc parkingowych, to deweloper przedstawia zdjęcia, nagrania z monitoringu i z gwarancji Doopa.
Po tym co usłyszałem ciekawi mnie, czy osoby parkujące na chodnikach będą się składać na przyszły remont.

SmogWawelski

Postautor: SmogWawelski » 13 paź 2017, 13:47

Parafrazując wypowiedzi, które tutaj już padły: osoby, które tu kupiły mieszkanie mogły się spodziewać, że tak będzie (że samochody będą wszędzie) a więc mogli się też spodziewać, że BX nie będzie naprawiał chodników i że będą musieli się na to składać. :D

kicaj

Postautor: kicaj » 14 paź 2017, 23:55

Przyjechał Japończyk do PL i aż musiał nagrać że ludzie tutaj parkują na chodniku
Najwyraźniej u nich ludzie zastanawiają się jak można być tak bezczelnym i zaparkować na chodniku, a u nas poniektórzy zastanawiają się jak można być tak bezczelnym aby wymagać nie parkowania na chodniku.

10:30 pierwsze wyjście na miasto i od razu takie zaskoczenie.
https://www.youtube.com/watch?v=_Kl24dsiGAo

Mandalo.Rian pisze:Po tym co usłyszałem ciekawi mnie, czy osoby parkujące na chodnikach będą się składać na przyszły remont.

Nie liczyłbym na to, schowają głowę w piasek i będą siedzieli cicho w nadziej że nikt ichnie pociągnie do odpowiedzialności z szkody które wyrządzili.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 15 paź 2017, 0:20

kicaj pisze:Przyjechał Japończyk do PL i aż musiał nagrać że ludzie tutaj parkują na chodniku
Najwyraźniej u nich ludzie zastanawiają się jak można być tak bezczelnym i zaparkować na chodniku, a u nas poniektórzy zastanawiają się jak można być tak bezczelnym aby wymagać nie parkowania na chodniku.

10:30 pierwsze wyjście na miasto i od razu takie zaskoczenie.
https://www.youtube.com/watch?v=_Kl24dsiGAo

Mandalo.Rian pisze:Po tym co usłyszałem ciekawi mnie, czy osoby parkujące na chodnikach będą się składać na przyszły remont.

Nie liczyłbym na to, schowają głowę w piasek i będą siedzieli cicho w nadziej że nikt ichnie pociągnie do odpowiedzialności z szkody które wyrządzili.

A ja chciałabym pójść na Halę Targową albo do Auchan i co chwilę z zachwytem na twarzy powtarzać "so cheap!".

kicaj

Postautor: kicaj » 15 paź 2017, 0:34

Ale co to ma do rzeczy że dla niego jest tanio? To że jak jesteśmy biedniejszym krajem to nie możemy oczekiwać cywilizowanego zachowania od sąsiadów?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”