Parkowanie i blokowanie nie swoich miejscach parkingowych - co zrobić [Avia]

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maniekmal

Re: Parkowanie i blokowanie nie swoich miejscach parkingowych - co zrobić [Avia]

Postautor: maniekmal » 11 gru 2017, 14:48

mko13 pisze:W Nowej Hucie jest mnóstwo dróg wewnętrznych. Dzięki temu ludzie mogą parkować na chodnikach (..)

Akurat w Hucie dróg wewnętrznych jest mało... Inną sprawą jest, że na większości 2-pasmowych można parkować na jednym pasie. Moim zdaniem jest to ok, do momentu aż droga straci płynność jazdy i tak też jest to organizowane przez ZIKiT. Ktoś już wspominał pomysł możliwości parkowania na jednym pasie na Medweckiego i pomysł moim zdaniem jest spoko. Nikogo też by nie bolało parkowanie na chodniku jakby było zostawione co najmniej 1,5m (idealnie 2m) bez blokowania możliwości wyjazdu z miejscy wykupionych.

Bogdan

Re: Parkowanie i blokowanie nie swoich miejscach parkingowych - co zrobić [Avia]

Postautor: Bogdan » 11 gru 2017, 18:13

mik » 11 gru 2017, 12:37 napisał:
"Żadne strefy nie strefy nie zlikwidują drogi pożarowej."
co masz na myśli , ktoś chce likwidować drogę pożarową?
szczególnie do klatki B budynku Avia 2?
nawet jak ustanowimy strefę zamieszkania to droga przy Avii 2 nadal będzie drogą wewnętrzną, zmiany dotkną prymatu pieszego na jadącym pojazdem , ale już zaparkowany pojazd może stać na chodniku - jeżeli zostawia te 1,5 m wolnej przestrzeni od krawężnika.
rozumiem że osoby które kupiły miejsce w garażu lub stanowisko naziemne chciałyby uzasadnić swoje kompetencje w sprawie i dodatkowo wykazać wyższość swojego prawa nad prawem osób które nie wykupiły miejsc postojowych, ale nie tędy droga.
proponuję , jak widzicie Waszym zdaniem , naruszenie prawa dzwonić na policję lub straż miejską i zobaczyć czy macie rację czy nie
pozdrawiam
Bogdan

mik

Postautor: mik » 11 gru 2017, 18:40

Ja jestem za parkowaniem tylko w miejscach wyznaczonych. Nie mam zamiartu też płacić kar od inspektora ppoż za kogoś kto miał wymysł parkować na drodze pożarowej a wszystkie takie są wg projektu i tego zmienić się raczej nie da.
Parkingi ogólnodostępne są wiadomo gdzie. Temat parkowania był już wałkowany 1500 razy. Auto to luksus jak już ktoś wspomniał. Jak nie było kogoś stać na zakup miejsca parkingowego na tak zaprojektowanym osiedlu to może czas sprzedać auto albo się przeprowadzić. A tak zostaje 5min spacer.
Forsowanie własnego widzimisię i parkowanie na miejscach niewyznaczonych będzie prowadziło do eskalacji konfliktów międzysąsiedzkich jak ma to miejsce teraz.

Anna87

Postautor: Anna87 » 11 gru 2017, 19:48

Pogląd każdy może mieć jaki chce na temat parkowania na chodniku, ale obowiązują nas przepisy ruchu drogowego. Bogdan wszystko wyjaśnił: merytorycznie i do rzeczy.

oborli

Postautor: oborli » 11 gru 2017, 19:53

a co ze słupkami?
mozna ja wszędzie dookoła zamontować jako wspólnota? najlepiej bez głosowania jak warunek bezwględy bezpieczeństwa przeciwpozarowego itp?

Anna87

Postautor: Anna87 » 11 gru 2017, 20:01

oborli pisze:a co ze słupkami?
mozna ja wszędzie dookoła zamontować jako wspólnota? najlepiej bez głosowania ?

Ha ha. dyktator się znalazł :lol: a może jako wspólnota wszyscy, którzy mają inne zdanie niż oborli zrzucają się dla niego na Lexusa. najlepiej bez głosowania :lol:

Anna87

Postautor: Anna87 » 11 gru 2017, 20:06

Oborli: faktycznie musisz założyć swoje państwo :lol: Tam nie będzie ogólnodostępnych miejsc i programu 500+. Będzie dyktatura oborliego i słupki na chodnikach ;)

oborli

Postautor: oborli » 11 gru 2017, 20:24

Anna87 pisze:

Ha ha. dyktator się znalazł :lol: a może jako wspólnota wszyscy, którzy mają inne zdanie niż oborli zrzucają się dla niego na Lexusa. najlepiej bez głosowania :lol:

Ja i na swój samochód nie narzekam i na parking mnie stać więc i parkować gdzie mam. Za to gardzę ludzmi z podejściem takim jak ty!
(jakoś to będzie, przeciez musze gdzies parkować, a kupic nie kupie bo parking 4x drozszy od samochodu)
I jakkolwiek ci to nie pasuje to ty jestes w dupie w tej sytuacji.

Anna87

Postautor: Anna87 » 11 gru 2017, 20:33

oborli pisze:
Anna87 pisze:

Ja i na swój samochód nie narzekam i na parking mnie stać więc i parkować gdzie mam. Za to gardzę ludzmi z podejściem takim jak ty!
(jakoś to będzie, przeciez musze gdzies parkować, a kupic nie kupie bo parking 4x drozszy od samochodu)
I jakkolwiek ci to nie pasuje to ty jestes w dupie w tej sytuacji.

Zrób koło i walnij się w czoło. Najlepiej tym swoim słupkiem :)

jas78

Postautor: jas78 » 11 gru 2017, 22:16

Bogdan pisze:mik » 11 gru 2017, 12:37 napisał:
"Żadne strefy nie strefy nie zlikwidują drogi pożarowej."
co masz na myśli , ktoś chce likwidować drogę pożarową?
szczególnie do klatki B budynku Avia 2?
nawet jak ustanowimy strefę zamieszkania to droga przy Avii 2 nadal będzie drogą wewnętrzną, zmiany dotkną prymatu pieszego na jadącym pojazdem , ale już zaparkowany pojazd może stać na chodniku - jeżeli zostawia te 1,5 m wolnej przestrzeni od krawężnika.
rozumiem że osoby które kupiły miejsce w garażu lub stanowisko naziemne chciałyby uzasadnić swoje kompetencje w sprawie i dodatkowo wykazać wyższość swojego prawa nad prawem osób które nie wykupiły miejsc postojowych, ale nie tędy droga.
proponuję , jak widzicie Waszym zdaniem , naruszenie prawa dzwonić na policję lub straż miejską i zobaczyć czy macie rację czy nie
pozdrawiam
Bogdan

Proponuję jednak zaprosić na kontrolę inspektora z PSP. Nieprawidłowe oznakowanie drogi pożarowej i jej zastawianie to bardzo przyzwoity mandat dla wspólnoty. I nakaz oznakowania drogi, by wykluczyć takie sytuacje w przyszłości.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”