Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
orlik

Re: Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: orlik » 27 lut 2018, 11:08

Victorie pisze:Mam wrażenie, że znaki zakazu parkowania postawione na Orlinskiego tylko pogorszyły sprawę rozjeżdżania trawników. Co "bardziej inteligentni" mieszkańcy zrobili sobie parking z trawnika przy Avii 5.

Czyli ma to działać na zasadzie, że lepiej, żeby ktoś nie rozwiązywał swoich problemów u siebie, bo wtedy mogą przenieść się do nas? :) "Dobre" podejście, a może w takim razie niech problemy na terenach należących do wspólnot, rozwiązują same wspólnoty? Mam nadzieję, że zakaz parkowania na Orlińskiego zostanie wprowadzony jak najszybciej.

Selassie pisze:Odpowiedziała mi chamsko, że to nie jej wina, że deweloper zrobił tak mało miejsc i że parkować gdzieś musi.
I żebym nie wtrącał impertynencko się w jej życie.

Póżniej samochodziarze się dziwia że tu naklejka nie parkuj jak kut**, tu gdzies rysa, tu gdzies drzwiczki wgniecione :lol: :lol:

Niestety spotkałem się z identycznymi reakcjami, jak kogoś upomniałem, że zaparkował na pasach. Nie popieram niszczenia czyjejś własności, ale mandaty, dlaczego nie? One z czasem też potrafią nauczyć prawidłowego parkowania :)

No i ostatnio widziałem na osiedlu podjeżdżającą lawetę.

Victorie

Postautor: Victorie » 27 lut 2018, 18:39

orlik pisze:
Victorie pisze:Mam wrażenie, że znaki zakazu parkowania postawione na Orlinskiego tylko pogorszyły sprawę rozjeżdżania trawników. Co "bardziej inteligentni" mieszkańcy zrobili sobie parking z trawnika przy Avii 5.

Czyli ma to działać na zasadzie, że lepiej, żeby ktoś nie rozwiązywał swoich problemów u siebie, bo wtedy mogą przenieść się do nas? :) "Dobre" podejście, a może w takim razie niech problemy na terenach należących do wspólnot, rozwiązują same wspólnoty? Mam nadzieję, że zakaz parkowania na Orlińskiego zostanie wprowadzony jak najszybciej.
.

Mówiąc "Orlinskiego" nie miałam na myśli całego osiedla a ulice, która należy do miasta i przy której stanęły ostatnio znaki zakazu parkowania. Teraz co prawda jedną stroną drogi jest już wolna ale w zamian samochody parkują na trawniku przy chodniku, na którym wcześniej parkowały. Jest to legalne? Straż miejska nie interweniuje w tej sprawie mimo, że nakładają mandaty na auta stojące przy drodze

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 27 lut 2018, 19:39

Selassie pisze:Ja juz sam nie wiem co ci bezmyslni samochodziarze maja w glowach.

Ostatnio bylem swiadkiem sam sytuacji kiedy jakas paniusia wjechala doslownie na trawnik czterema kolami.
Myślę sobie miarka się przebrała - podchodzę i mówię jej, że trawnik to chyba nie miejsce do parkowania samochodu,
i, że zaraz nasze osiedle będzie wyglądało bardzo brzydko jeśli wszyscy będą tak robili.

Odpowiedziała mi chamsko, że to nie jej wina, że deweloper zrobił tak mało miejsc i że parkować gdzieś musi.
I żebym nie wtrącał impertynencko się w jej życie.

Póżniej samochodziarze się dziwia że tu naklejka nie parkuj jak kut**, tu gdzies rysa, tu gdzies drzwiczki wgniecione :lol: :lol:

Policja - nie przyjedzie
Zwrócenie uwagi - nie pomaga
zaraz ktos bedzie tamtedy przeciskal sie z pudlami/skrzynkami porysuje samochod i bedzie lament.
poleca **** i ***** na tego co to porysowal bo nie ma prawa niszczyc mienia - ale juz mienie wspolne niszczyc mozna.

Podziwiam ze zachowales spokoj - nie chcialbym byc w takiej sytuacji bo obawiam sie ze tak wysokiej kultury bym nie pokazal....
Swoja droga czy spuszczenie powietrza z opon cos pomoze? zakladajac ze ktos uzytkuje samochod, jest to narzedzie pracy, raczej drugi raz nie pozwoli sobie tak stanac.... Tylko cyz to nie jest karalne?

Polpol

Postautor: Polpol » 27 lut 2018, 22:47

Miasto wstawiło znaki i słupki na trawnikach przy Orlińskiego. W połączeniu ze strażą miejską i policja Orlińskiego jest praktycznie cały czas przejezdna. Do czasu aż wspólnoty nie dogadają się i nie zrobią stref zamieszkania to samowolka z parkowaniem będzie kwitła. Jak ktoś chce mieszkać w miejscu gdzie mieszka się na parkingu to może powinien kupić sobie mieszkanie np na centrum E. tam żeby przejść prze osiedle to trzeba iść ulicą bo zastawione jest wszytko. Czy naprawdę tak chcemy mieszkać ?

Victorie

Postautor: Victorie » 28 lut 2018, 21:39

Ja tam nie widzę żadnych słupków
Chodzi mi o to miejsce:

Obrazek

supper

Postautor: supper » 28 lut 2018, 22:26

Z jednej strony takie parkowanie to szczyt bezczelności z drugiej błąd w zaprojektowaniu nowych miejsc parkingowych.
Powinni dociągnąć zatoki parkingowe do samej avii 5. Teraz z obu stron ulicy będzie pozawijany chodnik..
Gdyby jeszcze coś doinwestować i przestawić wszystkie latarnie to doszło by kilkadziesiąt miejsc więcej no ale myślenie boli.

LucifersAngel87

Postautor: LucifersAngel87 » 01 mar 2018, 9:00

Zgadzam się w pełni z forumowiczem Victorie,
Przy Avii 5 a przed Orlińskiego 12, pozwalają sobie na trochę za dużo.
Przyjdzie wiosna, a ci nauczeni parkowaniem tam teraz będą tam stawać dalej już na trawie.
Szczyt bezczelności.

Neigbour

Postautor: Neigbour » 01 mar 2018, 10:14

LucifersAngel87 pisze:Zgadzam się w pełni z forumowiczem Victorie,
Przy Avii 5 a przed Orlińskiego 12, pozwalają sobie na trochę za dużo.
Przyjdzie wiosna, a ci nauczeni parkowaniem tam teraz będą tam stawać dalej już na trawie.
Szczyt bezczelności.

Niestety to jak i wiele innych przykładów parkowania ( jak choćby przy przecięciu dróg przy o8/o10/Avia3/Avia 5 ) pokazuje mentalność mieszkańców. Nigdy wcześniej w moim życiu w wielu miastach nie spotkałem się z taką skala niewłaściwego parkowania. Rozumiem brak miejsc do parkowania etc. ale nie może być przyzwolenia społecznego na niszczenie terenów wspólnych i zielonych...
A jak przyjdzie wiosna to mistrzowie parkowania ze zdjęcia nie będą już parkować na trawie...tam już nie będzie żadnej trawy tylko błoto...

michalxg

Postautor: michalxg » 02 mar 2018, 16:47

Jak Wam to przeszkadza to może zamiast bicia piany na forum i lamentu, że trawy nie będzie to można zadzwonić na straż miejska, która chętnie wystawia mandaty na stanie czterema kołami na trawie

Victorie

Postautor: Victorie » 03 mar 2018, 0:10

michalxg pisze:Jak Wam to przeszkadza to może zamiast bicia piany na forum i lamentu, że trawy nie będzie to można zadzwonić na straż miejska, która chętnie wystawia mandaty na stanie czterema kołami na trawie

W tym rzecz i powtórzę to po raz trzeci, że nie karają bo nie mają ku temu podstaw. Zakazu parkowania nie ma a zaśnieżony trawnik to nie niszczenie zieleni

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”