Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
michalxg

Re: Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: michalxg » 03 mar 2018, 8:35

Victorie pisze:
michalxg pisze:Jak Wam to przeszkadza to może zamiast bicia piany na forum i lamentu, że trawy nie będzie to można zadzwonić na straż miejska, która chętnie wystawia mandaty na stanie czterema kołami na trawie

W tym rzecz i powtórzę to po raz trzeci, że nie karają bo nie mają ku temu podstaw. Zakazu parkowania nie ma a zaśnieżony trawnik to nie niszczenie zieleni

A skąd wiesz? bo widziałaś SM dającą mandaty tym zaparkowanym wzdłuż ulicy, a tym na trawie nie dali? Uwierz, że jeśli zgłosisz interwencję to przyjadą i wstawią mandat. Zaśnieżona trawa to wciąż trawa, a nie ma czegoś takiego jak znak zakazu parkowania na zieleni. Określa to Art. 144 KW:

§ 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,
podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany.

Także tak jak mówiłem - od narzekania na forum niczego nie zmienicie ;)

LucifersAngel87

Postautor: LucifersAngel87 » 05 mar 2018, 19:47

No i poleciały dziś mandaty dla parkujących na trawie przed Orlińskiego 12, oby to nauczyło tych i jednocześnie pozostalych.

adi

Re: Niszczenie zieleni samochodami / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: adi » 05 mar 2018, 23:47

No i niby się mandaty posypały, ale samochód tam stoi jeden obok drugiego, choć nie wiem czy miały jakieś kartki za wycieraczkami. Zaczekajcie jeszcze chwilę, przyjdzie wiosna, ziemia rozmięknie, będzie takie błoto na chodniku, że nie da się przejść, jak na Życzkowskiego po drugiej stronie Stella-Sawickiego. Nie mówiąc o tym, że jak błoto przyschnie na ulicy, to zmieni się w kurz...

Selassie

Postautor: Selassie » 06 mar 2018, 12:46

Mam nadzieje, ze regularne mandaciki naucza tych samochodowych Januszy parkowania jak ludzie a nie jak zwierzeta

MP2017

Postautor: MP2017 » 06 mar 2018, 13:40

LuciferAngel87 czy masz na myśli miejsce, na którym stoją auta oznaczone kolorem czerwonym ? Nie zauważyłam, żeby jakiś samochód miał blokadę bądź kartkę za wycieraczką. Zdarzyło się, że auto wystawało na chodnik i wtedy rzeczywiście blokada była założona.

Obrazek

LucifersAngel87

Postautor: LucifersAngel87 » 06 mar 2018, 14:14

Dokładnie miejsce się zgadza. Jeszcze rano dwóch delikwentów, mandacik za szybą miało, ale nic nie pisałem o blokadzie. Z pewnością już dawno się pogodzili z mandatem i auto przestawili.
Jak widać rozjeżdżona w tym miejscu trawa tam już nie odrośnie, a pozostanie tylko błoto.

Selassie

Postautor: Selassie » 06 mar 2018, 16:04

Okropnie to wyglada :(

Mieszkancy zmotoryzowani niszcza nam okolice :( tylko w imie wlasnej wygody i "polskich" oszczednosci zamiast kupic miejsce parkingowe

MP2017

Postautor: MP2017 » 06 mar 2018, 16:56

Nie dość, że zniszczą nam zieleń to i chodniki, bo jak deszcz popada to będą stały kałuże :/ Ech ludzie to się chyba nigdy nie nauczą. Sami sobie szkodzimy, zamiast dbać o wspólne dobro, żeby to jakoś wyglądało.

Selassie albo zamiast przejść się z 200, 300 metrów.

supper

Postautor: supper » 08 mar 2018, 0:19

Dziś gadałem, że strażnikami miejskimi, którzy przyjechali odblokować auto po drugiej stronie ulicy.
Według nich nie ma podstaw do interwencji i wlepiania mandatów bo to nie jest trawnik czy zieleń tylko klepisko..
Oczywiście wspomniał, że mogą sprawę skierować do sądu i mogę udowadniać jako świadek, że to zieleń :D Paranoja.
Raczej trzeba sprawę rozwiązać w inny sposób - może rada dzielnicowa zawnioskuje o jakieś przeszkody ;)
Działka pewnie należy do miasta. A może budżecie obywatelskim pojawił by się projekt aby zrewitalizować okoliczne tereny zielone.

Victorie

Postautor: Victorie » 08 mar 2018, 8:55

Czyli jednak straż miejska nie jest w stanie znaleźć korelacji między tym, że był tam trawnik, które parkujące tam samochody zamieniły klepisko w zaledwie dwa tygodnie.
I co na to użytkownik @michalxg, który twierdził że wystarczy poprosić o interwencję?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”