Koszty miesięczne utrzymania mieszkania na Avii / Orlińskiego

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maniekmal

Re: Koszty miesięczne utrzymania mieszkania na Avii / Orlińskiego

Postautor: maniekmal » 17 wrz 2018, 9:55

Foster pisze:Powiedzcie mi proszę, co tu jest nie tak - dostałam rachunek na miesiąc październik za jeszcze niezamieszkane mieszkanie w Avii 8. Kwota - 504 zł nie wliczając opłaty za miejsce garażowe, mieszkanie 43m2. Wychodzi 11,72zl/m2 :shock: pani z budimexu przy sprzedaży mieszkania mówiła, że opłaty będą mieściły się w granicach 4 zł/m2. Nie liczę nawet na takie ceny, ale przyznaję, że mieszkając samej i płacąc ratę za kredyt mieszkanie tutaj wyjdzie mnie drozej niż wynajęcie 3 pokoi bliżej centrum. Sama ochrona miesięcznie ma kosztować mnie 142zl!

Czy jest jakaś szansa na obniżenie tych opłat? Wie ktoś coś z doświadczenia przy innych blokach?

a kiedy odebrałaś mieszkanie? może jest to kwota za 2 albo 1,5 miesiąca. Albo jest to po prostu pomyłka. Ochrona powinna wyjść ok 1zł/m2

mop

Postautor: mop » 17 wrz 2018, 10:24

W A8 jest około 3 razy mniej mieszkań niż w pozostałych blokach, więc nic dziwnego, że ochrona w przeliczeniu na mieszkanie wychodzi drożej.

jednokolorowa

Postautor: jednokolorowa » 17 wrz 2018, 13:18

Foster pisze:Powiedzcie mi proszę, co tu jest nie tak - dostałam rachunek na miesiąc październik za jeszcze niezamieszkane mieszkanie w Avii 8. Kwota - 504 zł nie wliczając opłaty za miejsce garażowe, mieszkanie 43m2. Wychodzi 11,72zl/m2 :shock: pani z budimexu przy sprzedaży mieszkania mówiła, że opłaty będą mieściły się w granicach 4 zł/m2. Nie liczę nawet na takie ceny, ale przyznaję, że mieszkając samej i płacąc ratę za kredyt mieszkanie tutaj wyjdzie mnie drozej niż wynajęcie 3 pokoi bliżej centrum. Sama ochrona miesięcznie ma kosztować mnie 142zl!

Czy jest jakaś szansa na obniżenie tych opłat? Wie ktoś coś z doświadczenia przy innych blokach?

Również mam mieszkanie 43m, mieszkamy w dwie osoby w Avii 3 i niestety czynsz to 460 zł miesięcznie. Mam podane wysokie zaliczki, liczyłam na większy zwrot a po pół roku to tylko 190zł. Opłaty miesięczne:
Centrale ogrzewanie: 134zł
Ochrona 40zł
Opłata eksploatacyjna 105zł
Woda: 175 zł

Arav

Postautor: Arav » 17 wrz 2018, 13:31

mop pisze:W A8 jest około 3 razy mniej mieszkań niż w pozostałych blokach, więc nic dziwnego, że ochrona w przeliczeniu na mieszkanie wychodzi drożej.

Zatem koszty ogrzewania czesci wspolnych tez sie rozbijaja na mniejsza ilosc mieszkan...

maniekmal

Postautor: maniekmal » 17 wrz 2018, 14:46

Arav pisze:
mop pisze:W A8 jest około 3 razy mniej mieszkań niż w pozostałych blokach, więc nic dziwnego, że ochrona w przeliczeniu na mieszkanie wychodzi drożej.

Zatem koszty ogrzewania czesci wspolnych tez sie rozbijaja na mniejsza ilosc mieszkan...

a z drugiej strony mniej jest części wspólnych :)

Arav

Postautor: Arav » 17 wrz 2018, 16:07

Ale tez mniej mieszkan do podzialu np. kosztow serwisowania wind itp itd :D

Foster

Postautor: Foster » 17 wrz 2018, 21:43

maniekmal pisze:

a kiedy odebrałaś mieszkanie? może jest to kwota za 2 albo 1,5 miesiąca. Albo jest to po prostu pomyłka. Ochrona powinna wyjść ok 1zł/m2

Mieszkanie odebrałam pod koniec sierpnia, za wrzesien wyszło coś około 350 zł do zapłaty natomiast październik po prostu miażdży. Pozostałe opłaty:
Utrzymanie części wspólnych 145 zł
Zimna + ciepła woda = 40zl + 40 zł
Ogrzewanie 64 zł
Wywóz odpadów 43 zł
C.o. I c.w.u. 27 zł.

Po jakim czasie w Waszych blokach zrezygnowano z ochrony?

maniekmal

Postautor: maniekmal » 18 wrz 2018, 8:07

w avia 3 po roku i jednym miesiącu od pierwszych odbiorów.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”