Chciałem poruszyć temat skandalicznej sytuacji jaki ma miejsce w Avii. Otóż Budimex nie przekazał drogi wewnętrznej naszej wspólnocie, tylko jest ciągle ich właścicielem. Nie wiem czy jest drugie takie osiedle w Polsce, że deweloper zostawia sobie na własność drogę wewnętrzną?! Ktoś zapyta: po co mu ta droga? Odpowiedź jest oczywista. Ma z tego pieniądze. Dziś obliczyłem ile z grubsza ma z tego. To są OGROMNE pieniądze. Budimex drenuje nasze portfele i nie możemy zaakceptować takiego stanu rzeczy. Poza tym nie mamy wpływu na bramę, na to co się dzieje na placu zabaw, na ochronę, która nic nie robi, na oznakowanie drogi itd, bo o tym wszystkim decyduje Budimex.
A teraz konkretne wyliczenia finansowe. Ostrzegam: włosy na głowie się jeżą.
Za utrzymanie działki infrastrukturalnej płacimy w czynszu. Jak ktoś ma garaż płaci jeszcze więcej.
I tak sama Avia 3 za rok 2018 zapłaci Bdx 38 tyś zł.
Bloków jest 8. Ale przemnożymy nawet 38 tyś razy 7 i wychodzi jakieś 266 tyś.
266 tyś dzielone na 12 daje jakieś 22 tyś na miesiąc. Nie wliczam już kwot jakie właściciele miejsc postojowych dodatkowo płacą.
Budimex dostaje od nas co miesiąc ponad 22 tyś na utrzymanie drogi i placu zabaw. Fajnie się ustawili, tylko szkoda, że naszym kosztem.
Budimex i drogi na Avii / koszt utrzymania działki infrastrukturalnej
Re: Budimex i drogi na Avii / koszt utrzymania działki infrastrukturalnej
Ciekawe...
Nie miało to być nieodpłatne korzystanie. Działka nie miała zostać przekazana po zakończeniu budowy?
Nie miało to być nieodpłatne korzystanie. Działka nie miała zostać przekazana po zakończeniu budowy?
mik pisze:Ciekawe...
Tego trzeba się dowiedzieć i trzymać rękę na pulsie. Kwota faktycznie powala. Każdy może sobie ją sprawdzić w rocznym rozliczeniu od swojego zarządcy. Jak ktoś ma garaż i mieszkanie to wychodzi mu jakieś 20zł miesięcznie za korzystanie z drogi. Wychodzi na to, że na razie Budimex urządził sobie u nas niezłe dojonko...
Sorry nie mam potwierdzonych danych ale tak strzelam: myślicie że trawa przy drogach sama się strzyże? Droga sama się odśnieża i zamiata? Krawężniki same się naprawiają? Oznakowanie drogi samo się zakłada? zniszczone przez dziko parkujących krzewy, trawniki i drzewka same się wymieniają na nowe?
Mam tylko nadzieję, że nie są na użytkowników przenoszone koszty mandatów od straży pożarnej bo za to że zarządca nie potrafi zapewnić drożności drogi pożarowej to powinien sobie samemu zapłacić.
Mam tylko nadzieję, że nie są na użytkowników przenoszone koszty mandatów od straży pożarnej bo za to że zarządca nie potrafi zapewnić drożności drogi pożarowej to powinien sobie samemu zapłacić.
Kowal90 pisze:mik pisze:Ciekawe...
Tego trzeba się dowiedzieć i trzymać rękę na pulsie. Kwota faktycznie powala. Każdy może sobie ją sprawdzić w rocznym rozliczeniu od swojego zarządcy. Jak ktoś ma garaż i mieszkanie to wychodzi mu jakieś 20zł miesięcznie za korzystanie z drogi. Wychodzi na to, że na razie Budimex urządził sobie u nas niezłe dojonko...
Ciekawe czy płaci wspólnotom za niesprzedane miejsca w garażu. A może tylko 20zł wynika właśnie z tej różnicy :0
Pozatym na terenie Avii trwa jeszcze ciagle budowa okraglaka wiec jestem sobie w stanie wyobrazic cze Budimex czeka do ukonczenia calego osiedla.
Działka infrastrukturalna, to nie tylko droga! To też m.in. spory teren placu zabaw i nieliczne fragmenty zieleni wokół bloków plus urządzenia do ćwiczeń, oświetlenie itp. takie rzeczy jak podlewanie, odśnieżanie czy naprawy, kosztują. To co podajesz to faktycznie spore kwoty, ale ten czy inny zarządca i tak pobieralby jakieś opłaty za utrzymanie działki.. choć pewnie nie tak spore jak Budimex :/
mim pisze:Działka infrastrukturalna, to nie tylko droga! To też m.in. spory teren placu zabaw i nieliczne fragmenty zieleni wokół bloków plus urządzenia do ćwiczeń, oświetlenie itp. takie rzeczy jak podlewanie, odśnieżanie czy naprawy, kosztują. To co podajesz to faktycznie spore kwoty, ale ten czy inny zarządca i tak pobieralby jakieś opłaty za utrzymanie działki.. choć pewnie nie tak spore jak Budimex :/
Chciałbym zobaczyć takie faktury za jakiś miesiąc. Ponad 22 tyś to kupa kasy. 5 tyś za jednorazowe przystrzyzenie trawnika? 3 tyś za podlanie? Prąd 3 tyś? Ochrona 8tys? Do 22 tyś ciągle brakuje...
Monter pisze:Chciałem poruszyć temat skandalicznej sytuacji jaki ma miejsce w Avii. Otóż Budimex nie przekazał drogi wewnętrznej naszej wspólnocie, tylko jest ciągle ich właścicielem. Nie wiem czy jest drugie takie osiedle w Polsce, że deweloper zostawia sobie na własność drogę wewnętrzną?! Ktoś zapyta: po co mu ta droga? Odpowiedź jest oczywista. Ma z tego pieniądze. Dziś obliczyłem ile z grubsza ma z tego. To są OGROMNE pieniądze. Budimex drenuje nasze portfele i nie możemy zaakceptować takiego stanu rzeczy. Poza tym nie mamy wpływu na bramę, na to co się dzieje na placu zabaw, na ochronę, która nic nie robi, na oznakowanie drogi itd, bo o tym wszystkim decyduje Budimex.
A teraz konkretne wyliczenia finansowe. Ostrzegam: włosy na głowie się jeżą.
Za utrzymanie działki infrastrukturalnej płacimy w czynszu. Jak ktoś ma garaż płaci jeszcze więcej.
I tak sama Avia 3 za rok 2018 zapłaci Bdx 38 tyś zł.
Bloków jest 8. Ale przemnożymy nawet 38 tyś razy 7 i wychodzi jakieś 266 tyś.
266 tyś dzielone na 12 daje jakieś 22 tyś na miesiąc. Nie wliczam już kwot jakie właściciele miejsc postojowych dodatkowo płacą.
Budimex dostaje od nas co miesiąc ponad 22 tyś na utrzymanie drogi i placu zabaw. Fajnie się ustawili, tylko szkoda, że naszym kosztem.
Nie zdawałem sobie sprawy z tak wysokich opłat... Ktoś wie jak Budimex gospodaruje tymi naszymi pieniędzmi? No i kiedy odda drogę i plac zabaw wspólnocie?
Sprawa się juz wyjaśniła. Budimex nie jest właścicielem drogi i placu zabaw tylko mieszkańcy Avii. Natomiast Budimex zarządzał tym terenem i faktycznie kosił nas finansowo jak chciał i uczciwość pozostawiała wiele do życzenia. Natomiast już wkrótce zostanie wybrana firma, która będzie opiekowała się tym terenem. Zarządcy bloków dokonają wyboru. Już od stycznia powinna ta firma przejąć obowiązki Budimexu.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”