Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mik

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mik » 26 paź 2018, 9:24

mieszkanieccavii pisze:Ja bym zaproponował do czasu nie wprowadzenia strefy aby osoby posiadajace miejsca parkowaly gdzie sie da poza swoimi miejscami w odestepach 3 metrowych, tak zeby zadne inne auto nie zaparkowało. Trzeba wyplewić tych @#$%^&#$%^&*

Bardzo mi się ten pomysł podoba :D
Na chamstwo jedyna metoda - siła.

mmm123

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mmm123 » 26 paź 2018, 9:34

danka pisze: Zobaczcie na Orlińskiego jaki tam panuje porządek od wprowadzenia tam normalnych przepisów drogowych. Nikt nie parkuje na chodnikach pod blokami.

Nie do końca tam tak jest. Byłem i widziałem ciekawą rzecz, której nie rozumiem.
Między O4 i O6 chodniki puste.
Między O6 i O8 chodniki zastawione całkowicie.
I tu i tu jest strefa zamieszkania.

santin

Postautor: santin » 26 paź 2018, 14:17

A nie jest tak, że jest jakiś problem z oznakowaniem pomiędzy O6 i O8?

madoxx

Postautor: madoxx » 26 paź 2018, 14:52

Oznakowanie jest takie same, pewnie pod 4 a 6 częściej policja albo straż miejska zagląda.

KOSMO

Postautor: KOSMO » 26 paź 2018, 15:48

santin pisze:A nie jest tak, że jest jakiś problem z oznakowaniem pomiędzy O6 i O8?

znaki są ustawione niezgodnie z przepisami, jest rozporządzenie o warunkach technicznych i umieszczaniu znaków na drodze, telefonicznie własną sprawę umorzyłem z policjantem prowadzącym,

mmm123

Postautor: mmm123 » 26 paź 2018, 16:48

KOSMO pisze:
santin pisze:A nie jest tak, że jest jakiś problem z oznakowaniem pomiędzy O6 i O8?

znaki są ustawione niezgodnie z przepisami, jest rozporządzenie o warunkach technicznych i umieszczaniu znaków na drodze, telefonicznie własną sprawę umorzyłem z policjantem prowadzącym,

Możesz rozwinąć temat?

znasiek

Postautor: znasiek » 28 paź 2018, 1:06

danka pisze:Owszem ludzie są współwłaścicielami części wspólnych - do których zrzekli się praw w akcie notarialnym, nie mogą ich zastawiać. To dotyczy na przykład wspólnych przestrzeni na klatkach schodowych, wspólnych korytarzy do mieszkań, które niektórzy uznają za swój przedpokój, wystawiając tam swoje graty. To niezgodne z prawem. Podobnie jest na zewnątrz. Części wspólne to np. chodniki. Nie mamy prawa ich tarasować, choć jesteśmy ich współwłaścicielami, podobnie drogi. Prawa zastawiania miejsc na zewnątrz mają ludzie, którzy zapłacili za dodatkowe miejsca postojowe. Są ich właścicielami, PŁACĄ ZA NIE. Są ich właścicielami i mogą sobie na ich legalnie postawić auto. Popieram ideę wyznaczenia miejsca do krótkiego zostawiania auta pod klatką, by zostawić zakupy, wysadzić pasażerów. Niestety, widzę co się dzieje na osiedlu. Takie miejsce byłoby okupowane przez cały dzień przez jedną osobę. Bo kto miałby pilnować porządku w takim miejscu? Ochrony w blokach już nie ma. Jeśli nie wprowadzimy strefy zamieszkania, będziemy mieszkać na jednym najmniej przyjaznych ludziom osiedlu w Krakowie. Zobaczcie na Orlińskiego jaki tam panuje porządek od wprowadzenia tam normalnych przepisów drogowych. Nikt nie parkuje na chodnikach pod blokami. A u nas jak w slumsowni. Gdyby się dało zaparkować w klatce schodowej to mielibyśmy tam już pełno.A miało być przyjemne, ciche, przyjazne ludziom ZAMKNIĘTE osiedle. Gdybym wiedziała, że będzie tu panował taki chaos, nigdy bym się nie zdecydowała kupić tu mieszkania. Chodniki zastawione, miejsca parkingowe zatarasowane, przez parkujących na dziko, każdy zielony skrawek na osiedlu (oprócz dziedzińców) - rozjechany przez parkujące samochody. Nie mówcie mi, że to jest okej. Bo nie jest. Nie ma sensu przekonywanie się, czyja to wina. Głosowanie za strefą zamieszkania, to głosowanie za tym, czy chcemy mieć porządek na osiedlu, czy wolimy mieszkać w chaosie i na jednym wielkim parkingu. Nie wiem kto może chcieć czegoś takiego. Martwienie się o to, gdzie będą parkować, skoro nie mają miejsc wykupionych, jest co najmniej o dwa lata spóźnione. Takie rzeczy trzeba przemyśleć zanim się kupi mieszkanie...

Święta prawda.

kazlev

Postautor: kazlev » 08 lis 2018, 10:53

Wiadomo coś w tej sprawie?

s0ull

Postautor: s0ull » 08 lis 2018, 11:34

pytałem ostatnio w Bdx. Dostałem odpowiedź:
Szanowny Panie,
Ze względu na to, że nie wszyscy współwłaściciele działki infrastrukturalnej wypowiedzieli się, temat nie jest jeszcze podsumowany. W chwili obecnej oczekujemy na zwrot kart do głosowania. Bez tego nie jesteśmy w stanie podjąć działań.

Czyli "będzie jak będzie"... Lecą w kulki jak nic i ewidentnie chcą opóźnić temat do przyszłego roku, żeby sami się nie musieli już tym zajmować....
Wysłałem im dodatkowego maila na ten temat, ale warto by było, żeby więcej osób też to zrobiło.

A może znowu media powinny się tym zainteresować, podobnie jak w przypadku dziury w elewacji O1? - jak widać wtedy podziałało i dzięku temu tamtym tematem zajęli się bardzo szybko i sprawnie

mop

Postautor: mop » 08 lis 2018, 14:32

Dostałem to samo, ale dopytałem i podobno do końca października miało trwać głosowanie. Swoją drogą to jest dziwne, że trzeba głosowanie urządzać skoro z aktu jasno wynika, że są drogi pożarowe, nie można parkować nigdzie poza wyznaczonymi miejscami itp.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”