Skrobanie szyb na włączonym silniku.

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
D89

Re: Skrobanie szyb na włączonym silniku.

Postautor: D89 » 16 sty 2019, 22:01

mmm123 pisze:Właśnie pokazujesz mentalność kalego. Niektórych przepisów wolno nie przestrzegać- bo tak ci pasuje, ale jak ktoś zaparkuje i nie zostawi 1.5m chodnika to wielki płacz, bo nie przestrzega przepisów drogowych...
Może przedstaw listę dobrych przepisów, których trzeba przestrzegać i listę tych niedobrych :lol:
Tak jak napisał kolega wyżej, najpierw zapoznaj się z przepisem, a później udawaj mądrego.

Poza tym:
po pierwsze, to przepis ten pochodzi z czasów trabantów i dużych fiatów, a obecnie ani pod względem hałasu, ani ilości spalin nie ma racji bytu,
po drugie, to właśnie dlatego są przepisy regulujące usytuowanie miejsc parkingowych żeby ich użytkowanie nie było uciążliwe dla nikogo. Jeżeli parkujesz na chodniku 3 m od okna sąsiada i tam samochód stoi na włączonym silniku to nie dość że blokujesz przejście to jeszcze hałasujesz i smrodzisz, na miejscu wyznaczonym zgodnie z przepisami żadnych takich uciążliwości dla otoczenia NIE MA.

Ogólnie rzecz biorąc przepisy prawne są tworzone wyłącznie po to żeby był bat na bydło zachowujące się w sposób który kulturalnemu człowiekowi nawet nie przyszedłby do głowy. Na naszym osiedlu nigdy nie parkowałem w niedozwolonych miejscach, nie dlatego że grożą (albo raczej i nie) za to jakieś sankcje, ale po prostu dlatego że pierwszą zasadą kultury jest nie sprawianie innym ludziom uciążliwości swoim zachowaniem. To jest fundamentalnie sprzeczne z zachowaniem bydła stawiającego swoje wraki samochodów wszędzie na zasadzie "no przecież JA muszę".

Mordin

Postautor: Mordin » 17 sty 2019, 8:26

GrzegorzDragon pisze:proponuję przed wypisywaniem dziwnych tekstów ZAPOZNAĆ SIĘ DOKŁADNIE z obowiązującymi przepisami
autor wie że dzwonią, ale nie wie w którym kościele....
mozna odśnieżać auto na włączonym silniku w określonych sytuacjach bez groźby mandatu...np. jak właśnie będzie "wkładane" dziecko do samochodu...
ps. życzę powodzenia z fotografowaniem i przesyłaniem...za to też są kary jeśli robisz to bez zgody osoby lub właściciela pojazdu....
co do pracy na biegu jałowym....nie każde auto tak ma to też inna sprawa....
może zacznijmy jeszcze się czepiać firm sprzątających bo sporo soli na chodniki wysypują przez co obuwie się psuje?zwierzęce łapki cierpią?
paranoja goni paranoję na tym osiedlu

Czy może Pan wskazać jaki przepis stanowi o braku karalności "z powodu wkładania dziecka do samochodu" w tym wypadku?

Przemek_P

Postautor: Przemek_P » 18 sty 2019, 12:24

Sprawę dość jasno reguluje art. 60 ust. 2 pkt 3 Ustawy o ruchu drogowym.
Zabrania się
1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

2) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze.

Nic o wkładaniu dziecka do samochodu tam nie znajdziemy :) A swoją droga wystarczy trochę empatii i kultury, żeby wiedzieć że walenie spalinami po oknach sąsiadów to lekka przesada. A mandat bodajże w wysokości 100 zł.

Mordin

Postautor: Mordin » 19 sty 2019, 9:47

Przemek_P pisze:Sprawę dość jasno reguluje art. 60 ust. 2 pkt 3 Ustawy o ruchu drogowym.
Zabrania się
1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

2) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze.

Nic o wkładaniu dziecka do samochodu tam nie znajdziemy :) A swoją droga wystarczy trochę empatii i kultury, żeby wiedzieć że walenie spalinami po oknach sąsiadów to lekka przesada. A mandat bodajże w wysokości 100 zł.

Ano własnie również nie znalazłem takiego wyłączenia. Zabawne, "GrzegorzDrago" łaje innych za nieczytanie przepisów a sam najwyraźniej również ich nie czyta i plecie głupoty.

Konrad_L

Postautor: Konrad_L » 21 sty 2019, 20:40

Ja po przeczytaniu tematu, już nie rozgrzewam auta przy skrobaniu. Człowiek całe życie się uczy.
Dziś miałem dziwną sytuację bo też od wewnątrz trochę zamarzło i w tyłek zimno xD
Da się zmienić nawyki - polecam

Aaron

Postautor: Aaron » 25 sty 2019, 15:37

twardowsky pisze:Przepisy przepisami, ale szkoły są różne: auto-swiat.pl/porady/prawo/grzac-silnik-czy-ryzykowac/e56fg9w

Od 8lat zawodowo projektuję układy chłodzenia w znanej marce samochodów. Wypowiem się bo znam temat.
Autor powyższego artykułu powinien schować się pod ziemię i to wstyd dla gazety, że bzdety takiej osoby czytają tysiące osób w Polsce. Przeczytałem jeszcze jego bzdety o samochodach elektrycznych. Czekam na zgodę od przełożonego, żebym z oficjalnego maila firmy napisał do auto świat. Sorry ale takiego szerzenia głupot nie popieram, bo później jeden drugiemu przekazuje wiedzę typu, że jak wleje się więcej oleju niż na bagnecie to się nic nie dzieje, a tu miesiąc później uszczelkę wypchało.

Względy ekonomiczne(spalanie) pominę, choć w Krakowie przez jakość powietrza, mógłbym o tym dyskutować, ale.... Nie chcę rozpisywać się w tym poście, ale najważniejsze punkty dlaczego nie rozgrzewa się silnika na postoju można zobaczyć chociażby tutaj:
youtube.com/watch?v=rA0vhVgd5YE

Proszę nie tłumaczcie się, że macie male dzieci itd. Mam 6 i 7 latka i jakoś nigdy nie miałem problemu z dziećmi i odśnieżaniem.
Jak macie problem z parującymi szybami, to jest masę środków na rynku, które temu zapobiegają. Ja ich nie używam, bo jak nauczył mnie tata, najlepsza w zimie jest pianka do golenia. Jeżeli nikt wam tego patentu nie sprzedał, to polecam. Troszeczkę pianki na szmatkę i polerka szyby raz na 2-3tygodnie. Ja w zimie robię coś takiego 2x w miesiącu i łącznie tracę 10min na miesiąc a szyby nie parują.

Next

Postautor: Next » 30 sty 2019, 11:33

Konrad_L pisze:Ja po przeczytaniu tematu, już nie rozgrzewam auta przy skrobaniu. Człowiek całe życie się uczy.

A ja rozgrzewam tylko gdy potrzeba - gdy śniegu na aucie dużo lub wręcz lodu na szybach. Jak nie ma śniegu/lodu to odpalam i jadę.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”