Proszę zamykać bramkę przy kościele - Osiedle Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Ekspresjah

Re: Proszę zamykać bramkę przy kościele - Osiedle Avia

Postautor: Ekspresjah » 14 lut 2019, 0:07

Moim zdaniem powinny być zamykane furtki prowadzące bezpośrednio do bloków, nie widzę natomiast potrzeby zamykania tych ogólnoosiedlowych, np. obok Avii 7. Po co blokować ludziom z Orlińskiego, 2 Pułku czy Dywizjonu dojście do sklepów, lokali usługowych, przedszkoli itp. tak na Orlińskiego, jak i na starych osiedlach? Ja sama, idąc do kościoła, Biedronki czy Carrefoura, wybieram jak najkrótszą drogę między starymi blokami. Wiele osób z Orlińskiego i Dywizjonu zabiega o usunięcie ogrodzenia dzielącego te dwa osiedla. Jeśli będziemy bronić sąsiadom przejścia przez Avię, przyczynimy się do nasilenia sporów. Furtkę do mojej klatki w Avii 7 zamykam za sobą zawsze, nie zamykam wcześniejszych bramek. Zresztą one i tak są zawsze otwarte. Nigdy nie zdarzyło mi się, by furtka przy Avii 7 była zamknięta.

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 14 lut 2019, 8:41

Ekspresjah pisze:Moim zdaniem powinny być zamykane furtki prowadzące bezpośrednio do bloków, nie widzę natomiast potrzeby zamykania tych ogólnoosiedlowych, np. obok Avii 7. Po co blokować ludziom z Orlińskiego, 2 Pułku czy Dywizjonu dojście do sklepów, lokali usługowych, przedszkoli itp. tak na Orlińskiego, jak i na starych osiedlach? Ja sama, idąc do kościoła, Biedronki czy Carrefoura, wybieram jak najkrótszą drogę między starymi blokami. Wiele osób z Orlińskiego i Dywizjonu zabiega o usunięcie ogrodzenia dzielącego te dwa osiedla. Jeśli będziemy bronić sąsiadom przejścia przez Avię, przyczynimy się do nasilenia sporów. Furtkę do mojej klatki w Avii 7 zamykam za sobą zawsze, nie zamykam wcześniejszych bramek. Zresztą one i tak są zawsze otwarte. Nigdy nie zdarzyło mi się, by furtka przy Avii 7 była zamknięta.

A po co kupowałaś mieszkanie na zamykanym osiedlu ? ...

Lato

Postautor: Lato » 14 lut 2019, 9:40

Mieszkańcy osiedla Avia będą płacić za szkody i remonty placu zabaw, z którego korzystają wszyscy okoliczni mieszkańcy.
Dodatkowo mieszkańcy osiedla opłacają działkę infrastrukt. 0,26 zł/m2 miesięcznie, która znajduje się częściowo na placu zabaw.

Generalnie powinny być zamontowane samozamykacze do bramek i nie byłoby problemu.
Dopóki nie zostaną zamontowane, sami musimy dbać o zamykanie bramek...

Kasiek

Postautor: Kasiek » 14 lut 2019, 15:11

Jest problem z tą nową furtką w rogu ( od kościoła ), bo nie zamyka się bez użycia klucza. Do kogo można zgłosić ten problem ?
Moim zdaniem, tak jak inne furtki, powinna zamykać się przy trzaśnięciu.
Do pierwszej furki od placu zabaw ( tej niskiej ) brakuje otwarcia od strony chodnika przyciskiem. Jest tylko jakiś czarny mechanizm - co to jest ?

Edyta.

Postautor: Edyta. » 14 lut 2019, 16:33

To trzeba zgłaszać do zarządcy niech oni dalej przekazują a nie na forum pisać

szt

Postautor: szt » 15 lut 2019, 14:01

Ja myślę w podobny sposób jak Ekspresjah. Nie widzę uzasadnienia, żeby koniecznie zamykać za każdym razem furtki zewnętrzne skoro osiedle i tak z założenia w dzień ma być otwarte. To nic nie daje poza tym, że mamy utrudnione wejście a ileś tam osób (wcale nie tak dużo) musi nadłożyć drogi, żeby dojść do celu.

Nie mam z tym problemu, że ponoszę koszty utrzymania skoro sam też korzystam z różnego rodzaju chodników/zieleńców/placów zabaw utrzymywanych przez inne wspólnoty czy to na 2 Pułku, czy na Orlińskiego.

skyman

Postautor: skyman » 16 lut 2019, 15:25

Przecież każdy blok na osiedlu i tak ma swoje dodatkowe ogrodzenie, moim zdaniem to spokojnie wystarcza. Jeżeli ktoś widzi problem z tym, że jakiś sąsiad z Orlińskiego czy Dywizjonu 303 przejdzie naszym chodnikiem, za który płacimy:
Lato pisze:0,26 zł/m2 miesięcznie

To moim zdaniem jest to czysta złośliwość, do której oczywiście każdy ma prawo. Ale myśląc w taki sposób, nigdy nie zbudujemy funkcjonalnego miasta, w którym dobrze się żyje.

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 16 lut 2019, 16:36

skyman pisze:Przecież każdy blok na osiedlu i tak ma swoje dodatkowe ogrodzenie, moim zdaniem to spokojnie wystarcza. Jeżeli ktoś widzi problem z tym, że jakiś sąsiad z Orlińskiego czy Dywizjonu 303 przejdzie naszym chodnikiem, za który płacimy:
Lato pisze:0,26 zł/m2 miesięcznie

To moim zdaniem jest to czysta złośliwość, do której oczywiście każdy ma prawo. Ale myśląc w taki sposób, nigdy nie zbudujemy funkcjonalnego miasta, w którym dobrze się żyje.

Po co zmieniac dobrze ustalone zasady ? KRK jest dobrze zorganizowanym miastem wiec tylko niestety przybysze nie umieja sie dostosowac do mieszkania w miescie :(

Kamila

Postautor: Kamila » 20 lut 2019, 12:17

Bez przesady z porównywaniem zamykania bramki i drzwi do mieszkania. Popieram żeby je zamykać, ale... jak ktoś będzie chciał na nasze osiedle wejść w złej wierze to i tak to zrobi. Powie poczta, czy pizza, raz, piąty, dziesiąty i w końcu wejdzie. Ale tak, popieram zamykanie.

Next

Postautor: Next » 20 lut 2019, 12:46

Kamila pisze:Ale tak, popieram zamykanie.

No coś słabo popierasz.

Bramkę należy zamykać tak samo uważnie jak swoje mieszkanie. Kodu do bramek nie podawać nikomu i chronić jak kluczy do mieszkania - gdy dostawca pizzy albo kurier prosi o kod podajemy sposób na skorzystanie z domofonu a nie kod!

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”