Kto zagłosował Przeciw strefie zamieszkania ??? - osiedle Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
pawel_avia

Re: Kto zagłosował Przeciw strefie zamieszkania ??? - osiedle Avia

Postautor: pawel_avia » 01 mar 2019, 15:20

Bogdan pisze:Dzień dobry Zła Dziewczyno.
dziękuję za przypomnienie wartości na jakiej oparte jest nasze społeczeństwo , ba cała chrześcijańska Europa; mam jedynie drobną uwagę natury merytorycznej:
- można parkować zgodnie z przepisami bądź to dwoma kołami z jednej strony samochodu , bądź to kołami przedniej osi , na chodniku - trzeba zostawić w takim przypadku 150 cm wolnego miejsca na przejście pieszym.
cały nasz spór nie dotyczy li tylko czubka własnego nosa ,ale tego że jest grupa która chce to prawo innej grupie zabrać ( to ci co mają wypasione fury i miejsca w garażu lub na powierzchni ). grupa która odmawia mojemu złomowi ( proszę mi wierzyć ile muszę się namęczyć żeby wepchać te dwa koła na krawężnik , a potem jeszcze spać w nim żeby pilnować go przed aktami agresji ze strony inaczej myślących ) prawa wtaczania go na teren wspólnoty nie zdaje sobie sprawy z tego że mamy równe prawa we wspólnocie.
a moja propozycja którą podałem już dwukrotnie ( gdybym nie musiał płacić za drogi na terenie wspólnoty i pochodne koszty z nimi związane ) pozwoliłaby mi na zakup ( po odpowiednim czasie składania grosza do grosza ) takiego samochodu ( no może jeszcze nie wypasionej fury ) na widok którego antysłoikk użyłby już innego słowa zamiast złom.
takie mam marzenie.
pozdrawiam
Bogdan

Odnosząc sie do parkowania na chodniku. Wyobraź sobie, że niektórzy wykupili miejsca postojowe za "jedyne" 24600 zł. Rozumiem, że nie każdy miał taką możliwość (pretensje do Budimexu), ale szlak mnie trafia jak jakiś ..... "parkuje"naprzeciwko wzdłuż chodnika a ja nie moge wyjechać i skorzystać z miejsca za które zapłaciłem a mógłbym dołożyć sobie i kupić za to "wypsioną fure" czy też kilka "zlomow", nie wspominając o comiesięcznej opłacie za użytkowanie miejsca postojowego..(kpina). Tak samo płące za dzialke infrastrukturalną w czynszu jak i dodatkowo za miejsce postojowe, więc Twój argument zastawiania chodnika jest nie na miejscu, tym bardziej, że nikt przy pozostawianiu samochodu wzdłuż chodnika będzie sie zastanawiał czy osoba mająca WŁAŚCIWE miejsce postojowe wyjedzie i będzię moga korzystać za coś za co ZAPŁACIŁA. Miejsca ogolnodostępnę do parkowania są wzdłuż głownej drogi przy wjeździe na osiedle niekiedy oznaczone dla niepełnosprawnych. Tak więc nie przemawia do mnie Twoje argumenty i przez to pokazujesz brak szacunku dla innych mieszkańców nie tylko w tej kwestii.

mik

Postautor: mik » 01 mar 2019, 15:22

Nie ma co dyskutować z państwem 'jakoś to będzie'.
Czekamy na wprowadzeni strefy i wtedy mogą sobie krzyczeć. Ba, do sądu niech idą.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 01 mar 2019, 16:54

pawel_avia pisze:Odnosząc sie do parkowania na chodniku. Wyobraź sobie, że niektórzy wykupili miejsca postojowe za "jedyne" 24600 zł. Rozumiem, że nie każdy miał taką możliwość (pretensje do Budimexu), ale szlak mnie trafia jak jakiś ..... "parkuje"naprzeciwko wzdłuż chodnika a ja nie moge wyjechać i skorzystać z miejsca za które zapłaciłem a mógłbym dołożyć sobie i kupić za to "wypsioną fure" czy też kilka "zlomow", nie wspominając o comiesięcznej opłacie za użytkowanie miejsca postojowego..(kpina). Tak samo płące za dzialke infrastrukturalną w czynszu jak i dodatkowo za miejsce postojowe, więc Twój argument zastawiania chodnika jest nie na miejscu, tym bardziej, że nikt przy pozostawianiu samochodu wzdłuż chodnika będzie sie zastanawiał czy osoba mająca WŁAŚCIWE miejsce postojowe wyjedzie i będzię moga korzystać za coś za co ZAPŁACIŁA. Miejsca ogolnodostępnę do parkowania są wzdłuż głownej drogi przy wjeździe na osiedle niekiedy oznaczone dla niepełnosprawnych. Tak więc nie przemawia do mnie Twoje argumenty i przez to pokazujesz brak szacunku dla innych mieszkańców nie tylko w tej kwestii.

Miałem miejsce postojowe zewnętrze, do którego miałem często problem z wjazdem, przez bezmyślnie parkujące samochody na krawężniku. Jak za drogi odpowiadał Budimex, to rozmawialem z nimi wielokrotnie o tej sytuacji, ale w tych rozmowach, często słyszałem, że nikt inny na to się nie skarży. Mieli zgłoszenia o skrzyżowaniu A1/A2/A3/A4, ale tylko tyle. Nie rozumiem dlaczego, nie ruszyłeś się do biura budimexu tego nie zgłosić, bo daleko nie jest. Może byłeś, ale Budimex ściemniał...

Bogdan

Postautor: Bogdan » 01 mar 2019, 17:35

Szanowni Państwo.
już wystarczy , skończmy z tym biciem piany bez sensu
jaki to jest argument że ktoś zapłacił 24600 zł za miejsce postojowe?
ja starałem się przekazać wyłącznie że wszyscy , niezależnie od tego czy mamy miejsce , czy nie ; mamy równe prawa we wspólnocie
opcja rygorystyczna opowiadająca się za strefą przegrała głosowanie - tyle
podałem propozycję na przyszłość by wygrali , jeżeli kiedyś znów do tego dojdzie ; głosowanie ( można to nazwać niemoralną propozycją , ale ja naprawdę chcę pomóc rygorystom ) , nie ma chętnych by płacić za mnie
nie mogę się nadziwić dlaczego? - przecież chodniki, drogi , rabatki , kosze na śmieci , elewacja , portier będą wyglądać zupełnie inaczej , tak piękniej , właściwie jak z bajki.
chcemy tego samego, dlaczego więc mogę przypuszczać że rygoryści chcą tego samego tylko dla siebie ale z udziałem moich pieniędzy ; czy odwrócenie sytuacji nie powinno nastąpić w sposób naturalny , bez kłótni , wyzwisk , obrażania?
na koniec - nie parkuję na Avii w jakimkolwiek miejscu ( czy to dozwolonym czy też nie ) ale nie wyobrażam sobie by ktoś miał zabraniać nieprawnie takiego parkowania mnie czy też innej osobie.
pozdrawiam
Bogdan

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 01 mar 2019, 17:56

Bogdan pisze:Szanowni Państwo.
już wystarczy , skończmy z tym biciem piany bez sensu
jaki to jest argument że ktoś zapłacił 24600 zł za miejsce postojowe?
ja starałem się przekazać wyłącznie że wszyscy , niezależnie od tego czy mamy miejsce , czy nie ; mamy równe prawa we wspólnocie
opcja rygorystyczna opowiadająca się za strefą przegrała głosowanie - tyle
podałem propozycję na przyszłość by wygrali , jeżeli kiedyś znów do tego dojdzie ; głosowanie ( można to nazwać niemoralną propozycją , ale ja naprawdę chcę pomóc rygorystom ) , nie ma chętnych by płacić za mnie
nie mogę się nadziwić dlaczego? - przecież chodniki, drogi , rabatki , kosze na śmieci , elewacja , portier będą wyglądać zupełnie inaczej , tak piękniej , właściwie jak z bajki.
chcemy tego samego, dlaczego więc mogę przypuszczać że rygoryści chcą tego samego tylko dla siebie ale z udziałem moich pieniędzy ; czy odwrócenie sytuacji nie powinno nastąpić w sposób naturalny , bez kłótni , wyzwisk , obrażania?
na koniec - nie parkuję na Avii w jakimkolwiek miejscu ( czy to dozwolonym czy też nie ) ale nie wyobrażam sobie by ktoś miał zabraniać nieprawnie takiego parkowania mnie czy też innej osobie.
pozdrawiam
Bogdan

Panie Bogdanie,

Czy mógłby się Pan podzielić wiedza skad Pan ma poniższa informację?
" rygorystyczna opowiadająca się za strefą przegrała głosowanie - tyle"

Z tego co mi wiadomo odrzucono tylko na avia 2 lub 3. A to czy wejdzie strefa zależy od większości głosów liczona udziałami. Taka dostałem informację od AS Nieruchomości. Nie widziałem też żadnego oficjalnego maila od zarzadcy w tej sprawie o wynikach głosowania.

Nie ma co pisać na forum, że ludzie parkuja na chodnikach. Aktualnie maja do tego wszelkie prawo niestety. Szkoda tylko, że za zniszczone chodniki czy krawężniki nie zapłaca winni.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 02 mar 2019, 10:12

Piotrzekk , ja pisałem jedynie o wspólnocie AVIA 2 , której to jestem współwłaścicielem ,
każda wspólnota ma swoje drogi o w przypadku Avii 2 mnie one interesują
w sumie będziemy mieć ciekawą sytuację odnośnie do ( o czym pewnie pisał Piotrekkk ) działki infrastrukturalnej ( jeżeli ktoś ma jakieś plany z jej zarysem i mógłby upublicznić na forum to z góry dziękuję ). no i konstrukcję na jakiej oparte są relacje pomiędzy wspólnotami też chętnie bym poznał; bo nazwa osiedla to jedno , a sytuacja prawna wspólnot to drugie.
pozdrawiam
Bogdan

Robert

Postautor: Robert » 02 mar 2019, 12:30

Bogdan pisze:Piotrzekk , ja pisałem jedynie o wspólnocie AVIA 2 , której to jestem współwłaścicielem ,
każda wspólnota ma swoje drogi o w przypadku Avii 2 mnie one interesują
w sumie będziemy mieć ciekawą sytuację odnośnie do ( o czym pewnie pisał Piotrekkk ) działki infrastrukturalnej ( jeżeli ktoś ma jakieś plany z jej zarysem i mógłby upublicznić na forum to z góry dziękuję ). no i konstrukcję na jakiej oparte są relacje pomiędzy wspólnotami też chętnie bym poznał; bo nazwa osiedla to jedno , a sytuacja prawna wspólnot to drugie.
pozdrawiam
Bogdan

Zarządcą dróg od tego roku jest firma AS Nieruchomści. Wcześniej był nim Budimex i to jemu płaciłem za miejsce parkingowe a nie zarządcy wspolnoty Avia 2. Nawet gdy zgłaszałem problem z zastawianiem miejsc parkingowych, to byłem odsyłany do Budimexu jako zarządcy dróg na całym osiedlu. Do Avii 2 to chyba należy tylko droga pożarowa pomiędzy blokiem i placem zabaw, ale tego nie jestem pewien.

michalxg

Postautor: michalxg » 03 mar 2019, 0:04

Bogdan pisze:Dzień dobry Zła Dziewczyno.
dziękuję za przypomnienie wartości na jakiej oparte jest nasze społeczeństwo , ba cała chrześcijańska Europa; mam jedynie drobną uwagę natury merytorycznej:
- można parkować zgodnie z przepisami bądź to dwoma kołami z jednej strony samochodu , bądź to kołami przedniej osi , na chodniku - trzeba zostawić w takim przypadku 150 cm wolnego miejsca na przejście pieszym.
cały nasz spór nie dotyczy li tylko czubka własnego nosa ,ale tego że jest grupa która chce to prawo innej grupie zabrać ( to ci co mają wypasione fury i miejsca w garażu lub na powierzchni ). grupa która odmawia mojemu złomowi ( proszę mi wierzyć ile muszę się namęczyć żeby wepchać te dwa koła na krawężnik , a potem jeszcze spać w nim żeby pilnować go przed aktami agresji ze strony inaczej myślących ) prawa wtaczania go na teren wspólnoty nie zdaje sobie sprawy z tego że mamy równe prawa we wspólnocie.
a moja propozycja którą podałem już dwukrotnie ( gdybym nie musiał płacić za drogi na terenie wspólnoty i pochodne koszty z nimi związane ) pozwoliłaby mi na zakup ( po odpowiednim czasie składania grosza do grosza ) takiego samochodu ( no może jeszcze nie wypasionej fury ) na widok którego antysłoikk użyłby już innego słowa zamiast złom.
takie mam marzenie.
pozdrawiam
Bogdan

Wszystko niby fajnie ładnie poza jedną drobną kwestią - znajdź mi miejsce gdzie jest zostawione te 1,5m chodnika. Niby znasz przepisy, ale parkując dwoma kołami na chodniku się do nich nie stosujesz. Serio - po zaparkowaniu weź miarkę i sprawdź, a później się dopiero wypowiadaj.

Orwell

Postautor: Orwell » 04 mar 2019, 12:29

W akcie notarialnym znajduje się informacja iż na Avii nie ma ogólnodostępnych miejsc postojowych. Każdy akt notarialny zawiera informacje o zrzeczeniu się części wspólnych na rzecz innych mieszkańców. Każdy go podpisał.

Jeżeli ktoś parkuje i ogranicza prawa innych np poprzez złe zaparkowanie samochodu uniemożliwiając mu wjazd na jego własność, niszcząc wspólna własność, albo blokując wspólne przejścia czy narażając na niebezpieczeństwo ogół poprzez blokadę dróg pożarowych itp. to mam rozumieć, że takie osoby są kolokwialnie mówiąc „ok” z tym, iż będę zagradzał takim osobom wejście do mieszkania moją starą lodówką bo przecież klatka to cześć wspólna tak samo jak każda ulica na
Osiedlu. Albo będę chciał spędzać czas na balkonie sąsiada. Nie można łamać zasad wybiórczo. A argumenty przytaczane powyżej dają mi do tego prawo. Przestańmy interpretować prawo wg własnego widzi mi się.

2) argument ze kogoś nie stać na miejsce jest tak trafny jak ten ze mnie nie stać na wakacje na Hawanie. Skoro mnie nie stać to tam nie jadę. Auto można zaparkować przed osiedlem skoro mnie nie stać żeby zaparkować na parkingu. Można tez wynająć na płycie lotniska obok albo po prostu zaparkować w wielu innych miejscach zamiast interpretować prawo po swojemu i niszcząc to co wspólne i naruszając ogólnie przyjęte zasady a dodatkowo udowadniać ze moje „ja” jest ważniejsze od innych „ja”. Poziom przedszkola.

Tej dyskusji nawet by nie było. Są miejsca gdzie faktycznie na osiedlu można zaparkować nie przeszkadzając innym i nie niszcząc tego co wspólne. Ale fakty pokazują ze każdy chce zaparkować najlepiej w klatce, nie zważa na to czy to parking czy przejście dla pieszych, czy cudze miejsce na które ktoś nie wjedzie bo komuś brakuje wyobraźni. A zbyt wielu osobom niestety tej wyobraźni brakuje. Stad o prawo do tej wspólnej własności trzeba się upominać. Nie można każdego centymetra wspólnej własności gdzie da się postawić auto traktować jak parking.

3) Nie wiem czy strefa będzie wprowadzona czy nie. Wiem jednak ze z takim podejściem jak wyżej trzeba o to walczyć. Argument ze płace za drogę to mogę ja niszczyć albo komuś zastawić wjazd lub przejście dla pieszych jest trafny tak samo jak to ze skoro ktoś mi zastawia wjazd albo przejście dla pieszych to ja przypadkiem urwę lusterko zamiast się przeciskać pomiędzy samochodami. Jak pociągniemy takie argumenty dalej to wprowadźmy prawo Hammurabiego. Odrobine powagi w argumentacji swojego „ja”.

Pozdrawiam!

badgirl_from_newhuta

Postautor: badgirl_from_newhuta » 04 mar 2019, 15:00

Orwell ,

BRAWO !
Aż chce się czytać takie posty.
Mam nadzieje ,że takich mądrych ludzi jest więcej i będą chcieli razem działać dla wspólnego dobra a nie tylko patrzeć na swój czubek nosa.

Pozdrawiam

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”