Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mmm123

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: mmm123 » 25 paź 2019, 20:03

Edyta. pisze:As nieruchomości to by najlepiej nic nie zmieniał i nie robił. Tylko kasę brać za nic...

Ale w takiej sytuacji wystarczy zdjąć tylko 2 znaki. Zakaz wjazdu i droga jednokierunkowa. Żadnych kosztów. Właściwie to nawet sami możemy zdjąć te znaki, ale najpierw niech zacznie funkcjonować strefa zamieszkania.

mop

Postautor: mop » 25 paź 2019, 20:20

To tak nie działa, organizacja ruchu musi być projektowana i zatwierdzana. Zresztą jak zdejmiesz zakaz wjazdu to i strefa zniknie bo tam znaku rozpoczęcia nie ma.

jarko

Postautor: jarko » 25 paź 2019, 20:54

To jest chore, za przeproszeniem, że właśnie w ten sposób organizujemy sobie życie na własnym podwórku... Czy naprawdę nie dało się do tematu podejść bardziej racjonalnie i zacząć od wyznaczenia miejsc do parkowania? Czy naprawdę wzdłuż powiedzmy A3 szeroki chodnik i ulica nie mogą służyć jako miejsca parkingowe? Teraz będziemy mieli strefę zamieszkania, wpadnie SM i co? Auta nagle wyparują? Ludzie zaczną szukać w okolicy miejsc, obciążymy sąsiednie osiedla własnymi problemami. To jest według Was właściwe rozwiązanie? Ja rozumiem że kilka osób przegina, ale ucierpi na tym znaczna większość... Sami sobie robimy pod górkę, przykro się na to patrzy niestety...

SylwekG

Postautor: SylwekG » 25 paź 2019, 21:19

Jest jeszcze duzo miejsc do kupienia i wynajęcia. Nikt nie będzie się litował nad "gratami" głównie studentów, które stoją tygodniami nieruszane.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 25 paź 2019, 23:58

Edyta. pisze:As nieruchomości to by najlepiej nic nie zmieniał i nie robił. Tylko kasę brać za nic...

Dokladnie, ciagle tylko slysze nie da sie, nie mozna, tak juz dziala w x miejscu, nic nie zrobimy, mamy związane ręce podczas gdy w y miescu okazuje ze sie wszystko da..

Te znaki tylko potwierdzaja ich podejscie do tematu i znajomosci przepisow

k59g

Postautor: k59g » 26 paź 2019, 7:09

jarko pisze:To jest chore, za przeproszeniem, że właśnie w ten sposób organizujemy sobie życie na własnym podwórku... Czy naprawdę nie dało się do tematu podejść bardziej racjonalnie i zacząć od wyznaczenia miejsc do parkowania? Czy naprawdę wzdłuż powiedzmy A3 szeroki chodnik i ulica nie mogą służyć jako miejsca parkingowe? Teraz będziemy mieli strefę zamieszkania, wpadnie SM i co? Auta nagle wyparują? Ludzie zaczną szukać w okolicy miejsc, obciążymy sąsiednie osiedla własnymi problemami. To jest według Was właściwe rozwiązanie? Ja rozumiem że kilka osób przegina, ale ucierpi na tym znaczna większość... Sami sobie robimy pod górkę, przykro się na to patrzy niestety...

To nie patrz na to. Patrz na bufet. Jak sobie wyobrażasz sytuację ,że ktoś zapłacił za miejsce parkingowe a inny utrudnia mu wjazd lub blokuje. Już pewnie z tysiąc razy to napisano ,że na Avii nie będzie innych miejsc do parkowania poza wyznaczonymi zatokami. i każdy to wiedział lecz się do tego nie stosował. Teraz wyznaczono strefę -też się nikt do niej nie stosuje , i potrzebny bat w postaci SM.

jarko

Postautor: jarko » 26 paź 2019, 13:35

95% miejsc, jakie teraz zostaną zlikwidowane, nic nikomu nie utrudnia. No chyba że ktoś ma tu problem z tym że musiał sobie kupić miejsce, a sąsiad za darmo parkuje... No i jakie ma znaczenie wiek auta oraz status społeczny właściciela? Wyższe sfery tu mieszkają? Popełniacie duży błąd w ten sposób sprawę załatwiając i tyle.

Robert

Postautor: Robert » 26 paź 2019, 14:41

jarko pisze:95% miejsc, jakie teraz zostaną zlikwidowane, nic nikomu nie utrudnia. No chyba że ktoś ma tu problem z tym że musiał sobie kupić miejsce, a sąsiad za darmo parkuje... No i jakie ma znaczenie wiek auta oraz status społeczny właściciela? Wyższe sfery tu mieszkają? Popełniacie duży błąd w ten sposób sprawę załatwiając i tyle.

Pretensje możesz mieć do pozostałych 5%. Gdyby nie stawali na skrzyżowaniach, wjazdach do garażu i nie blokowali miejsc parkingowych, nikt nie miałby pretensji. Mnie auta stojące jednym kołem na chodniku nie przeszkadzają ale kilka a nawet kilkanaście razy w tygodniu mam problem z wyjazdem że swojego miejsca parkingowego. Ludzie mają to w nosie albo się obrażają i robią chamscy, bo im zwracam uwagę. Tylko wprowadzenie strefy unormuje sytuację.

jarko

Postautor: jarko » 26 paź 2019, 15:06

Jak nie rozumiem osób parkujących na trawnikach, przy słupkach lub kwietnikach tak samo dla mnie nie poważnym jest karanie 95% Sąsiadów za zachowanie 5%. Wydaje Wam się że jak przez strefę poprawicie sobie komfort życia to jesteście w błędzie. Pogłębimy wewnętrzne podziały i będziemy bardziej uciążliwi dla sąsiednich osiedli. A to kiedyś do nas wróci w jakiś inny sposób. Skoro jest możliwość wyznaczenia dodatkowych miejsc parkingowych to proszę mi napisać dlaczego od tego nie zaczynamy porządku na osiedlu? Czemu tych miejsc nie wyznaczymy? Tylko proszę mi nie pisać że wiedziałem na co się decyduję kupując tu mieszkanie. Bo to że wiedziałem nie może odbierać mi prawa do starań o poprawę jakości życia jak np. dodatkowe parkingi, przystanki czy parki...

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 26 paź 2019, 16:34

A powiedz nam w którym miejscu twoim zdaniem można zrobić te miejsca postojowe? Ja myśle, że budimex by je zrobił gdyby się dało. Tyle tysięcy piechotą nie chodzi. Druga rzecz to plama oleju na chodnikach. Może znajda się też Ci co parkują na chodnikach i sami się tym zajmą? Przez to, że strefa nie była od początku to mamy jak mamy... Na chodnikach nie ma opcji parkowania. A na drogach też nie bo utrudniają one wyjazd/przejazd. Może warto się zastanawić nad kupnem czy wynajmem miejsc postojowych? Aktualnie dużo osób chce wynajmować miejsca. Jak dla mnie to, że trzeba się składać na 5 razy żeby wyjechać z miejsca zewnętrznego jest nienormalne.

Jeżeli ktoś kupować mieszaknie i oglądał piękną makiete jak te osiedle wyglada to dlaczego ma tak nie być? Zaraz usłyszę odpowiedź, że nie dla wszystkich wystarczy miejsc... Może najpierw niech zostaną wykupione wynajęte te miejsca które są dostępne i dopiero wtedy zobaczymy jaka jest skala problemu. A jeżeli ktoś nie chce płacić to pozostaje spacerek albo sprzedaż auta albo mandaciki:)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”