Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
D89

Re: Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Postautor: D89 » 26 lis 2015, 9:02

Nie życzę sobie żeby ktoś "działał nieświadomie w moim interesie". Po porównaniu wielu dostępnych opcji uważam że zrobiłem dobry interes (stosunek cena/jakość). Poza tym jest to moje pierwsze mieszkanie i nie mam zamiaru w nim mieszkać całe życie, a dodatkowo nie mam zamiaru w żadnym stopniu wykorzystywać tej nadwątlonej i przeciążonej infrastruktury typu przedszkole, szkoła, przychodnia o którą jest taki wielki płacz. Więc niech sąsiedzi zza płota się ode mnie odwalą.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 26 lis 2015, 10:39

menkks pisze:@akm102

skyscrapercity już ci nie wystarcza ?

Nie znajduje już tam użytkowników z którymi mógłby wejść w dyskusje, więc zarejestrował się na tym :) Gównoburza rozpoczęła się już po jego pierwszym poście :)

Nie karmcie trolla :?

Nowy

Postautor: Nowy » 26 lis 2015, 10:49

Racja, nie ma sensu go dokarmiać, chyba ma jakiś syndrom ofiary, skoro uważa, że ktoś się uważa za bardziej wyjątkowego niż on ;) W zasadzie, to chyba nie zauważył, że sporo osób kupiło tam mieszkania w części nieogrodzonej, ale wcale nie jestem zaskoczony tam faktem...

akm102 pisze:...jak barany na rzeź omamieni złudzeniami że jesteście wyjątkowi i jedyni i dlatego ogrodzeni. Kto chce to zrozumie a kto nie chce to szkoda czasu na tłumaczenie.

akm102

Postautor: akm102 » 26 lis 2015, 10:52

Nowy pisze:Racja, nie ma sensu go dokarmiać, chyba ma jakiś syndrom ofiary, skoro uważa, że ktoś się uważa za bardziej wyjątkowego niż on ;) W zasadzie, to chyba nie zauważył, że sporo osób kupiło tam mieszkania w części nieogrodzonej, ale wcale nie jestem zaskoczony tam faktem...

akm102 pisze:...jak barany na rzeź omamieni złudzeniami że jesteście wyjątkowi i jedyni i dlatego ogrodzeni. Kto chce to zrozumie a kto nie chce to szkoda czasu na tłumaczenie.

haha :) mam syndrom ofiary , rzeczywiście :) Budimeksu i sąsiadów takich jak Ty :) Nie czytasz ulotek deweloperów dotyczących ogrodzonych osiedli ? Czy udajesz że nie ?

akm102

Postautor: akm102 » 26 lis 2015, 11:18

xksisnki pisze:
menkks pisze:@akm102

skyscrapercity już ci nie wystarcza ?

Nie znajduje już tam użytkowników z którymi mógłby wejść w dyskusje, więc zarejestrował się na tym :) Gównoburza rozpoczęła się już po jego pierwszym poście :)

Nie karmcie trolla :?

Nie wiem czy to była odpowiedź do mnie czy do menkks-a odnośnie tego trolla. Jeśi do mnie to nie bardzo wiem o co chodzi ze "skyscrapercity" bo ani nie wiem co to jest ani gdzie to jest :) i oczywiście nikt nikogo nie zmusza do dyskutowania ze mną :) Jeśli ktoś nie jest w stanie spokojnie polemizować ze zdaniem innym niż jego to proponuję , żeby to forum nazywał się, lub lepiej miało w regulaminie, że zarejestrować może się tylko ten kto popiera opinie pojawiające się na forum. Wtedy na pewnie nie zobaczysz tutaj moich wpisów. :)

kuba

Postautor: kuba » 26 lis 2015, 13:55

Powiem szczerze, przeglądając "różne miejsca w sieci" wiedziałem że będzie mała wojenka prędzej czy później, zawsze tak jest kiedy interesy dwóch grup, społeczności się ścierają. Wiadomym też jest że będziemy mieszkać koło siebie, dlatego sądzę iż w przyszłości jak już się po wprowadzamy do bloków trzeba będzie "rozmawiać" ze "starymi" mieszkańcami.

Inna rzecz że fala hejtu czasem przybiera jak tsunami, niewiem, po co. Drogi Panie , jako mieszkaniec nowej inwestycji nie mam wpływu na układ i zagęszczenie bloków, kupuje gotowy produkt który mi odpowiada to tytułem wstępu, odpowiadając:

Nie dostałem mieszkania na 2PL za darmo
kupiłem go na wolnym rynku
.
Ja również.

Mój wybór. Każdy ma możliwość wyboru.
Ja również.

Budimex i inni strzygą Was/nas jak mogą
hejt, mnie nikt nie strzyże ponieważ powtórzę Pana Mój wybór. Każdy ma możliwość wyboru.

omamieni złudzeniami że jesteście wyjątkowi i jedyni
nie wiem kto tak uważa, ja tutaj nie zauwazyłem takich głosów.

Jeśli ktoś nie jest w stanie spokojnie polemizować
Ależ rozmawiać można zawsze :D .

Moim skromnym zdaniem, tak juz offtopic:
pretensje możesz mieć o to że ten skrawek zieleni, te tereny przy pasie, ta wolna przestrzeń... nie była zagospodarowana przez 30 pare lat jak D303 i 2PL stoi, tylko i wyłącznie do Spółdzielni, miasta itp. To w Waszym interesie (mieszkańców rzecz jasna) należało zachować ten teren i zrobić na nim co się żywnie podoba. O gustach się nie dyskutuje, ale w moim odczuciu miasto ma wyglądać jak miasto, i każda działka powinna być zagospodarowana a nie leżeć w środku miasta odłogiem :D Osobiście wolę jak miasto jest zagęszczone i skupione niż rozlazłe.
Ok, pozdrawiam sąsiadów ;)

akm102

Postautor: akm102 » 26 lis 2015, 15:54

Miło przeczytać w końcu jakiś normalny post więc jeszcze po krótce odpowiem. Przede wszystkim po raz kolejny napiszę, że spółdzielnia nie działa przeciwko mieszkańcom tylko przeciwko deweloperowi i trudno się z tym nie zgodzić. Jest chyba logiczne , że jeśli Budimex planuje 0,6 miejsca postojowego to siłą rzeczy mieszkańcy AVII będą parkować w ogólnodostępnych miejscach " na zewnątrz" i mają do tego prawo , jeśli oczywiście nie jest to teren spółdzielni. Logiczne jest też chyba, że gdyby Budimex przewidział 1,5 miejsca parkingowego problemów byłoby o wiele mniej. Więc jeszcze raz - developer jest głównym "celem" artykułu Spółdzielni , nie mieszkańcy. Soją drogą zaczynam mieć wrażenie że częśc wpiśów na forum to przedstawiciele Budimexu ale to już inna bajka .

To kilka odpowiedzi:

Nie dostałem mieszkania na 2PL za darmo
kupiłem go na wolnym rynku
Ja również.
.
Zgadza się i nie jesteśmy jedyni. Proponuję prześledzić historię postów. Mój wpis w tym temacie był odpowiedzią.

Mój wybór. Każdy ma możliwość wyboru.
Ja również.

Zgadza się.

Budimex i inni strzygą Was/nas jak mogą
hejt, mnie nikt nie strzyże ponieważ powtórzę Pana .Mój wybór. Każdy ma możliwość wyboru.

Nie, to nie hejt , a jeśli to również w stosunku do samego siebie :) - napisałem WAS/NAS czyli również mnie. Nie chcę się rozpisywać na temat deweloperów , bo o tym można posłuchać i poczytać. Na forach dotyczących AVII również.

omamieni złudzeniami że jesteście wyjątkowi i jedyni
nie wiem kto tak uważa, ja tutaj nie zauwazyłem takich głosów.

Zgoda , przepraszam. Poniosło mnie po przeczytaniu paru postów (Na marginesie z postu KOSMO można taki wniosek wyciągnąć). Co nie zmienia faktu że mam prawo być niezadowolony z płotu koło siebie którego przez kilkanaście lat tam nie było, zważywszy że kupując mieszkania celowo wybierałem otoczeni bez płotów. Ale rozumiem też że Wasze prawo żeby ten płot mieć.

Jeśli ktoś nie jest w stanie spokojnie polemizować
Ależ rozmawiać można zawsze :D .

Ja najbardziej ale najwyraźniej nie z każdym się da :)

Moim skromnym zdaniem, tak juz offtopic:
pretensje możesz mieć o to że ten skrawek zieleni, te tereny przy pasie, ta wolna przestrzeń... nie była zagospodarowana przez 30 pare lat jak D303 i 2PL stoi, tylko i wyłącznie do Spółdzielni, miasta itp. To w Waszym interesie (mieszkańców rzecz jasna) należało zachować ten teren i zrobić na nim co się żywnie podoba. O gustach się nie dyskutuje, ale w moim odczuciu miasto ma wyglądać jak miasto, i każda działka powinna być zagospodarowana a nie leżeć w środku miasta odłogiem :D Osobiście wolę jak miasto jest zagęszczone i skupione niż rozlazłe.
Ok, pozdrawiam sąsiadów

W 100% się z Tobą zgadzam. Nikt nie oczekiwał że tam będzie park.
Proponuję jeszcze przeczytać historię tego wątku. Jeśli post "KOSMO" to początek " dobrosąsiedzkiego współistnienia to gratuluję :)

Gdyby zapłacili za te miejsca parkingowe to by sie mogli denerwować, ale nie płacili. Nieliczni mają indywidualne garaże. Pozostali polują na wolne ogólnodostępne miejsce za darmoszkę. To nie są ludzie do rozmowy na temat przestrzeni życiowej, jak dla mnie zbyt roszczeniowi.
Jak pomyśleć, że wykupili mieszkania za 5-10% wartości, to zaczynam używać brzydkich słów.
Za PRL dawali wiele opcji do mieszkania za darmo, za które teraz się płaci - takie czasy.

Jeśli chodzi o "wojenkę" to raczej jej nie będzie , bo jednak większość 2PL i D303 to osoby starsze i raczej w internecie się udzielać nie będą. Jeśli już to przeniesie się na parkingi czego ani sobie ani Wam nie życzę.
Też pozdrawiam :)

Feelip

Postautor: Feelip » 29 lis 2015, 0:29

Nie, to nie przedstawiciele Budimexu, to w glownej mierze mlode osoby ktore chca miec swoje 4-katy, wiekszosc z nich zdaje sobie sprawe jak to osiedle bedzie wygladalo i z jakimi problemami bedzie sie borykalo. Kupuja bo cenowo i lokalizacyjnie jest to chyba najlepsza oferta w Krakowie (w jakich cenach podobne mieszkania oferowala SM?) Obwiniac dewelopera za to ze prowadzi dzialalnosc gospodarcza nastawiona na zysk a przy okazji ma wielu klientow? Chyba mimo wszystko nie ten adresat..

To nie deweloper/nabywca lokalu:

- ustala MPZP
- wydaje decyzje pozwolenia na budowe.
- wydaje zgode na wycinke drzew
- buduje szkoly, drogi, szpitale itp

Z ciekawosci zadam pytanie, czy SM Czyzyny probowala wykupic wspomniane tereny od wlascicieli prywatnych?

Ps. takich osiedli w duzych miastach jest wiecej, ponizej przyklad innego:

Obrazek

KOSMO

Postautor: KOSMO » 29 lis 2015, 3:00

Feelip pisze: jest to chyba najlepsza oferta w Krakowie

ta oferta daje możliwość odsprzedania mieszkania bez strat inwestycyjnych (zakup za gotówkę), każdy mógł kupić za 4200-4400 i nawet zarobić, na siłę tu nie trzymają,

Staś

Postautor: Staś » 20 gru 2015, 11:45

Apel do mieszkańców bloku Orlińskiego 4. Ja będę miał mieszkanie w O.6, ale sprawa w pewnym stopniu dotyczy wszystkich mieszkańców ul. Orlińskiego. Państwo są jakby najbardziej zainteresowani ze względu na bliskość. Sprawa dotyczy działki między Waszym blokiem, a ulicą Stella-Sawickiego. Apeluję do Was o wzywanie straży miejskiej i domagania się ukarania właściciela posesji za stan w jakim ona się znajduje. Najlepiej zacząć to robić w momencie gdy już zamieszkacie, a teren wokół O.4 będzie już uporządkowany (będzie większy kontrast).
Stan terenu:
- nielegalna działka,
- nielegalna zabudowa działki (coś w stylu altanki, płotki),
- nielegalne wysypisko śmieci,
- wokół nieskoszona trawa,
- teren nieuporządkowany- wysypisko gruzu, ziemi i śmieci (pagórki , hałdy) - wszystko poprzerastane chaszczami.
Stan taki utrzymuje się od wielu lat, a teraz będzie bardzo rażący.

Zgodnie z przepisami o utrzymania czystości w gminach za stan i czystość terenu odpowiada właściciel nieruchomości. Pikanterii dodaje fakt, że właścicielem terenu jest gmina miasta Krakowa. W podobnych przypadkach , jeśli chodzi o działki prywatnych właścicieli prawo jest bezlitosne i straż miejska radośnie wystawia mandaty i nakazuje uporządkować teren, lub w przeciwnym przypadku obciąża się właściciela kosztami uporządkowania. Proponuję codziennie wzywać straż miejską i domagać się ukarana winnych (mandat dla prezydenta Krakowa???) Najlepiej żeby codziennie dzwonił ktoś inny (jest sporo mieszkań w bloku), a po przyjeździe straży (lub np. na drugi dzień) należy dzwonić i domagać się rozliczenia z interwencji.
Należałoby:
- wywieźć zanieczyszczenia,
- rozwalić nielegalną zabudowę,
- wyciąć chaszcze, drzewa i większe krzewy oczywiście zostawić,
- wyrównać teren,
- zasiać trawę.
- i oczywiście dbać na bieżąco- np. kosić trawę.
Wszak jest to w pewnym sensie nasz wspólny ( gminny ) teren , który mógłby służyć (albo przynajmniej jakoś wyglądać) wszystkim mieszkańcom , a tak jest tylko niechlubną wizytówką ( na wjeździe) i pamiątką jeszcze chyba nawet po poprzednim systemie politycznym i gospodarczym z którym to terenem gmina nie robi nic przez wiele lat.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”