Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Ogr

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Ogr » 13 sty 2020, 14:46

Teraz czyszczą okolice okrąglaka.
Potwierdzam sporo blokad. Niektórzy mandaty, niektórzy blokady. Od czego to zależy?

c-o-n

Postautor: c-o-n » 13 sty 2020, 16:57

Dzieje sie.

skyman

Postautor: skyman » 13 sty 2020, 17:43

Ogr pisze:Teraz czyszczą okolice okrąglaka.
Potwierdzam sporo blokad. Niektórzy mandaty, niektórzy blokady. Od czego to zależy?

No właśnie jak to jest z chodnikiem przy okrąglaku. Chodnik pod nim jest non stop zastawiony w całej szerokości samochodami. Jest to tym bardziej uciążliwe, że po drugiej stronie drogi chodnika nie ma, a sama ulica wyłożona jest kratownicami, po których nie chodzi się zbyt wygodnie. Czy samochody z opisanego chodnika są do usunięcia, czy raczej nic się nie zmieni?

zxcvbnm

Postautor: zxcvbnm » 13 sty 2020, 17:58

DZIEŃ DOBRY!
Serdecznie witam szanownych forumowyczów jak i meszkańców Avii oraz ulicy Orlińskiego.

Dziś z rana świadkiem byłem akcji naszej dzielnej straży miejskiej, którzy na zapalonych kogutach z Toyoty Yaris wyciągali żółciutkie blokady i mocowali je na samochodach zaparkowanych na chodniku przy Avia 1 oraz Avia 2.

I moje pytanie teraz brzmi:
1. Czy coś się zmieniło w kwestii strefy zamieszkania? Czy na osiedlu została wprowadzona strefę zamieszkania?
2. Czy SM/Policja miała prawo (wszakże ta akcja chyba po raz pierwszy) blokować te samochody? Od kiedy jest zakaz parkowania pod blokiem?
3. Czy SM/Policja wgl. ma prawo wjazdu na teren Avii i jakim prawem oraz paragrafem? (chyba że pt. 1 odp. brzmi "TAK!" - to rozumiem).

Pytam bo co prawda ja tam nie parkuję, jednak raz na miesiąc wygodnie jest podjechać pod klatkę i na 3 minuty (i podkreślam, że nie więcej oczywiście!!) zatrzymać się by wypakować zakupy lub zapakować rower do bagażnika lub deskę lub wypakować szafę prosto przywiezioną z IKEA.

A jako, że tam nie parkuję to pytanie właśnie brzmi - czy coś się zmieniło i teraz już nie wolno stanąć na lub przy chodniku? Proszę pytanie potraktować poważnie, po prostu nie jestem zorientowany a chciałbym wiedzieć, czy podjeżdżając w tamto miejsce (i zatrzymując się podkreślam raz jeszcze jedynie na 3 minuty) ryzykuję utratą zderzaka, koła lub po prostu mandatem (w zależności czy SM niszczycielską blokadę założy czy wypisze mandat).

Moje uszanowanie i z góry dziękuję wszystkim, którzy zdecydują się mi uprzejmie pomóc i poważnie odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam.

D89

Postautor: D89 » 13 sty 2020, 18:00

Wróć się na kurs prawa jazdy, a później patrz na znaki - wtedy życie robi się łatwiejsze.

mmm123

Postautor: mmm123 » 13 sty 2020, 18:09

Tak, od grudnia na Avii jest strefa zamieszkania.
Myślałem, że na dziś już koniec interwencji, ale SM przyjechała do kogoś zdjąć blokadę i kasują następnych...

Nabuchodonozor

Postautor: Nabuchodonozor » 13 sty 2020, 18:27

Do "zxcvbnm". Lepiej przeczytaj i zapamiętaj.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_zamieszkania

D89

Postautor: D89 » 13 sty 2020, 18:32

mmm123 pisze:Myślałem, że na dziś już koniec interwencji, ale SM przyjechała do kogoś zdjąć blokadę i kasują następnych...
I tak powinno być. Teraz ludzie zaczynają wracać z pracy i jak te barany parkują tuż obok aut z założoną blokadą. Jeśli na kogoś nie działa nawet taki widok to może mandat zadziała lepiej. SM powinna jeszcze zrobić dogrywkę wieczorem ;)

mop

Postautor: mop » 13 sty 2020, 22:46

zxcvbnm pisze:DZIEŃ DOBRY!
Serdecznie witam szanownych forumowyczów jak i meszkańców Avii oraz ulicy Orlińskiego.

Dziś z rana świadkiem byłem akcji naszej dzielnej straży miejskiej, którzy na zapalonych kogutach z Toyoty Yaris wyciągali żółciutkie blokady i mocowali je na samochodach zaparkowanych na chodniku przy Avia 1 oraz Avia 2.

I moje pytanie teraz brzmi:
1. Czy coś się zmieniło w kwestii strefy zamieszkania? Czy na osiedlu została wprowadzona strefę zamieszkania?
2. Czy SM/Policja miała prawo (wszakże ta akcja chyba po raz pierwszy) blokować te samochody? Od kiedy jest zakaz parkowania pod blokiem?
3. Czy SM/Policja wgl. ma prawo wjazdu na teren Avii i jakim prawem oraz paragrafem? (chyba że pt. 1 odp. brzmi "TAK!" - to rozumiem).

Pytam bo co prawda ja tam nie parkuję, jednak raz na miesiąc wygodnie jest podjechać pod klatkę i na 3 minuty (i podkreślam, że nie więcej oczywiście!!) zatrzymać się by wypakować zakupy lub zapakować rower do bagażnika lub deskę lub wypakować szafę prosto przywiezioną z IKEA.

A jako, że tam nie parkuję to pytanie właśnie brzmi - czy coś się zmieniło i teraz już nie wolno stanąć na lub przy chodniku? Proszę pytanie potraktować poważnie, po prostu nie jestem zorientowany a chciałbym wiedzieć, czy podjeżdżając w tamto miejsce (i zatrzymując się podkreślam raz jeszcze jedynie na 3 minuty) ryzykuję utratą zderzaka, koła lub po prostu mandatem (w zależności czy SM niszczycielską blokadę założy czy wypisze mandat).

Moje uszanowanie i z góry dziękuję wszystkim, którzy zdecydują się mi uprzejmie pomóc i poważnie odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam.

Jeśli parkujesz na parę minut to szanse na mandat są praktycznie zerowe, a dzięki strefie możesz to zrobić, bo jest gdzie się zatrzymać.

mik

Postautor: mik » 13 sty 2020, 23:49

blokady.jpg
blokady.jpg (36.45 KiB) Przejrzano 4722 razy

Elegancko niebieska szklanka mryga. Tylko godzina zła. Lepiej gdyby robili to o 20.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”