Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Jaroslav

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Jaroslav » 20 sty 2020, 20:28

knd pisze:
D89 pisze:Ano dzban. Takie bramy i szlabany osiedlowe posiadają system automatycznego otwierania gdy w pobliżu słychać sygnał pojazdu uprzywilejowanego. Także SM podjeździe, włączy na kilka sekund koguta i już.

O ile "włączą na kilka sekund koguta", a nie wpiszą w swoim notesiku "brama zamknięta" i pojadą w siną dal. Biorąc pod uwagę, że do tej pory robili wszystko co się dało, żeby nie musieli przyjeżdżać i wystawiać mandatów, to domyślam się, że istnieje taka możliwość...

To wszystko co się pojawia, ze ktoś dzwoni non stop to jedno. Ale straż miejska objeżdża strefy zgodnie z harmonogramem. I zareaguje nawet bez zgłoszeń.

Wszystkie naruszenia parkowania w strefie są rozpatrywane jak w harmonogramie. Tylko te krytyczne maja reakcje tego samego dnia (jak parkowanie na ciągu pieszych, pasach, alejkach, bramach itd) wiec to wszystko co się wypisuje to trochę naciąganie faktów. System działa sam.

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 22 sty 2020, 1:42

Jak widać chcieć to móc. Da się zaparkować nie pod klatką i świat się nie skończył.

AndrzejOlek

Postautor: AndrzejOlek » 22 sty 2020, 14:37

Powiedzcie bo się nie orientuję-ochroniarz jest w A5 cały czas czy tylko na wieczór gdy zamykane są bramy? I czy jego rolą jest tylko pilnowanie bramy czy ma jakieś obchody po terenie Avii? Bo z tego co wiem to A5 odwołało swoją ochronę a w tej kanciapce siedzi ochroniarz i wiem że on zajmuje się bramą (o ile nie spi hehe) ake zy coś prócz tego?

mmm123

Postautor: mmm123 » 22 sty 2020, 15:18

AndrzejOlek pisze:Powiedzcie bo się nie orientuję-ochroniarz jest w A5 cały czas czy tylko na wieczór gdy zamykane są bramy? I czy jego rolą jest tylko pilnowanie bramy czy ma jakieś obchody po terenie Avii? Bo z tego co wiem to A5 odwołało swoją ochronę a w tej kanciapce siedzi ochroniarz i wiem że on zajmuje się bramą (o ile nie spi hehe) ake zy coś prócz tego?

Ważny temat.
Albo ochrona w takiej postaci do usunięcia albo dostaje normalny zakres obowiązków.

mmm123

Postautor: mmm123 » 22 sty 2020, 21:07

Są cwaniacy na osiedlu. Już kolejny dzień Mercedes KMY nic sobie nie robił ze strefy. Dziś widziałem jak został upolowany przez SM. Potem pojechał w inne miejsce na Avii i stoi na awaryjnych..
Inny: biały Citroen Berlingo. Zaparkował częściowo na miejscu dla inwalidy a częściowy na czyimś miejscu parkingowym- dojechał do blokady. Po jakimś czasie przeparkowal na niedozwolone miejsce przy Avia 1, blokując przejście.

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 23 sty 2020, 0:36

mmm123 pisze:Są cwaniacy na osiedlu. Już kolejny dzień Mercedes KMY nic sobie nie robił ze strefy. Dziś widziałem jak został upolowany przez SM. Potem pojechał w inne miejsce na Avii i stoi na awaryjnych..
Inny: biały Citroen Berlingo. Zaparkował częściowo na miejscu dla inwalidy a częściowy na czyimś miejscu parkingowym- dojechał do blokady. Po jakimś czasie przeparkowal na niedozwolone miejsce przy Avia 1, blokując przejście.

Nie jestem zwolennikiem zgłaszania wszystkiego ale to akurat kwalifikuje się. Jak widać system działa. Niestety na niektórych cwaniaków trzeba czasu. Najważniejsze to nie ulegac. Bo znowu zapanuje chaos.

Glon

Postautor: Glon » 24 sty 2020, 17:01

W czwartek wieczorem trafiony został granatowy Clio. Zrobił sobie parking od strony Avionetki na zakazie zatrzymywania. I to jeszcze tuż przed miejscem gdzie ludzie przechodzą przez jezdnię. Szybka interwencja SM. Swoją drogą tam powinno być przejście dla pieszych.

D89

Postautor: D89 » 24 sty 2020, 23:51

Przy okrąglaku pojawiły się dziś jakieś dziwne znaki "parkingu" umieszczone przy chodniku. Ktoś się orientuje na jakiej zasadzie toto powstało? Ten chodnik należy do działko infrastrukturalnej, czy jest już własnością przedszkola? Te znaki były uzgodnione w projekcie organizacji ruchu, czy jest to samowola? Komu i jak można to zgłosić? SM czy policja prędzej się tym zajmie i zrobi porządek? Od bramy jest to droga pożarowa i powinna być wolna od przeszkód. A chodnik jest do chodzenia, a nie parkowania rzęchów.

mmm123

Postautor: mmm123 » 24 sty 2020, 23:57

Rozmawiaj w tej sprawie z zarządca Łukasz Szymczyk. Ale to byłyby złe wieści, bo z tego co mi wiadomo to chodnik należy do okrąglaka. Tak, wiem, brzmi to absurdalnie, bo chodnik prowadzi do furtki. Ale skoro należy do niego, to może sobie tam parking robić...

mik

Postautor: mik » 25 sty 2020, 1:45

Jeśli to prawda to trzeba będzie domagać się zrobienia chodnika dla ludzi na działce infra.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”