Witam wszystkich.
Po obejrzeniu odcinka 783 programu Jedź Bezpiecznie krew się we mnie gotuje. Marek Dworak zrobił z mieszkańców Avii ( I TYLKO AVII !!!!) piratów, wariatów na drogach, kretynów nie znających przepisów ruchu drogowego.Niech każdy zainteresowany obejrzy ten odcinek ( link poniżej), mnie on osobiście wkurzył, bo wszystko co złe to Avia. Na materiale widać, że na Stella korek, wszyscy go chcą ominąć wjeżdżając w ulicę Włodarczyka koło Orlińskiego 1 i ........ NAM się znowu dostało. Chamstwo i tyle, a sformułowania Pana Dworaka wobec mieszkańców Avii wyjątkowo poniżej pasa.
Napisałem już na adres mailowy programu co o tym wszystkim myślę i mam nadzieję, że inni mnie w tym wesprą.
Pozdrawiam Sąsiadów,
krakow.tvp.pl/46670890/odc-783
Mieszkańcy Avii obrażani w TV przez Pana Marka Dworaka.
-
Re: Mieszkańcy Avii obrażani w TV przez Pana Marka Dworaka.
Nabuchodonozor pisze:Witam wszystkich.
Po obejrzeniu odcinka 783 programu Jedź Bezpiecznie krew się we mnie gotuje. Marek Dworak zrobił z mieszkańców Avii ( I TYLKO AVII !!!!) piratów, wariatów na drogach, kretynów nie znających przepisów ruchu drogowego.Niech każdy zainteresowany obejrzy ten odcinek ( link poniżej), mnie on osobiście wkurzył, bo wszystko co złe to Avia. Na materiale widać, że na Stella korek, wszyscy go chcą ominąć wjeżdżając w ulicę Włodarczyka koło Orlińskiego 1 i ........ NAM się znowu dostało. Chamstwo i tyle, a sformułowania Pana Dworaka wobec mieszkańców Avii wyjątkowo poniżej pasa.
Napisałem już na adres mailowy programu co o tym wszystkim myślę i mam nadzieję, że inni mnie w tym wesprą.
Pozdrawiam Sąsiadów,
https://krakow.tvp.pl/46670890/odc-783
Dworak jest piszczącym wkurzającym gościem, ale ma rację z tym skrzyżowaniem. Sam jadąc od O1 dostałem strzała w tył samochodu, bo ustąpiłem pierwszeństwa jak na filmiku. Baba się pluła, przyjechał jej mąż i czekając na policje wysłuchałem jaki to jestem debil. Policja przyjechała, baba dostała mandat i punkty(a chciałem to załatwić bez policji, bo bardzo mi się spieszyło).
Sam jestem mieszkańcem Avii i uważam, że takiego cwaniactwa, buractwa i chamstwa nie ma nigdzie indziej w Czyżynach czy Nowej Hucie. Pochodzę z osiedla Hutniczego, NH kojarzy się z dresami, bandytami, pijaczkami itd, a uważam, że lepiej się żyje na Nowohuckich osiedlach niż z przyjezdnymi do Krakowa jak na Avii i Orlińskiego.
Frido to może czas wrócić do korzeni , przecież tu jest tak bardzo źle ... 

Sam Dworak nadużywa klaksonu w terenie zabudowanym, ale trafnie pokazuje problem tego skrzyżowania, które nadaje się do zmiany organizacji ruchu (badz poprawienia oznakowania) większy ruch jest od strony ulicy Orlińskiego, znak zakończenia strefy ruchu jest ledwo widoczny, ludzie się gubią, dodatkowo trójkąt wskazujący ustąpienie pierwszeństwa jest mocno mylący
Ostatnio zmieniony 18 lut 2020, 0:04 przez xksisnki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Frido ja nie pisałem nic o oznakowaniu, współczuję stłuczki, ale mam dość szczucia na mieszkańców Avii. Niestety ty jako mieszkaniec właśnie to robisz. Rozumiem, że od Piasta Kołodzieje twoja rodzina mieszka na Os. Hutniczym, ale na Avii nie mieszkają tylko przyjezdni. Głównie mieszkania kupiły osoby młode chcące ułożyć sobie życie i w spokoju wychowywać dzieci. Ale wszyscy będą je wytykać palcem bo ....mieszka na Avii. Paranoja. I w telewizji to samo. Chrońmy w końcu swoje dobre imię.
Nabuchodonozor pisze:Frido ja nie pisałem nic o oznakowaniu, współczuję stłuczki, ale mam dość szczucia na mieszkańców Avii. Niestety ty jako mieszkaniec właśnie to robisz. Rozumiem, że od Piasta Kołodzieje twoja rodzina mieszka na Os. Hutniczym, ale na Avii nie mieszkają tylko przyjezdni. Głównie mieszkania kupiły osoby młode chcące ułożyć sobie życie i w spokoju wychowywać dzieci. Ale wszyscy będą je wytykać palcem bo ....mieszka na Avii. Paranoja. I w telewizji to samo. Chrońmy w końcu swoje dobre imię.
Myślę, że jest tu kilka różnych problemów:
- problem nie przestrzegania / braku znajomości przepisów - tutaj gość ma rację
- problem tego, że jakaśtam część mieszkańców "nowych bloków", to kompletne buraki - miejmy nadzieję, że się ucywilizują
- problem nieznajomości topografii miasta, czyli wszyscy którzy jadą od Orlińskiego, to mieszkają na "osiedlu Avia", niestety jak widać ten problem występuje nie tylko w TV, ale też w Gazecie Krakowskiej, czy nawet u samych zainteresowanych, bo dopiero co jakiś matoł w bloku Orlińskiego 1 otwiera "Fitness Avia", a inni na tym forum uparcie nazywają bloki przy Orlińskiego "osiedle Orlińskiego", bo wydaje im się, że to to samo - niestety jedynym sposobem na taką ignorancję, jest tłumaczyć i upominać
Tak nawiasem, to ten cały redaktor zapomniał zauważyć, że gdyby na drodze rowerowej był rowerzysta, to on miałby pierwszeństwo i wszyscy - łącznie z gościem na drodze z pierwszeństwem, musieliby mu ustąpić.
gucio pisze:Frido to może czas wrócić do korzeni , przecież tu jest tak bardzo źle ...
Mam zamiar się wynieść i mam nadzieje, że długo to nie potrwa i będziecie mieć spokój z tak złym sąsiadem jak Ja. Niestety mało jest nowych bloków w Czyżynach i Nowej Hucie w sensownej lokalizacji. Przy zalewie budują nowe bloki, ale tam już nie zdążę coś sensownego kupić.
Nabuchodonozor pisze:...ale mam dość szczucia na mieszkańców Avii. Niestety ty jako mieszkaniec właśnie to robisz.
Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem, napisałem wyłącznie to, co spotykam na co dzień, na osiedlu Avii i Orlińskiego.
Nabuchodonozor pisze: Rozumiem, że od Piasta Kołodzieje twoja rodzina mieszka na Os. Hutniczym
Jeżeli Cię to interesuje to rodzice pochodzą z Konarskiego(z jednej kamienicy

Zawsze na tym forum post musi skonczyć się rozmyslaniami kto skad jest.. tamten to taki siaki i owaki
Chyba najlepiej byloby zamknac to forum, albo wprowadzic moderacje..
@Nabuchodonzor, jak najbardziej popieram

Chyba najlepiej byloby zamknac to forum, albo wprowadzic moderacje..
@Nabuchodonzor, jak najbardziej popieram

-
Trudno się nie zgodzić z argumentami jakimi są znaki. Jeździmy na pałę i tyle...Mi zabrakło w programie refleksji prowadzącego nt organizacji ruchu w tej okolicy - czy ona w takiej formie ma sens. Logicznie byłoby gdyby Włodarczyka od Orlińskiego była drogą główną, a nie strefą ruchu. Argumentów jest kilka: dojazd do Orlińskiego z której można wyjechać w stronę Kłosowskiego oraz Stella Sawickiego a także podstawowy jakim jest osiedle na którym mieszka już kilka tysięcy osób jeżdżący setkami samochodów, a także sama geometria drogi, która nas prowadzi. Miasto powinno żyć i dostosowywać tkankę miejską do zmieniających się warunków w otoczeniu dróg, a nie tkwić przy organizacji ruchu narzuconej lata temu kiedy ona jeszcze miała sens. Najprościej ucywilizować tę drogę zdejmując znak strefa ruchu który jest tam bez sensu. Tego u Dworczyka zabrakło...Szanowni radni może trzeba spróbować coś z tym zrobić.
frido pisze: Przy zalewie budują nowe bloki, ale tam już nie zdążę coś sensownego kupić.
O jakie bloki konkretnie chodzi?
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”