Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maniekmal

Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie

Postautor: maniekmal » 02 kwie 2016, 20:52

patrząc na sytuacje jaka powstała wokół protestu wycinki drzew na AVII zaniepokoiłem się ruchami okolicznych "aktywistów". Chodzi o nasz plac zabaw i chyba ludzi kole w oczy, że będzie ogrodzony. Nie po to kupowaliśmy mieszkania na ogrodzonym osiedlu, żeby rozbrajać płot ... Ciekawe czy będzie czekać nas walka o naszą własność? Co Wy o tym sądzicie ?

D89

Re: Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie

Postautor: D89 » 02 kwie 2016, 21:06

Jaka walka? Spodziewasz się jakiejś nowej rewolucji bolszewickiej albo powstania chłopskiego? Niech sobie tam urządzają wiece i hejtują ile chcą, to nie boli.

Nie ma się czym przejmować, ja w przyszłym sezonie mam zamiar spokojnie sobie tam grillować i pić piwko z sąsiadami i znajomymi (na ogrodzonym, prywatnym terenie można ;) ).

maniekmal

Postautor: maniekmal » 02 kwie 2016, 21:13

kto wie, może Dywizjon 303 albo 2 Pułku Lotniczego będzie próbować siłą przejąć naszą własność :P na fb pod protestem wycinki drzew pojawiają się takie głosy.

morth

Postautor: morth » 02 kwie 2016, 22:17

A co za problem odgrodzic ten plac? I tak niebawem bedą osiedla zamkniete odgradzane bo ustawa taka ma wejsc, jesli juz nie weszla :P

iti

Postautor: iti » 02 kwie 2016, 23:47

Nie przesadzajcie, jeśli chodzi o spotkanie z dotychczasowymi mieszkańcami Czyżyn oraz osobami walczącymi z wycinką drzew, to akurat temat ogrodzenia nie pojawił się tam ani raz, więc nie ma co niepotrzebnie bić piany i nakręcać sztucznego sporu, którego nie ma :idea: Za to szkoda, że na tym spotkaniu było tak mało osób, które już mieszkają lub zamieszkają w niedalekiej przyszłości w Nowych Czyżynach. Skoro rzecz dotyczy naszego osiedla, i jego bezpośredniego sąsiedztwa, to chyba warto by się bardziej zainteresować i wybrać osobiście, zamiast mnożyć nieistniejące problemy na forum :)

white_coal

Postautor: white_coal » 04 kwie 2016, 7:25

Witam sąsiadów,
ja akurat mieszkam po drugiej stronie płotu ale jestem wielkim zwolennikiem aby ogrodzeń nie rozbierać. I mysle ze chyba nikt nie chce aby te ogrodzenia demontować. Nie wiem skąd pomysły że ktoś czyha na Wasze wspaniałe tereny i posiadłości :) rzekłbym że sytuacja jest odwrotna :)
pozdrawiam

Risager

Postautor: Risager » 04 kwie 2016, 21:46

morth pisze:A co za problem odgrodzic ten plac? I tak niebawem bedą osiedla zamkniete odgradzane bo ustawa taka ma wejsc, jesli juz nie weszla :P

Można prosić o link do tej ustawy? W dzienniku ustaw nic takiego nie znalazłem :P

eve

Postautor: eve » 04 kwie 2016, 22:17

póki co, to jest tylko koncepcja:
krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,19698979,koniec-z-grodzonymi-osiedlami-i-wielkimi-reklamami-w-krakowie.html

gucio

Postautor: gucio » 04 kwie 2016, 22:43

Ja się będę cieszył jak rozbiora płoty i zasieki bo ogrodzenie to z więzieniem mi się kojarzy. . .

maniekmal

Postautor: maniekmal » 05 kwie 2016, 6:43

ja wam powiem tak: od urodzenia mieszkam na nieogrodzonym starym osiedlu Nowej Huty i denerwuje mnie jedno... demolowanie przestrzeni. Wiecznie pomazane bloki ("j@$!ć tych", "j@$!ć tamtych"), śmietniki, rozwalone ławki, dawniej pourywane lusterka samochodów bo komuś bardzo przeszkadzały. Nie dziwie się ludziom, że chcą mieszkać na ogrodzonym osiedlu, bo może tak jak ja mają nadzieję, (może i złudną) że to się wreszcie skończy. Ogrodzenie osiedla daje też poczucie "to jest moje" i myślę, że mieszkańcy będą bardziej reagować na tego typu akty wandalizmu. Mamy kawałek wspólnej przestrzeni i możemy o nią wspólnie dbać. Jeśli komuś nie pasują ogrodzone osiedla to nie ma żadnej przeszkody, żeby kupić sobie mieszkanie gdzie indziej, proste. Co do tego czy ogrodzenie zniknie na mocy nowej ustawy (która, nie wiadomo czy przejdzie)? raczej nie, przecież prawo nie działa wstecz a jak widać ogrodzenie już stoi.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”